Σφοδρή επίθεση Καραμανλή στον Μητσοτάκη–Οι «ψεκασμένοι», η χειραγώγηση της δικαιοσύνης και η Χάγη

354

Ο τέως πρωθυπουργός προειδοποιήσε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για την δημοκρατία και την ποιότητά της, ενώ επεσήμανε ότι η «διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων» «ωθεί αυξανόμενο αριθμό πολιτών στην αποχή και άρνηση της πολιτικής διαδικασίας», Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να «εγκαταλείπουν τα  ιστορικά κόμματα» και να «στρέφονται σε πιο ακραίες φωνές και σχήματα», όπως τόνισε.

Ευθεία επίθεση σε Μητσοτάκη για τους «ψεκασμένους»

Εξαπέλυσε μάλιστα ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αλαζονική συμπεριφορά του και την υποτίμηση των δυσαρεστημένων πολιτών, τους οποίους «βάφτισε» «ψεκασμένους»: «Κανένα πολιτικό σύστημα, ακόμα και η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν, αν δεν έχει ισχυρή νομιμοποίηση και αξιοπιστία στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και ρίχνουν λάδι στην φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές» τόνισε ο κ. Καραμανλής και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα. «Είναι σοκαριστική η αποκάλυψη σε πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης, το 50% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αισθάνονται «εκτός των τειχών» εκτός κοινωνίας δηλαδή, αποκλεισμένοι και απροστάτευτοι. Το ογκούμενο χάσμα μεταξύ λίγων εχόντων και πολλών μη εχόντων είναι βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας και μάλιστα όχι βραδυφλεγής» πρόσθεσε.

 

«Πυρά» την χειραγώγηση της δικαιοσύνης

Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην καταρράκωση των θεσμών όπως η δικαιοσύνη, και προειδοποίησε στέλνοντας αιχμηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Ακόμα και κράτη μέλη της ΕΕ μπαίνουν στον πειρασμό να χειραγωγήσουν την δικαιοσύνη. Θα έπρεπε να είναι αδιανόητο κι όμως συμβαίνει. Η καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης οξύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Αν όμως οι πολλοί δεν εμπιστεύονται την δικαιοσύνη, ναρκοθετείται το δημοκρατικό πολίτευμα. Η πίστη στην δικαιοσύνη είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την λειτουργία της δημοκρατίας. Όπως έλεγε ο Αλέξανδρος Χάμιλτον, ένας εκ των ιδρυτών πατέρων των ΗΠΑ «Πιστεύω ότι το πρώτιστο καθήκον της κοινωνίας είναι η δικαιοσύνη».

Για τα ελληνοτουρκικά και την υποχωρητική στάση

Όπως ήταν αναμενόμενο, ηχηρή ήταν η παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού και για τα ελληνοτουρκικά. Κόντρα στα όσα ακούγονται από το Μαξίμου  περί θαλάσσιων ζωνών, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ενώ είχε κάνει αναφορά για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, με το οποίο καθιερώθηκε το νομικό πλαίσιο για τις θαλάσσιες δραστηριότητες.

Μάλιστα, για όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με δόλιο τρόπο τις προθέσεις του Εθνάρχη, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε: «Ο υπαινιγμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επί θεμάτων που μονομερώς και αυθαίρετα επιχειρεί να προσθέτει διαχρονικά η Τουρκία στην ατζέντα είναι ανακριβής, έωλος και ίσως εκ του πονηρού».

Κλείνοντας την ομιλία του, επιβεβαίωσε την επιθετικότητα και τον αυξανόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, την ώρα που το Μαξίμου επιμένει να μιλάει για… φιλίες και ήρεμα νερά στο Αιγαίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας