Έντονη κινητικότητα για υδρογονάνθρακες ανοικτά της Κρήτης: Ποιο μπλοκ έχει προβάδισμα

1645

Ένα βήμα πιο μπροστά εμφανίζεται να είναι το ένα από τα δύο οικόπεδα ανοικτά της Κρήτης όπου πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες οι εταιρείες Exxon Mobil και Helleniq Energy.

Ο λόγος γίνεται για τα οικόπεδα «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης», με το πρώτο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), να βρίσκεται και επίσημα πλέον από χθες στη 2η φάση ανάπτυξης, ενώ το δεύτερο συνεχίζει, κατόπιν παράτασης, για 6 μήνες ακόμη στην 1η φάση ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία διερεύνησης ενός οικοπέδου για την ύπαρξη υδρογονανθράκων διακρίνεται σε 3 βασικές φάσεις, με την πρώτη να αφορά την πρόσκτηση δισδιάστατων μετρήσεων και με διάρκεια «by the book» 3 έτη, η δεύτερη αφορά τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα και επίσης διάρκειας 3 έτη και η 3η φάση αφορά την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων με συνολική διάρκεια για την ολοκλήρωσή της τα 2 έτη.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως είχε ανακοινώσει προ μηνών η Exxon Mobil ως operator των οικοπέδων, οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2024 αφορούν τρισδιάστατη σάρωση της περιοχής, με αποτέλεσμα να προκύπτει δυνατότητα συμπύκνωσης του αναγκαίου χρόνου για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης ανάπτυξης.

Ερμηνεία και αξιολόγηση

Αναλυτικότερα, οι έρευνες αυτές αφορούσαν χαρτογράφηση του πυθμένα και των πιο επιφανειακών στρωμάτων του υπεδάφους, και τα γεωφυσικά δεδομένα που συλλέχθηκαν βρίσκονται ήδη σε στάδιο ερμηνείας και αξιολόγησης, διαδικασία που όταν ολοκληρωθεί θα επιτρέψει να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διενέργεια ή όχι των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Σε αυτή τη βάση, η είδηση για την είσοδο του οικοπέδου «Νοτιοδυτικά Κρήτης» στη δεύτερη φάση συνάδει με παλαιότερη εκτίμηση του γενικού διευθυντή Exxon Mobil Βαρνάβα Θεοδοσίου τον περασμένο Μάιο, όπου είχε δηλώσει ότι η απόφαση για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων στην Κρήτη τοποθετείται περίπου στα τέλη του χρόνου με αρχές του επόμενου.

Σημειώνεται ότι εξαρχής η Exxon Mobil είχε εκφράσει την πρόθεσή της να τρέξει ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα που προβλέπουν οι συμβάσεις, γεγονός που συμβαίνει μέχρι στιγμής και εκτιμάται, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, πως θα συνεχιστεί και κατά τα επόμενα βήματα ανάπτυξης των εργασιών διερεύνησης. Καθώς η εταιρεία έχει στα χέρια της τα τρισδιάστατα δεδομένα μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην ανάλυσή τους -παρά το γεγονός ότι το ένα οικόπεδο μόλις εισήλθε τυπικά στη δεύτερη φάση- και επομένως να εξαγάγει τα αναγκαία συμπεράσματα για την πορεία των ερευνών ταχύτερα από το κανονικό.

Επιπρόσθετα, η εν λόγω εξέλιξη αποκαλύπτει ότι οι δύο εταιρείες, Helleniq Energy και Exxon Mobil, δίνουν σαφή προτεραιότητα στην ανάπτυξη του οικοπέδου «Νοτιοδυτικά Κρήτης» έναντι του έτερου οικοπέδου στη θαλάσσια περιοχή του νησιού και το οποίο θα ακολουθήσει μόλις ολοκληρωθεί η 1η φάση, περί τον Απρίλιο του 2025. Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την πρόσκτηση και επεξεργασία 3,250 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, και την πραγματοποίηση γεωχημικής έρευνας. Την αρχική φάση των θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023, πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS (πλέον έχει συγχωνευθεί με την εταιρεία TGS), για λογαριασμό των Exxon Mobil και Helleniq Energy.

«Μπλοκ 10» και «Ιόνιο»

Να προσθέσουμε, τέλος, ότι σε ανάλογο βαθμό ωρίμανσης βρίσκονται τα δύο οικόπεδα της Helleniq Energy, «Μπλοκ 10» και «Ιόνιο», με τη διοίκηση της εταιρείας να έχει δηλώσει σε προηγούμενη φάση ότι σχεδιάζει να πάρει αποφάσεις για την υλοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης στις αρχές του επόμενου έτους.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις εξελίξεις ότι «το γεγονός ότι οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνεχίζουν με αδιάκοπο ρυθμό τις ερευνητικές εργασίες τους, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Και αυτό γιατί επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής»

 

1 σχόλιο

  1. Θα ήταν επιτελους φρόνιμο να ξυπνήσουν από τον λήθαργο στην ελληνική κυβέρνηση,με εξωτερικό χρέος 400 δις ευρώ και συνταξιοδοτικο στα πρόθυρα κατάρρευσης στα επόμενα χρόνια, να πιεσουν για λίγο πιο γρήγορα στις εξελίξεις. Οι εταιρείες θα είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα αλλά δεν επιτρέπεται να ρίξουν γρήγορα πολύ μεγάλες ποσότητες στην αγορά γιατί θα επηρεαστούν οι τιμές και η παγκόσμια οικονομία. Πάντως καλό θα ήταν αμφότεροι να κινηθούν πιο γρήγορα γιατί αν γίνει τίποτα σοβαρό με το χορμουζ ή αργότερα με την κινα εκείνοι που θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ θα είμαστε πρώτοι εμείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας