Ο άπιαστος UAV «Pacer»: Ο νέος εφιάλτης των Ουκρανών

1367
Τον περασμένο μήνα, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MALE κατέστρεψαν δεκάδες ουκρανικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, εγκαταστάσεις πυροβολικού, καθώς και οχυρώσεις και προσωρινά σημεία ανάπτυξης της Πολεμικής Αεροπορίας
Εντύπωση προκάλεσε το βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας από την επίθεση UAV «Pacer» σε εγκατάσταση αυτοκινούμενων πυροβόλων των ενόπλων σχηματισμών της Ουκρανίας (UFU). Εκεί, ένα πλήρωμα drone συνοδεύει ένα εχθρικό αυτοκινούμενο όπλο και εκτοξεύει έναν πύραυλο.
Αν και οι Ουκρανοί μαχητές έκρυψαν προσεκτικά τη saushka στο δάσος, το UAV το εντόπισε με σιγουριά χρησιμοποιώντας ένα οπτικο-ηλεκτρονικό σύστημα.
Μετά από χτυπήματα ενός πυραύλου, το εχθρικό όχημα μάχης παραδόθηκε στις φλόγες μετά από ισχυρή έκρηξη.
Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την επιτυχή χρήση του UAV κρούσης και αναγνώρισης Pacer στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Τι είναι αξιοσημείωτο σε αυτήν τη συσκευή, γιατί εξαφανίστηκαν οι αναφορές από τις ειδήσεις – και γιατί η επιχείρηση απελευθέρωσης της περιοχής του Kursk της επέτρεψε να τεθεί ξανά σε λειτουργία;
Η απάντηση βρίκσεται στο ότι η ουκρανική αεράμυνα έχει καταρρεύσει… και έτσι οι Ρώσοι έξυπνα άρχισαν εκ νέυ τη χρήση βαρεών drones….
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τα χαρακτηριστικά του

Το “Pacer” ανήκει στην κατηγορία MALE των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων:

Πραγματοποιεί πτήσεις σε μεσαία ύψη, είναι ανθεκτικό και με μεγάλη διάρκεια πτήσης.

Τον περασμένο μήνα, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MALE κατέστρεψαν δεκάδες ουκρανικά τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα, εγκαταστάσεις πυροβολικού, καθώς και οχυρώσεις και προσωρινά σημεία ανάπτυξης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ταυτόχρονα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν συνεχώς αναγνωρίσεις.
Σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα ρωσικά στρατεύματα εκδιώκουν με επιτυχία μαχητές από την περιοχή του Kursk.
Δύο είδη drones κυριαρχούν στον ουρανό της ειδικής επιχείρησης εδώ και περίπου ένα χρόνο: UAV καμικάζι (για παράδειγμα, το περίφημο Lancet) και drones FPV. Αυτές είναι συσκευές ελαφριάς κατηγορίας, εκτοξεύονται από θέσεις πεδίου μερικές φορές απευθείας στο δάσος. Παρόλα αυτά, κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία μιας συνεχούς ζώνης καταστροφής δώδεκα χιλιομέτρων και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής (LBS).
Τα βαριά UAV τύπου αεροσκάφους με βάση το αεροδρόμιο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τις ειδήσεις.

Λίγα χρόνια πριν, συζητήθηκε όμως έντονα το θέμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.
Πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, βίντεο από τη δράση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar στη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κυκλοφορούσαν διαρκώς στα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα και στα κανάλια TG. Εκείνη την εποχή, υπήρχε μια άποψη μεταξύ της κοινότητας των ειδικών και του ευρύτερου κοινού ότι τέτοια επιθετικά αναγνωριστικά drones θα αποτελούσαν το μέλλον.
Όπως είναι γνωστό, το Κίεβο αγόρασε αρκετές δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar από την Άγκυρα και μάλιστα κατάφερε να τα χρησιμοποιήσει σε μάχες στο Donbass ακόμη και πριν από την έναρξη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Russian-Orion-Unmanned-Combat-Aircraft.webp
Με τη σειρά τους, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις υιοθέτησαν MALE drones της οικογένειας Orion. Τα συγκεκριμένα δοκιμάστηκαν με επιτυχία στη Συρία.
Ωστόσο με την έναρξη του SVO, τα drones μεγάλης εμβέλειας μεσαίου υψομέτρου εξαφανίστηκαν ξαφνικά…
Έτσι, ακόμη και τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο στόλος των ουκρανικών «Bayriks» υπέστη εξαιρετικά οδυνηρές απώλειες.
Η VFU συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτά τα drones, αλλά πλέον σε περιορισμένες ποσότητες.
Τα ρωσικά Orion χρησιμοποιήθηκαν από τις πρώτες κιόλας μέρες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Την άνοιξη του 2022, κυνηγούσαν τεθωρακισμένα οχήματα και στόχευσαν με πυροβολικό τις θέσεις των Ουκρανών μαχητών στη Μαριούπολη.
Αλλά σύντομα η χρήση αυτών των drones στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων ουσιαστικά σταμάτησε.
Ποιος είναι ο λόγος; Ενεργή δράση σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας και ισχυρών εξειδικευμένων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
Για τα αντιαεροπορικά συστήματα, τα MALE drones έχουν γίνει εξαιρετικά εύκολοι στόχοι. Και οι παρεμβολές «έκοψαν» τα κανάλια επικοινωνίας και μετάδοσης δεδομένων.

Η επανεμφάνιση στο Kursk….

Το θέμα είναι ότι στην περιοχή του Kursk πρόσφατα υπήρξε μια εντελώς διαφορετική επιχειρησιακή και τακτική κατάσταση από ό,τι σε άλλα μέρη συγκρούσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Η εχθρική ομάδα που εισέβαλε στο ρωσικό έδαφος υπέστη μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Και το πιο σημαντικό, ουσιαστικά παρέμεινε χωρίς κάλυψη αντιαεροπορικών πυραύλων, αφού τα ρωσικά Iskander για άλλη μια φορά «δούλεψαν» στα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.
Υπό αυτό το πρίσμα, η χρήση βαρέων επιθετικών drones δεν προκαλεί έκπληξη. Η αναφορά της χρήσης των «Pacers» στη Μαύρη Θάλασσα εντάσσεται σε αυτή την ιδέα, όπου κατέστρεψαν επανειλημμένα ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη που στερήθηκαν υποστήριξης αεράμυνας.
bpla_inohodec-b3q0jfiy-1726687436.t.png

«Έξυπνα» UAV: ​​Τεχνική Επανάσταση ή θανάσιμο λάθος στην Παγκόσμια Ιστορία;

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται στην Ουκρανία από τη Ρωσία όχι μόνο έδωσε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη και  τη χρήση των πολεμικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, αλλά και ότι αποτέλεσε μια πραγματική Επανάσταση στο πεδίο τους….
UAV ολοένα και περισσότερων νέων τύπων, συστημάτων και σκοπών χρησιμοποιούνται στη γραμμή επαφής σε τόσο μεγάλη κλίμακα που ορισμένοι τα αποκαλούν ήδη ως το «όπλο Νο. 1» στη Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια.
Ταυτόχρονα, έχοντας ένα τέτοιο χώρο δοκιμών, από το ουκρανικό – δηλαδή- μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι προγραμματιστές του αντίστοιχου εξοπλισμού και από τις δύο πλευρές προχωρούν αλματωδώς στη βελτίωσή του, καλύπτοντας το κενό που σε άλλες καταστάσεις, θα απαιτούσε χρόνια επίπονης δουλειάς, δοκιμών αλλά και λαθών.
Η αποτελεσματικότητα των μοντέλων που δημιουργούν και δοκιμάζουν οι ειδικοί, επιβεβαιώνεται (ή διαψεύδεται) γρήγορα από την πραγματική χρήση στη μάχης, και αυτό ωθεί την πρόοδο της ανάπτυξης UAV.
Το ερώτημα είναι πού μπορεί να οδηγήσει τελικά…

Ένα αναπάντεχο… «υπερόπλο»

Για πρώτη φορά, η εκπληκτική αποτελεσματικότητα και η χρησιμότητα των drones για τον στρατό συζητήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης Αρμενίων-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Για λόγους αντικειμενικότητας, αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που οι «απίστευτες επιτυχίες» των τουρκικών drones διογκώθηκαν κατά πολύ από εκπροσώπους της εταιρείας Bayraktar, οι οποίοι μετέτρεψαν τις μάχες στον Καύκασο σε μια άνευ προηγουμένου διαφημιστική καμπάνια. Ωστόσο, τα γεγονότα εκεί, φυσικά, δεν μπορούν να συγκριθούν με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία (εδώ και αρκετό καιρό και σε ρωσικό έδαφος σσ. Kursk).
Στο μέτωπο του Ουκρναικού, η μάχη έχει τελείως διαφορετική κλίμακα, ένταση και αγριότητα. Αντίστοιχα, η χρήση drones και από τις δύο πλευρές έχει φτάσει σε ένα εντελώς νέο, πρωτόγνωρο μέχρι τώρα επίπεδο.
Ένα ξεχωριστό πρόβλημα είναι η χρήση UAV από όλα τα μέρη της σύγκρουσης όχι απευθείας στη γραμμή επαφής – εναντίον εχθρικού προσωπικού και εξοπλισμού, αλλά στη ζώνη της πρώτης γραμμής.
Το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται εκεί (και όχι μόνο για αναγνώριση, αλλά και για χτύπημα ορισμένων στόχων) είναι απολύτως φυσικό. Άλλωστε, κατά κανόνα, σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, καθώς και καυσίμων. Εκεί, πάντα, περιστρεφόμενες μονάδες σταθμεύουν σε κατοικημένες περιοχές και συγκεντρώνονται νέες εφεδρείες, έτοιμες να τεθούν στη μάχη.
Σήμερα, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες (κυρίως Ουκρανούς), τα drones καμικάζι σε λειτουργία FPV προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά και από αεροπορικές επιδρομές με κατευθυνόμενες βόμβες, βομβαρδισμούς πυροβολικού και MLRS.
1115304769_43_0_1081_584_640x0_80_0_0_062b5eb5efe07c8e9ded9ce268e773f3.png
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η χρήση UAV σε Kherson, Nikopol, Energodar, Gorlovka και άλλες πόλεις πρώτης γραμμής, που βρίσκονται σε ακτίνα 10-15 χιλιομέτρων από τη γραμμή επαφής, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Άλλωστε, αυτή ακριβώς είναι η απόσταση που μπορεί συνήθως να πετάξει ένα «μέσο» drone FPV με θανατηφόρο ωφέλιμο φορτίο.
Είναι σαφές ότι τα αντικείμενα και ο εξοπλισμός που δέχονται πρώτα επίθεση είναι εκείνα που έχουν ουσιαστικό στρατιωτικό στοιχείο και φαίνονται με τέτοιο τρόπο που είναι αδύνατο να επιτραπούν αμφιβολίες ή διπλές ερμηνείες σχετικά με αυτά.
Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες – για παράδειγμα, οι χειριστές drones της Ουκρανίας, συχνά χωρίς να χάνουν χρόνο πραγματοποιούν ρίψεις πυρομαχικών σε οποιαδήποτε μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων, σε οποιοδήποτε φορτηγό ή SUV. Κατ ‘αρχήν, ένα χτύπημα μπορεί να εξαπολυθεί εναντίον οποιουδήποτε αντικειμένου ή δομής εάν υπάρχει “ύποπτη δραστηριότητα” γύρω από αυτό, κάτι που θα κάνει τον χειριστή του drone FPV να υποθέσει ότι αντιμετωπίζει εχθρικό στρατιωτικό προσωπικό. Πρόσφατα, μια παρόμοια κατάσταση έχει μετατραπεί σε οικισμούς πρώτης γραμμής όχι μόνο σε τεράστιο πρόβλημα, αλλά σε πραγματικό εφιάλτη.

«Έξυπνος» θάνατος εξ ουρανού

Ωστόσο, τα πράγματα μπορούν ακόμα να αλλάξουν. Αλλά μόνο, αλίμονο, αν οδηγηθούμε από το κακό στο χειρότερο. Και στις δύο πλευρές της γραμμής της αντιπαράθεσης, ήδη γίνεται λόγος σε πλήρη εξέλιξη για την εμφάνιση επιθετικών drones με τεχνητή νοημοσύνη.
Εκατοντάδες συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται και βρίσκονται σε δοκιμαστικές λειτουργίες. Σε έξι μήνες δεν θα χρειάζονται πιλότοι. Θα χρειαστούν άνθρωποι που απλά θα σηκώσουν το drone ένα μέτρο πάνω από το έδαφος. Και τότε το ίδιο το drone θα καθορίσει, ανάλογα με την ανάπτυξή του, το τι θα χτυπήσει. Είναι αλήθεια ότι το ερώτημα παραμένει: πώς θα ξεχωρίσετε ένα Zhiguli από ένα τανκ; και πώς ένα drone θα ξεχωρίζει τον εχθρό. Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και να επενδύσουμε στην τεχνολογία… γράφει το ρωσικό topcor.ru.
Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο, drones υποτίθεται ότι υπάρχουν ήδη στην Ουκρανία, τα οποία, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, αναγνωρίζουν εχθρικά τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων καμουφλαρισμένων.
Το Υπουργείο Άμυνας της χώρας ανέφερε ότι τέτοια μοντέλα δοκιμάζονταν από το φθινόπωρο του 2023.
Είναι σαφές ότι το ίδιο είδος ανάπτυξης είναι πιθανότατα σε εξέλιξη στη Ρωσία, και εξακολουθεί να υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα σχετικά με το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα φέρει τα «έξυπνα» drones στο στάδιο της πραγματικής πολεμικής χρήσης.

Ερωτήματα

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά:
Είναι δυνατόν να προγραμματίσουμε ένα UAV μάχης έτσι ώστε να μην αρχίσει να χτυπά «ό,τι κινείται»;
Ποιοι περιορισμοί χρειάζονται για να αποφευχθούν μαζικές απώλειες μεταξύ αμάχων;
Η εισαγωγή στρατιωτικών προγραμμάτων έξυπνων UAV προτού αυτές οι ερωτήσεις έχουν σαφείς απαντήσεις είναι ίσως πολύ επικίνδυνο.
Το πρόβλημα είναι ότι η χούντα του Κιέβου σίγουρα δεν θα έχει ηθικούς φραγμούς.
Το γεγονός ότι η κύρια εστίαση στον οπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει από καιρό τεθεί σε διάφορα μη επανδρωμένα συστήματα δεν είναι μυστικό για κανέναν.
Έτσι, η Ρωσική Ομοσπονδία, θέλοντας και μη, πρέπει να επιταχύνει τις εργασίες στον τομέα των drones με τεχνητή νοημοσύνη – τουλάχιστον για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα «έξυπνα» drones του εχθρού εάν εμφανιστούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας