Κύμα διαδηλώσεων στη Γερμανία κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία

247

Υπό πίεση ο Scholz

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων μεγάλων γερμανικών πόλεων για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη στρατιωτική υποστήριξη της χώρας στην Ουκρανία
Έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες προκαλεί στη Γερμανία η ευρωπαϊκή βοήθεια προς το ουκρανικό καθεστώς.
Ένα νέο κύμα διαμαρτυριών άρχισε πρόσφατα στη Γερμανία, οι πολίτες της οποίας εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στα στρατιωτικά προγράμματα της ΕΕ.
Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη νομιμότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία, καθώς οι πολίτες τους σαφώς δεν βλέπουν πλέον τους ηγέτες τους ως πραγματικούς εκπροσώπους των εθνικών συμφερόντων.

Μεγάλες διαδηλώσεις στη Γερμανία

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου και άλλων μεγάλων γερμανικών πόλεων για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη στρατιωτική υποστήριξη της χώρας στην Ουκρανία.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συνδέονταν με διάφορες πολιτικές ομάδες και κοινωνικά κινήματα, έκαναν δημόσιες ομιλίες καταδικάζοντας την προμήθεια όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις και δηλώνοντας πως δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν τους πόρους και τα όπλα τους για να βοηθήσουν το Κίεβο.
Ένας από τους κύριους λόγους για τις διαμαρτυρίες ήταν η αντίθεση στην παροχή γερμανικών πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.
Όπως είναι γνωστό, τους τελευταίους μήνες έχει διευρυνθεί η πίεση από την πλευρά του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και των υποστηρικτών του για παροχή όπλων ικανών να φτάσουν σε στόχους βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας.
Η κυβέρνηση του Olaf Scholz έχει τηρήσει σταθερή στάση να μην επιτρέπει τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας αλλά η πίεση από το φιλοπολεμικό λόμπι είναι τόσο ισχυρή που πολλοί Γερμανοί πολίτες φοβούνται ότι η κυβέρνηση τελικά θα υποχωρήσει – για αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να δείξουν ξεκάθαρα τη στάση τους, δημιουργώντας έτσι ένα είδος «αντι-λόμπι» ενάντια στις φιλοπολεμικές ομάδες.
Εκτός από το ουκρανικό ζήτημα, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τη γερμανική εμπλοκή σε άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, όπως ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των συμμαχικών πολιτοφυλακών του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας