Κόκκινα δάνεια, ισοζύγιο και χρέη δημόσιου στο μικροσκόπιο των θεσμών

416

Το θέμα του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και η κατακερματισμένη αγορά εργασίας προστέθηκαν, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα θέματα της αξιολόγησης της οικονομίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου που ολοκληρώθηκε τις πρώτες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι άνθρωποι της Επιτροπής, επεσήμαναν κάτι, το οποίο είναι γνωστό από χρόνια, το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αναμένεται να φτάσει για φέτος λίγο πάνω από το 5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό ζήτησαν να μάθουν από τις ελληνικές αρχές για τα μέτρα που αναμένεται να υιοθετήσουν για τον περιορισμό του, έστω και μεσοπρόθεσμα. Τούτο, ενώ παραδέχθηκαν ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος είναι δύσκολος, καθώς το έλλειμμα θα ενισχύεται σταθερά από την ανάγκη της Ελλάδας να καλύψει το επενδυτικό κενό το οποίο δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Για την αγορά εργασίας, οι παρατηρήσεις αφορούσαν τα μέτρα που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν προκειμένου η προσφορά να καλύψει την ζήτηση, ώστε να συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας και τα επόμενα χρόνια. Από την ελληνική πλευρά αναλύθηκε αναλυτικά το σχέδιο για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας.

Κόκκινα δάνεια

Κατά τα λοιπά η ολοκλήρωση της εφαρμογής του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, η διαδικασία εκκαθάρισης κόκκινων δανείων μέσω των servicers, ήταν ξανά ένα από τα αγκάθια της εξαμηνιαίας αξιολόγησης της οικονομίας.

Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν έχουν δηλώσει την ικανοποίησή τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων στο 7,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024. Επίσης επισημαίνουν και την συνέχιση της προσπάθειας με την νέα ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, επισημαίνουν τις νομικές δυσκολίες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι servicers, με την εκκαθάριση κόκκινων δανείων. Ειδικά στο σκέλος των πλειστηριασμών σημειώνεται ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Επιτροπής, δεν έχουν αντιμετωπιστεί αφού η πορεία οριστικής εκκαθάρισης δεν είναι ακόμη η επιθυμητή.

Ειδική σημείωση υπήρξε για την καθυστέρηση που σημειώνεται στη σύσταση και λειτουργία του νέο οργανισμού απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε “προσωπική πτώχευση”. Ο νέος φορέας, ο οποίος δεν έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών, καθυστερεί την οριστική εκκαθάριση δανείων τα οποία υπολογίζονται κοντά στα 20 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά, θα οδηγήσουν μοιραία σε πλειστηριασμούς, ωστόσο οι δανειολήπτες, μετά και από τους πλειστηριασμούς, θα συνεχίζουν να έχουν χρέος αφού δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος για τον εξωδικαστικό και να έχουν την οριστική απαλλαγή μετά την παρέλευση διετίας.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα για την Κομισιόν είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Με το θέμα των “ληξιπρόθεσμων” συντάξεων να είναι σε ύφεση, πλέον, η Κομισιόν θα επικεντρώσει την προσοχή της στις οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, όπου οι έκτακτες επιχορηγήσεις από το δημόσιο δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα. Τούτο, διότι το χρέος ανακυκλώνεται παραμένοντας σταθερά πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι διαδικασίες για οριστική εκκαθάριση ανακυκλούμενου χρέους (clawback) των φαρμακευτικών εταιριών προς το δημόσιο είναι πολύ αργές, πιο πιθανό είναι να δοθεί ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την εκκαθάριση τους. Οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει ότι για το 2025 ο προϋπολογισμός έχει πρόβλεψη για δαπάνες 300 εκατ. ευρώ για τη μόνιμη μείωση του υπόλοιπου του clawback των φαρμακευτικών εταιρειών που θα μειώσει αυτόματα και τα χρέη των νοσοκομείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας