Σύνοδος Αραβικού Συνδέσμου-Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μ.Ανατολή χωρίς απόσυρση ισραηλινού στρατού απ’την Παλαιστίνη

398

Ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών που συνεδρίασαν χθες Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία κάλεσαν το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα αραβικά εδάφη που κατέχει για να υπάρξει «συνολική» ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η «δίκαιη και συνολική ειρήνη στην περιφέρεια» δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνο αφού «τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στο σύνολο των κατεχόμενων εδαφών» από το 1967, όταν το Ισραήλ κυρίευσε τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και το συριακό Γκολάν, όπως προβλέπουν «αποφάσεις του ΟΗΕ και το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο του 2002», κατά το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Η κοινή σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που φιλοξένησε η Σαουδική Αραβία, παράγοντας με ειδικό βάρος στην περιοχή, κάλεσε να ενωθούν τα παλαιστινιακά εδάφη —η Λωρίδα της Γάζας και η κατεχόμενη Δυτική Όχθη— και να εγκαθιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που κατέχει το Ισραήλ.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς παρότρυνε τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να κάνουν πράξη τις διακηρύξεις που έκαναν στη σύνοδο τους, να αναγκάσουν το Ισραήλ να τερματίσει την «επίθεσή» του.

«Η επικύρωση των εθνικών δικαιωμάτων του λαού μας, το πρώτο από τα οποία είναι η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, απαιτεί άμεσες προσπάθειες και πρακτικές λύσεις για να αναγκαστεί (το Ισραήλ) να τερματίσει την επίθεσή του και τη γενοκτονία εναντίον του λαού μας», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Χαμάς.

Η σύνοδος του Ριάντ, αφιερωμένη στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έδωσε την ευκαιρία στις χώρες που συμμετείχαν να βάλουν στο τραπέζι τις προσδοκίες τους αφού αναλάβει η κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στην πρώτη του θητεία, ο Ρεπουμπλικάνος πολλαπλασίασε τις χειρονομίες υπέρ του Ισραήλ, ιδίως μεταφέροντας την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, καθώς και συμβάλλοντας στην εξομάλυνση των σχέσεών του με το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και το Σουδάν, μέσω των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ. Ως τότε, από τις 22 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, μόνο η Αίγυπτος και η Ιορδανία είχαν επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ.

Η εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους «σήμερα» δεν είναι «ρεαλιστικό» σχέδιο, αντέτεινε χθες ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γεδεών Σάαρ. Το όποιο «παλαιστινιακό κράτος» θα ήταν «κράτος της Χαμάς», πέταξε.

Οι χώρες που πήραν μέρος στη σύνοδο «καταδίκασαν σθεναρά» τη δράση του ισραηλινού στρατού, καταγγέλλοντας πως διαπράττει το «έγκλημα της γενοκτονίας», ειδικά «στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας» τις «τελευταίες εβδομάδες». Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν εκεί πολυαίμακτη επιχείρηση από την 6η Οκτωβρίου, για την αποτροπή, κατ’ αυτές, της ανασύνταξης μονάδων της Χαμάς.

Η σύνοδος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «απαγορεύσει την εξαγωγή ή τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ» και καταδίκασε «τις ακατάπαυστες επιθέσεις των ισραηλινών αρχών (…) εναντίον του ΟΗΕ».

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της επικράτειας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.206 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε ισραηλινά επίσημα δεδομένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας