Μετέωρος , απομονωμένος και μισητός ο Μακρόν-Αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση όσα πραξικοπήματα κι αν επιχειρήσει

67
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο Macron έχει ακόμα την πολιτική επιρροή για να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία τη στιγμή που η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών θέλει τώρα να παραιτηθεί
Τους ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα κάλεσε ο Emmanuel Macron στο παλάτι των Ηλυσίων σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τους πείσει να μην τορπιλίσουν όποια κυβέρνηση θα συγκροτηθεί στη συνέχεια.
Ο Γάλλος πρόεδρος αγωνίζεται για μια διέξοδο από την κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση την περασμένη εβδομάδα μιας κυβέρνησης που βρισκόταν στην εξουσία μόλις τρεις μήνες.
Ο Macron είπε στους παρευρισκόμενους στη συνάντηση ότι θα διόριζε νέο πρωθυπουργό τις επόμενες 48 ώρες, αλλά καθώς νέες εκλογές δεν μπορούν να προκηρυχθούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, πρέπει να βρει μια λύση για να ανακόψει την παράλυση και να κερδίσει τις ανταγωνιστικές πολιτικές δυνάμεις.
«Θέλει να πιέσει στο μέγιστο για να προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία», είπε στο Politico ένα άτομο βρίσκεται κοντά στον Macron.

Οι ελιγμοί

Στους νομοθέτες της αντιπολίτευσης, ωστόσο, ο Macron μπορεί κάλλιστα να πουλάει το la poudre de perlimpin – έναν παλιό όρο που μεταφράζεται χονδρικά σε λάδι φιδιού που ο ίδιος ο πρόεδρος χρησιμοποίησε περίφημα όταν συζητούσε με την ακροδεξιά Marine Le Pen το 2017.
Η κεντροαριστερά, η οποία είναι το κλειδί για το σχέδιο λόγω του αριθμού των εδρών που κατέχει στο κοινοβούλιο, έχει μέχρι στιγμής εμφανιστεί ασυγκίνητη από τις εκκλήσεις του Macron για θεσμική σταθερότητα ή από τις προσπάθειές του να κάνει έκκληση σε μια αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος συμβιβαζόμενοι να δημιουργήσει αυτό που αποκάλεσε κυβέρνηση «γενικού ενδιαφέροντος».
Αλλά το αδιέξοδο φαίνεται να συνεχίζεται καθώς οι συμμετέχοντες αποχώρησαν.
Ο ηγέτης των Συντηρητικών Laurent Wauquiez είπε ότι «δεν θα γίνει συζήτηση για ένα συμβόλαιο συνασπισμού με ανθρώπους των οποίων τις αξίες δεν μοιραζόμαστε» και ότι θα εναντιωθεί σε κάθε πρωθυπουργό που θα ήθελε να εφαρμόσει την πλατφόρμα του παναριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Η Marine Tondelier των Γάλλων Πρασίνων είπε ότι αποχώρησε από τη συζήτηση πεπεισμένη ότι ο Macron δεν ήταν σοβαρός για τη διαπραγμάτευση.
«Φτάσαμε με μια απλή ερώτηση… ποιους συμβιβασμούς, ποιες παραχωρήσεις ήταν έτοιμο να κάνει το στρατόπεδο του προέδρου. Και φεύγω λέγοντας: κανέναν», είπε η Tondelier.

Οι μεγάλοι «απόντες»

Από τη συνάντηση της Τρίτης απουσίαζαν εμφανώς οι σκληροί αριστεροί France Unbowed ή η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση.
Μόνο ομάδες που ήταν προετοιμασμένες να «συμβιβαστούν» κλήθηκαν να παραστούν, ανέφερε το γραφείο του προέδρου.
Η France Unbowed έχει ζητήσει δυνατά την παραίτηση του Macron.
Έχει απορρίψει τη δημιουργία συνασπισμού με το κέντρο και έχει ήδη υποσχεθεί να ανατρέψει την επόμενη κυβέρνηση.
Ο Manuel Bompard, ο επικεφαλής επιχειρήσεων του κόμματος, είπε ότι κατανοεί την απόφαση των Ηλυσίων να μην τους προσκαλέσει καθώς θα είχαν αρνηθεί να παρευρεθούν και είπε ότι άλλα αριστερά κόμματα θα έπρεπε «να αντισταθούν στον πειρασμό να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας».
Η ακροδεξιά ακολούθησε διαφορετική προσέγγιση.
Ο ηγέτης της Εθνικής Συσπείρωσης Jordan Bardella κατηγόρησε τον Macron ότι αγνόησε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ψήφισαν το κόμμα του αποκλείοντάς το από τη συνάντηση.

Διατήρηση ελέγχου

Με ορισμένες από τις πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις να απομακρύνονται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι ελπίδες του Macron βρίσκονται στο να πείσει τα υπόλοιπα κόμματα να απόσχουν από την ψηφοφορία για προτάσεις δυσπιστίας όπως αυτή που ανέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τον πρωθυπουργό Michel Barnier.
Οι πιο πολυσυζητημένοι υποψήφιοι για πρωθυπουργό — μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης François Bayrou και ο σημερινός υπουργός Sébastien Lecornu — προέρχονται από τον συνασπισμό του Macron, σηματοδοτώντας την επιθυμία του να διατηρήσει τον έλεγχο και να διαφυλάξει τις πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένης της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης των συντάξεων που η πλειοψηφία των νομοθετών θέλουν να ανατρέψουν.
Ωστόσο, οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και οι Κομμουνιστές απαιτούν οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση να ηγείται από τον παναριστερό συνασπισμό τους Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο οποίος κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του Ιουλίου – και περιλαμβάνει τη Γαλλία Unbowed.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο Macron έχει ακόμα την πολιτική επιρροή για να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία τη στιγμή που η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών θέλει τώρα να παραιτηθεί.
Η Εθνοσυνέλευση παραμένει το ίδιο διχασμένη όπως ήταν το καλοκαίρι, όταν ο Macron δεν υπολόγισε σωστά και προκήρυξε πρόωρες εκλογές που έφεραν ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας