Ψυχρολουσία από Βερολίνο: Το 2018 το χρέος – Πιθανό 4ο Μνημόνιο

2094
bundesbank

Δεν πρόκειται να επισπευσθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, λέει η εκπρόσωπος της Καγκελαρίας – Η Ελλάδα δεν φαίνεται να βγαίνει στις αγορές, άρα τέταρτο μνημόνιο, χωρίς μάλιστα το ΔΝΤ, είναι πιθανό, λέει το Spiegel, που επικαλείται πληροφορίες από το γερμανικό ΥΠ.ΟΙΚ.

Η διάσταση Γερμανίας με ΔΝΤ αλλά και ΗΠΑ δεν φαίνεται να γεφυρώνεται, με βασικό θύμα αυτήν την περίοδο την Ελλάδα, για την οποία γίνεται όλο και πιο επείγον να χρειάζεται να κάνει νέες ρηξικέλευθες επιλογές.
Απανωτά είναι τα πλήγματα από το Βερολίνο τις τελευταίες ώρες, καθώς από τη μια διαψεύσθηκαν πλήρως οι πληροφορίες που ήθελαν την Άνγκελα Μέρκελ να εξετάζει μέτρα για το ελληνικό χρέος πιο σύντομα από το αναμενόμενο, ενώ από την άλλη, πληροφορίες του περιοδικού Spiegel αναφέρουν πως στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρούν πιθανό η Ελλάδα να βγει στις αγορές και ως εκ τούτου ένα τέταρτο μνημόνιο είναι πιθανό.
Το Spiegel αναφερόμενο στις εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί για πιθανό νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ γράφει: «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αντί Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Μέρκελ και Σόιμπλε δεν έχουν πλέον ψευδαισθήσεις: δεν μπορούν να ελπίζουν μελλοντικά στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εάν η Ευρωζώνη πέσει σε αναταράξεις. Σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Και αυτές οι κρίσεις θα μπορούσαν να έρθουν πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύει κανείς. Στο υπουργείο Οικονομικών, οι ειδικοί του Σόιμπλε δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα καταφέρει μόνη της να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Η συνέπεια: ένα τέταρτο πρόγραμμα είναι πιθανό – και σε αυτό δεν πρόκειται να συμμετάσχει πια το ΔΝΤ».
Νωρίτερα, τόσο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ όσο και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, διέψευσαν τις πληροφορίες της Handelsblatt ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατέληξαν την Τετάρτη σε συνεννόηση σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος.
Αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως, η κ. Ντέμερ δήλωσε πως εξακολουθεί να ισχύει αυτό που έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup τον Μάιο του 2016. Δηλαδή ότι, σε περίπτωση που κριθούν αναγκαία, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα εξεταστούν το 2018. Προϋπόθεση για αυτό είναι «η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος» από την Ελλάδα. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ήδη υλοποιούνται από τον ΕSM «και συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του χρέους».
Παρεμβαίνοντας η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών φον Τιζενχάουζεν ότι «η υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων θα έχει σημαντική επίδραση στη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.» Παραπέμποντας στο Eurogroup δήλωσε ότι για τη διαχείριση του χρέους θα «ληφθούν αποφάσεις το 2018. Και αυτό εξακολουθεί να ισχύει για εμάς.»
Αναφερόμενη στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «βασικά δεν έχει αλλάξει τίποτα». Εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος ότι θεσμοί και Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσουν σε «κοινές προϋποθέσεις». Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, η κ. Ντέμερ τόνισε ότι «βάση για την επιστροφή είναι η κοινή αντίληψη για τους βασικούς όρους των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για τους οποίους έχουν συμφωνήσει θεσμοί και Ελλάδα τη Δευτέρα στο Eurogroup

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας