Σε πανωλεθρία για την γαλλική εξωτερική πολιτική, εκτός από στρατιωτική αποτυχία ήταν η πρώτη επαφή της 155 ουκρανικής ταξιαρχίας με όνομα «Άννα του Κιέβου», με το ρωσικό μέτωπο καθώς μόλις βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή λιποτάκτησαν μαζικά!
Η ταξιαρχία είχε εκπαιδευτεί στην Γαλλία και μάλιστα είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα με τον Ε.Μακρόν να την επισκέπτεται στην στιγμή της εκπαίδευσης και να μιλά για την προσμονή τους να βρεθούν στο μέτωπο .
Η ανυπομονησία τους μάλλον δεν ήταν για να πολεμήσουν τους Ρώσους αλλά αφού φτάσουν με τα έξοδα πληρωμένα να πάνε στα σπίτια τους!
Η μονάδα είχε εξοπλιστεί και με Α/Κ πυροβόλα CAESAR και αντιαρματικούς πυραύλους. Για τον διασυρμό αναγκάστηκε το ίδιο του ουκρανικό ΥΠΑΜ να δώσει βίντεο στην δημοσιότητα όπου εκπρόσωπός του έδωσε εξηγήσεις για την λιποταξία.
«Δεν ήταν σωστοί Ουκρανοί, αλλά άτομα που είχαν μαζέψει από τους δρόμους οι Γάλλοι και θεώρησαν ότι θα πολεμήσουν τους Ρώσους.
Κυριολεκτικά άνω των 1.000 που αποτελούσαν μέλη της ταξιαρχίας με το που έφτασαν στο Κίεβο εγκατέλειψαν την μονάδα και πήγαν στα σπίτια τους».
Θυμίζουμε ότι την πρόταση συνολικής εκπαίδευσης ταξιαρχίας είχε κάνει τον Ιούνιο του 2024 ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και την δέχτηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. Από τον Σεπτέμβριο ο γαλλικός στρατός εκπαιδεύει Ουκρανούς στις οβίδες Caesar και αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους, καθώς συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις σε επίπεδο τάγματος.
Η άγνοια των Ουκρανών με τον εξοπλισμό που τους δόθηκε, και η έλλειψη συλλογικής εκπαίδευσης ήταν δύο ελλείψεις που εξηγούν τις αποτυχίες τους, λέει βρετανική δεξαμενή σκέψης
Οι άνδρες είναι ηλικίας μεταξύ 25 και 45 ετών. Το 90% από αυτούς στα μέσα Νοεμβρίου ήταν νεοσύλλεκτοι. Στους γαλλικούς στρατώνες, όπου οι μάγειρες συμπεριλαμβάνουν στο μενού είτε ουκρανικών λαχανικών είτε γαλλικών κρουασάν για πρωινό, στρατιώτες εκτός υπηρεσίας με κόπωση μάχης τριγυρνούν, κάνοντας βάρη στο γυμναστήριο ή καπνίζοντας.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης, λέει ο επικεφαλής αξιωματικός, συνταγματάρχης Γκιγιόμ, αντιπροσωπεύει μια «μεγάλη αλλαγή» από αυτά που υπάρχουν ήδη αλλού. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ, «συν-δημιουργήθηκε» με Ουκρανούς εκπαιδευτές, οι οποίοι βρίσκονται επίσης εκεί για να επιβλέπουν τους νεοσύλλεκτους μαζί με 1.400 Γάλλους στρατιώτες.
Το πρόγραμμα διαρκεί εννέα εβδομάδες πρακτικής εκπαίδευσης, και είναι μεγαλύτερο από το τυπικό πρόγραμμα των πέντε εβδομάδων που χρησιμοποιεί ο βρετανικός στρατός στην Ανατολική Αγγλία στο πλαίσιο της επιχείρησης Interflex, η οποία έχει ήδη εκπαιδεύσει 45.000 Ουκρανούς.
Η «Άννα του Κιέβου» από τη Γαλλία
Ωστόσο, η καινοτομία εδώ είναι η απόφαση μια ευρωπαϊκής χώρας να εκπαιδεύσει, να παραδώσει και να εξοπλίσει μια ταξιαρχία.
Θα συμμετάσχουν 1.500 στρατιώτες που έχουν ήδη εκπαιδευτεί στην Ουκρανία. Η «Άννα του Κιέβου», όπως ονομάστηκε η νέα ταξιαρχία, θα αποτελείται από δύο θέσεις διοίκησης, τρία τάγματα πεζικού και μονάδες πλήρους υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Η ταξιαρχία θα αποκτήσει τεθωρακισμένα οχήματα, οβίδες Caesar, συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας, εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων και άλλα κιτ, τα οποία οι Ουκρανοί θα ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν και να συντηρούν.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνού, το πιο πρόσφατο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξασφάλιση μεγαλύτερης τακτικής επιστροφής στο πεδίο της μάχης. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2024 από το Royal United Services Institute, μια βρετανική δεξαμενή σκέψης, επισημαίνεται η άγνοια των Ουκρανών με τον εξοπλισμό που τους δόθηκε, καθώς και η έλλειψη συλλογικής εκπαίδευσης ως δύο ελλείψεις που εξηγούν τις αποτυχίες το ουκρανικών αντεπιθέσεων το 2022 και το 2023.
Τα αποτελέσματα ήταν, όλοι μαζί εκπαιδεύονται, όλοι μαζί λιποτακτούν.