Πρωτοφανείς πρακτικές της Mellon Technologies των 8.300 εργαζομένων, τους οποίους νοικιάζει με την άδεια του κράτους

70

Οι καταγγελίες στην Ανεξάρτητη Αρχή πέφτουν βροχή από εργαζόμενους που ανήκουν ως προσωπικό σε αντίστοιχες εταιρείες για να προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλη εταιρεία ως δανειζόμενοι

Οι «καλύτεροι πελάτες» της Επιθεώρησης Εργασίας είναι οι εταιρείες που παρουσιάζονται στην αγορά εργασίας ως διαμεσολαβητές εύρεσης προσωπικού για επιχειρήσεις του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.
Η Επιθεώρηση Εργασίας Ανεξάρτητη Αρχή σήμερα -ενώ μέχρι πρότινος όλοι την γνώριζαν ως Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)- ασχολείται με τις καταγγελίες εργαζομένων αυτών των εταιρειών αλλά δεν δημοσιοποιούνται περισσότερες πληροφορίες.  
Οι καταγγελίες στην Ανεξάρτητη Αρχή πέφτουν βροχή από εργαζόμενους που ανήκουν ως προσωπικό σε αντίστοιχες  εταιρείες για να  προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλη εταιρεία ως δανειζόμενοι.

Δανειζόμενοι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα

Το ΒΝ αποκαλύπτει καταγγελία ατόμου που είχε υπογράψει σύμβαση με την «Mellon Technologies Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Συστημάτων και Υπηρεσιών – Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας» με σκοπό να εργαστεί για λογαριασμό της «Cosmote E-Value Center Ανώνυμη Εταιρεία» η οποία είχε σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών για τον ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η σύμβαση τερματίστηκε σε διάστημα ενός μηνός διότι οι προϊστάμενοι της βάρδιας διατύπωσαν εκτιμήσεις οι οποίες οδηγούσαν στον τερματισμό της απασχόλησης αλλά εκδηλώθηκαν με τους χειρότερους όρους σύμφωνα με την καταγγελία.
Υπήρξε βίαιη απομάκρυνση από τον χώρο εργασίας χωρίς κανένας αρμόδιος να δίνει κάποια κατανοητή εξήγηση, ενώ όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής για τις επιπλέον ώρες απασχόλησης κανένας δεν γνώριζε τίποτε.
Στο σημείο αυτό ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές διότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες με βάση την ελληνική νομοθεσία έχουν αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές.

Η Επιθεώρηση Εργασίας ως αποδέκτης καταγγελιών

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν αποδέχθηκαν τα όσα υποστήριζε η άλλη πλευράς με αποτέλεσμα να εμφανιστεί η Επιθεώρηση Εργασίας όχι ως από μηχανής Θεός αλλά διότι  δέχθηκε καταγγελία.
Το κράτος ως προστάτης των αδυνάτων δεν κουνάει το μικρό του δαχτυλάκι που λέει ο λαός αν δεν πάρει στα χέρια του επώνυμη καταγγελία.
Η εύρυθμη λειτουργία των εργασιακών σχέσεων εξαρτάται από τις καταγγελίες αφού το υπεύθυνο κράτος θέλει να  δουλεύει όπως ένα Αστυνομικό Τμήμα που περιμένει την καταγγελία για να πιάσει δουλειά.
Ο εκπρόσωπος της Επιθεώρησης Εργασίας μέχρι σήμερα δεν έχει βγάλει πόρισμα. Πάντως, στα προφορικά όπως μας περιγράφεται στην καταγγελία ήταν υπέρ της εργοδοσίας αλλά θα αναμένουμε και το γραπτό κείμενο για την τεκμηρίωση της υπόθεσης.

Η Mellon Technologies ξέρει την εργατική νομοθεσία;

Η εταιρεία «Mellon Technologies Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Συστημάτων και Υπηρεσιών – Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας» γνωστή στην Επιθεώρηση Εργασίας διότι πρόσφατα είχε υπόθεση με προσωπικό που είχε δανείσει στην Εθνική Τράπεζα αλλά οι συμβάσεις εργασίας δεν πληρούσαν την εργατική νομοθεσία σε ότι αφορά τις αμοιβές και το ωράριο απασχόλησης.
Το BN επικοινώνησε με την εταιρεία την Mellon Technologies στις 19 Νοεμβρίου με σκοπό να μιλήσουμε με τον πρόεδρο της εταιρείας κ Νικόλαο Πετρακόπουλο.
Η γραμματεία του προέδρου κράτησε το αίτημα μας αλλά δεν πραγματοποιήθηκε η πολυπόθητη επικοινωνία.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από τον χρόνο αναζήτησης του προέδρου με σκοπό να θέσουμε ερωτήματα για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Τι κάνει η Mellon Technologies

Η εταιρεία που δανείζει προσωπικό είναι εύλογο να  βρίσκεται στα κιτάπια της Επιθεώρησης Εργασίας αφού ο νομοθέτης δεν έχει θέσει ως όρο τουλάχιστον για τη συνεργασία με τον Δημόσιο να τηρεί την εργατική νομοθεσία για να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς με σκοπό την παροχή υπηρεσιών δηλαδή τον δανεισμό εργαζομένων.
Όταν ο νομοθέτης δεν έχει βάλει όριο στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας για τις αντίστοιχες  εταιρείες αλλά …επιτρέπεται ο εργαζόμενος για να βρει το δίκιο του να κάνει καταγγελία!!!

Έχει 8.300 εργαζόμενους αλλά δεν φτιάχνει αεροπλάνα

Η «Mellon» στη ετήσια έκθεση του 2023 δεν αναφέρει ως δραστηριότητα την ενοικίαση προσωπικού διότι σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να σημειώνει  και τυχόν δικαστικές εκκρεμότητες που έχει με τη Δικαιοσύνη όπως και τις  οικονομικές απαιτήσεις από εργαζόμενους.
Η διοίκηση με τη μεθόδευση αυτή αποφεύγει τις δύσκολες ερωτήσεις αφού ο νομοθέτης έχει αφήσει τόσα κενά στο θεσμικό πλαίσιο που δεν χρειάζεται να δίνει εξηγήσεις στο δημοσιογράφο του ΒankingΝews και σε κανέναν δημοσιογράφο όταν η κυβέρνηση του το επιτρέπει.
Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι  απασχολεί 5.352 άτομα  ως εταιρεία και σε επίπεδο ομίλου ο αριθμός τους ανέρχεται σε 8.300.
Όταν όμως η επωνυμία της εταιρείας είναι Mellon Technologies δίνει την αίσθηση ότι συμμετέχει σε …project για την παραγωγή αεροπορικού υλικού σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην ουσία νοικιάζει ανθρώπους που ψάχνουν για εργασία.
Ο κύκλος εργασιών από τον δανεισμό του προσωπικού φτάνει τα 184 εκατ. ευρώ αλλά δεν το λέει στην έκθεσή της, το αποκρύπτει επιμελώς. 
Το διοικητικό συμβούλιο έχει ετήσιες αμοιβές με 1 εκατ. ευρώ αλλά δεν αναφέρονται οι αμοιβές του προέδρου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας