Η ανακοίνωση των πανεπιστημιακών καθηγητών.
Στα «κάγκελα» βρίσκονται εκπαιδευτικοί και φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λόγω των άκρως επικίνδυνων κτιριακών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται υπό κατάρρευση. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών αποφάσισε την αναστολή των μαθημάτων, σε μία προσπάθεια να δηλώσει την αγανάκτησή της με την κατάσταση.
Όπως καταγγέλλουν οι καθηγητές, μεγάλα, γυάλινα πάνελ με μεταλλικό περίβλημα φωτοβολταϊκών κατέρρευσαν από τη στέγη του κτιρίου, ενώ έπεσαν σοβάδες και πλημμύρισαν τα υπόγεια. Παράλληλα, διαπιστώθηκαν καθιζήσεις εδάφους και αποκάλυψη των οπλισμών που εκθέτει τις μεταλλικές ράβδους σε οξείδωση.
Ως εκ τούτου, οι καθηγητές ζητούν άμεσα την μετεγκατάσταση του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ως την άρση της διακινδύνευσης των κτιριακών του εγκαταστάσεων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών η σφοδρότητα της καταιγίδας ήταν σπάνια αλλά η έκταση των φθορών, ειδικά στα κτίρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, μαρτυρά το μέγεθος της εγκατάλειψης. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με το ethnos.gr ο Κοσμήτορας της Σχολής και ο Πρόεδρος του Τμήματος ανέστειλαν χθες τα μαθήματα του Τμήματος.
Η ανακοίνωση των πανεπιστημιακών καθηγητών
«Το πρόβλημα των ακατάλληλων εγκαταστάσεων μετά από αβελτηρία ετών των προηγούμενων πρυτανικών αρχών δεν αντιμετωπίστηκε ούτε από τις σημερινές πρυτανικές αρχές. Πρόκειται για ένα Τμήμα με εργαστήρια στη Θέρμη, Πυλαία και Σταυρούπολη και με τη γραμματεία στην πανεπιστημιούπολη. Προχθές κατέρρευσαν 7 μεγάλα, γυάλινα πάνελ με μεταλλικό πλαίσιο ημιτελών φωτοβολταϊκών από τη στέγη του κτιρίου Τόμας.
Ταυτόχρονα, στο πολύπαθο συγκρότημα του Τμήματος στη Θέρμη κατέρρευσαν ξανά σοβάδες και πλημμύρισαν τα υπόγεια. Πλημμύρες από την βροχή και από τα υπόγεια νερά, αντλία αποστράγγισης που δε λύνει το πρόβλημα, νερά που μπαίνουν από ταράτσες και μπαλκόνια συνθέτουν το όλο «σκηνικό». Οι δομικές κακοτεχνίες των κτιρίων και οι εκτεταμένες φθορές που επιδεινώθηκαν κάνουν εδώ και καιρό καθηγητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, που αντικρίζουν το θέαμα, να φρικιούν: πλημμυρισμένα υπόγεια, συνεχείς καθιζήσεις εδάφους, αποκάλυψη των οπλισμών που εκθέτει τις μεταλλικές ράβδους σε οξείδωση, οδηγούν σε συμπεράσματα που μιλούν για κινδύνους της σωματικής ακεραιότητας φοιτητών και διδασκόντων.
Η πρυτανεία του ΑΠΘ προχωρά σε έργα στήριξης του εδάφους στον περιβάλλοντα των κτηρίων χώρο χωρίς να έχει επαρκώς διερευνήσει τη στατικότατα των κτιρίων. Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε τους κινδύνους που προκύπτουν από την πλημμελή συντήρηση πολλών εγκαταστάσεων του ΑΠΘ και κυρίαρχα των φοιτητικών εστιών που διαμένουν φοιτητές/τριες του ΑΠΘ. Ζητάμε:
- Τη μετεγκατάσταση του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών μέχρι την άρση της διακινδύνευσης των κτηριακών του εγκαταστάσεων.
- Τη δημοσιοποίηση των σχετικών μελετών που έχουν παραγγελθεί από τη διοίκηση του ΑΠΘ σχετικά με τα κτήρια της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη.
- Την πρόσληψη, έστω μέσω συμβάσεων, ικανού αριθμού μηχανικών που θα στελεχώσουν την Τεχνική Υπηρεσία του ΑΠΘ ώστε να παραχθούν μελέτες που θα εξασφαλίσουν δημόσιους πόρους για τις επισκευές και κατασκευές κτηρίων. Το έχουν κάνει πολλά πανεπιστήμια. Είναι απορίας άξιο γιατί η πρυτανεία του ΑΠΘ δεν είναι ικανή να το πράξει.
- Την άμεση διάθεση όλων των απαραίτητων κονδυλίων από το Υπουργείο Παιδείας ώστε να ?αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης και στα κτήρια του ΑΠΘ».