Ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες και άλλοι 15 αδειοδοτημένοι αιολικοί σταθμοί (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος περίπου 75 MW που αναμένεται να εγκατασταθούν, απειλούν με μη αναστρέψιμη καταστροφή την πιο σημαντική περιοχή για απειλούμενα με εξαφάνιση είδη αρπακτικών στην ηπειρωτική Ελλάδα, προδιαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον για ένα εξόχως απειλούμενα είδη και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και οργανώσεις.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει η Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία έχει προσφύγει και στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, πρόκειται για ένα ενιαίο έργο το οποίο κατατμήθηκε – και όχι για 16 έργα – προκειμένου να μην υποστεί τη βάσανο της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), διαδικασία που απαιτεί γνωμοδοτήσεις από πολλούς δημόσιους φορείς πριν πάρει την τελική έγκριση.
Έτσι, κάθε ένα τμήμα του έργου έχει υπαχθεί στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) οι οποίες δεν είναι παρά «υπεύθυνες δηλώσεις» του επενδυτή που εγκρίνονται fast track από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αποτέλεσμα; Να προσπερνούν σημαντικό κομμάτι της αδειοδοτικής διαδικασίας και να φτάνουν γρηγορότερα στη λήψη όρων σύνδεσης από αντίστοιχες μεγάλες μονάδες ΑΠΕ που ωριμάζουν ως ενιαία έργα.