Ουκρανία-Σε απόγνωση οι στρατολόγοι – Κάνουν εφόδους σε night-club και στρατολογούν με βία

249

Στρατολόγοι πραγματοποίησαν στοχευμένες βίαιες εφόδους σε νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Οι στρατολόγοι φέρεται να συνέλαβαν άτομα σε ηλικία στράτευσης, που δεν είχαν πάνω τους τα αναγκαία πιστοποιητικά απαλλαγής, προκειμένου να τους στείλουν στα μέτωπα του πολέμου με τις δυνάμεις της Ρωσίας.

Βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που στρατονόμοι σέρνουν δύο άνδρες κατά την έξοδό τους την Παρασκευή από τον συναυλιακό χώρο «Palace of Sports» στο Κίεβο, όπου είχαν παρακολουθήσει συναυλία του ουκρανικού ροκ συγκροτήματος Okean Elzy.

 

«Ντου» στρατονόμων σε συναυλιακό χώρο στο Κίεβο

Ένας εξ’ αυτών διακρίνεται να αντιδρά και να φωνάζει «Φύγετε! Αφήστε με!», καθώς τρεις αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού τον σέρνουν προς το τραπεζάκι που έχουν στήσει έξω από το συναυλιακό χώρο για να ελέγξουν τα πιστοποιητικά των παρισταμένων.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ στρατολόγοι έκαναν εφόδους και σε κλαμπ και μπαρ και όσοι δεν έφεραν μαζί τους πιστοποιητικά απαλλαγής από τη στράτευση ή είχαν πάνω τους πλαστά έγγραφα, συλλαμβάνονταν.

Στις εικόνες διακρίνεται ο πανικόβλητος άνδρας να προσπαθεί να ξεφύγει από τη λαβή του Ουκρανού στρατονόμου με αρκετές γυναίκες να βιντεοσκοπούν με τα κινητά τους το περιστατικό και να φωνάζουν «ντροπή! Ντροπή σας!».

 

Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς νόμους της Ουκρανίας, όλοι οι άνδρες ηλικίας 25 έως 60 ετών είναι επιλέξιμοι για τον στρατό, ενώ απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα στους άνω των 18 και μέχρι την ηλικία των 60.

Πάνω από 30 Ουκρανοί πέθαναν προσπαθώντας να το σκάσουν από τη χώρα

Λόγω της μεγάλης έλλειψης στρατιωτών η Ουκρανία μείωσε την ηλικία επιστράτευσης από 27 σε 25 έτη, κατήργησε τον περασμένο Απρίλιο τα «παραθυράκια» του νόμου για τους «μερικώς επιλέξιμους», ενώ μελετά και τη στράτευση καταδίκων.

Οι εθελοντές στον ουκρανικό στρατό πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια για να είναι επιλέξιμοι, καθώς και να περάσουν ιατρικές εξετάσεις και εξετάσεις φυσικής κατάστασης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph ορισμένοι Ουκρανοί προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τη στράτευση και την αποστολή τους στα μέτωπα διακινδυνεύοντας τις ζωές τους για να το σκάσουν από τη χώρα. Τον περασμένο Απρίλιο η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της Ουκρανίας ανέφερε ότι τουλάχιστον 30 άνδρες έχασαν τις ζωές τους στην προσπάθεια να φύγουν από τη χώρα από την έναρξη του πολέμου, ορισμένοι εκ των οποίων πνίγηκαν επιχειρώντας να κολυμπήσουν στην απέναντι όχθη ποταμών ή πάγωσαν σε ορεινά περάσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας