ην «πρωτοβουλία» των πολιτικών κινήσεων στο εσωτερικό του γαλάζιου κόμματος προσπαθεί να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά και ενώ ιστορικά στελέχη στέλνουν επιστολές αποχώρησης από το κόμμα, διότι όπως αναφέρουν «η παράταξη έχει απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές της αξίες». Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε δημόσια παρέμβασή του ο πρωθυπουργός έβαλε στο κάδρο των εσωκομματικών αντιθέσεων και τον Κώστα Καραμανλή, θέλοντας να τον καταστήσει μέρος του προβλήματος. Την ίδια στιγμή η κοινωνική απογοήτευση μεγαλώνει λόγω της τεράστιας ακρίβειας, της κατάρρευσης του ΕΣΥ και της διευρυμένης ανασφάλειας.
Με κάθε τρόπο ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται την απόφασή του για τη διαγραφή του Αντ. Σαμαρά, εγκαλώντας τον Μεσσήνιο πολιτικό ότι ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της κριτικής στην κυβέρνηση και «κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή» (Alpha TV-27/11). Μάλιστα επισήμανε ότι δεν μπορεί να επιτρέπει να διακινούνται θεωρίες «ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ότι κάνουμε μυστική διπλωματία». Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης διατυπώνει την άποψη ότι δεν βλέπει «καμία δυνατότητα να αποχωρήσουν βουλευτές από το κυβερνών κόμμα για να ακολουθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά». Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να αλλάξει την ατζέντα και να υποβαθμίσει τις συνέπειες από την αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού, δημιουργώντας ένα αφήγημα «εσωκομματικής κανονικότητας».
«Καθεστώς αδράνειας»
Ομως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει τεράστια γκρίνια, που δημιουργεί ένα «καθεστώς αδράνειας». Βλέποντας αυτήν τη συνθήκη ο Κυρ. Μητσοτάκης ακολουθεί τη συνήθη τακτική του κατά την πολιτική πορεία του, που αποτυπώνεται στο μότο «φταίνε πάντα οι άλλοι». Θέλοντας να καταστήσει και τον Κ. Καραμανλή μέρος του προβλήματος, τον έβαλε στο κάδρο των «γαλάζιων» διενέξεων. Χαρακτηριστικά, για τη διαφοροποίηση του μακροβιότερου προέδρου της ΝΔ σχετικά με τη διαγραφή Σαμαρά ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι διαφωνεί και παράλληλα (με τη διαγραφή Σαμαρά) θεωρεί ότι προστάτευσε και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης. Μάλιστα τόνισε ότι «έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας». Αρα κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη το «κύρος της παράταξης» δεν προασπίζεται από την άποψη του Κ. Καραμανλή.
Η αλλαγή στάσης του Κυρ. Μητσοτάκη απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή δείχνει την ανασφάλειά του για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα (εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ελληνοτουρκικά). Ετσι, επιλέγει να δείξει τα μέτωπα που θα δημιουργηθούν εάν οξυνθούν οι αντιθέσεις στο γαλάζιο κόμμα. Το Μαξίμου παρακολουθεί πολύ στενά τις κινήσεις του Κ. Καραμανλή, ο οποίος στις 8 Δεκεμβρίου στην Παλαιά Βουλή θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καρπάθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβαση θα σταλούν ηχηρά μηνύματα στο Μαξίμου.
Επίσης, πολύς ντόρος έχει ξεσηκωθεί, με επίκεντρο το πρόγραμμα των ομιλητών για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, στο συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Το Βήμα». Ενδέχεται στον ίδιο χώρο να βρεθούν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αντ. Σαμαράς για πρώτη φορά μετά τη διαγραφή του τελευταίου. Ο πρωθυπουργός και ο Μεσσήνιος πολιτικός όχι απλώς είναι καλεσμένοι στο διήμερο του συνεδρίου (12-13/12), αλλά θα συμμετάσχουν σε θεαματικές ενότητες και ως ομιλητές.
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις
Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες που παράγονται στον απόηχο της διαγραφής του Αντ. Σαμαρά, τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι αποχωρήσεις «γαλάζιων» στελεχών και μάλιστα με δεκαετίες παρουσίας στο κόμμα της ΝΔ. Ενδεικτικές είναι οι παραιτήσεις του Γιώργου Λουλουδάκη, της Βάσως Παπουτσή-Μήττα και του Αντώνη Γ. Σελλιανάκη, που στις επιστολές τους προς τη γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Μαρία Συρεγγέλα τόνιζαν ότι «η παράταξη δεν έχει καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Την ίδια στιγμή εκατοντάδες στελέχη πανελλαδικά περιμένουν τις επόμενες κινήσεις του Μεσσήνιου πολιτικού, ο οποίος σταθμίζει όλα τα δεδομένα και δεν θα πάρει βεβιασμένες αποφάσεις. Αυτή η συνθήκη αναμονής είναι που φοβίζει το Μαξίμου, καθώς εντείνονται τα φαινόμενα αδράνειας στην παράταξη και όλοι περιμένουν «πότε θα σκάσει η γαλάζια χύτρα» που θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.
«Διαζύγιο» με μικρομεσαίους
Πέρα από τις εσωκομματικές αντιθέσεις, βαριά εκτεθειμένο είναι για άλλη μία φορά το Μαξίμου και στους επαγγελματίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς υπάρχουν νέες εξελίξεις, μετά το «μπλοκ» από την Εκλογική Επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην παράταξη που στηρίζει επίσημα η Νέα Δημοκρατία, με το όνομα Οραμα Δημιουργίας.
Σάλος έχει προκληθεί και στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), με καταλύτη τον Νίκο Σοφιανό ο οποίος είναι επικεφαλής του συνδυασμού Το ΕΒΕΑ στα Μέλη του.
Σε υπόμνημα που έστειλε στην αρμόδια εκλογική επιτροπή κάνει λόγο για «στρατευμένη μαζική εκλογική νοθεία», με πρωταγωνιστές, όπως σημειώνει, μέλη της ΟΝΝΕΔ. Ολα αυτά αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που ήταν προνομιακή κοινωνική ομάδα για το κυβερνών κόμμα, έχουν απογοητευτεί από τις πολιτικές του Μητσοτάκη.
Τη στιγμή που η εσωστρέφεια στη ΝΔ οξύνεται, ο πρωθυπουργός εξαντλείται για άλλη μία φορά σε «επικοινωνιακές τακτικές», όπως στο μετρό Θεσσαλονίκης. Ομως τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι τόσο μεγάλα, που δεν μπορεί να τα υπερβεί με «επικοινωνιακές κορόνες», καθώς οι πολίτες δεν βγάζουν τον μήνα με τον μισθό τους, λόγω της ακρίβειας, ενώ η ανασφάλεια στην καθημερινότητά τους διευρύνεται σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής.
Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ καταρρέει, όσο και εάν ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης κάνει λόγο για «μίζερους και γκρινιάρηδες κομμουνιστές»…
Η στάση Σαμαρά στον προϋπολογισμό
Ενας σημαντικός κόμβος που θα δείξει τις διαθέσεις του Αντ. Σαμαρά είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου το πιθανότερο είναι ο πρώην πρωθυπουργός να μιλήσει και να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση, ενώ είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να τον καταψηφίσει! Στο Μαξίμου μπορεί να μιλάνε για «μεμονωμένες αποχωρήσεις» σε ό,τι αφορά τις παραιτήσεις σαμαρικών στελεχών, όμως όλοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο, κατά το επόμενο διάστημα, να επιταχυνθούν διαδικασίες που θα οξύνουν τις «γαλάζιες» αντιθέσεις.
Δεν είναι καθόλου τυχαία και η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι «εάν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα» από την εποχή της επιτροπείας. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση του Documento στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (26/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ακούμε με πολύ μεγάλο σεβασμό τις απόψεις της», δίνοντας μια προειδοποίηση ότι εάν ο Αντ. Σαμαράς «κινηθεί», τότε θα «αποδομηθεί» όλη του η πολιτική πορεία. Παράλληλα, το μήνυμα προς τον Κ. Καραμανλή είναι ότι εάν ξεφύγει από τα όρια της κριτικής που θέτει ο Κυρ. Μητσοτάκης, τότε θα «είναι μέρος του προβλήματος».