Γάζα: Εκεί που σταύρωσαν την ανθρωπιά

120

Τους τελευταίους δώδεκα µήνες το Ισραήλ διεξάγει έναν άνευ προηγουµένου γενοκτονικό πόλεµο στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ αξιοποίησε την επίθεση της Χαµάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 για να υλοποιήσει την πιο θανατηφόρα πολεµική επιχείρηση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό που έχει υπάρξει ποτέ. Στην αιµατοβαµµένη ιστορία του παλαιστινιακού θύλακα, που βρίσκεται επί 75 χρόνια υπό ισραηλινή κατοχή, το Ισραήλ έχει σηκώσει συχνά τα όπλα για να υποτάξει τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τα γύρω αραβικά κράτη. Αλλά ο αριθµός των νεκρών Παλαιστινίων µέσα σε αυτό τον ένα χρόνο (περίπου 42.000 θύµατα), όπως και οι εικόνες της ισοπεδωµένης απ’ άκρη σ’ άκρη Γάζας, δείχνουν ότι το Ισραήλ είναι αποφασισµένο να σβήσει οριστικά τη Γάζα από τον χάρτη, παρασύροντας παράλληλα τα γειτονικά κράτη σε έναν ολοκληρωτικό πόλεµο.

Επί έναν ολόκληρο χρόνο το Ισραήλ, αψηφώντας τις συµφωνίες του Οσλο, εφαρµόζει τη συστηµατική δίωξη των κατοίκων της Γάζας, η οποία παίρνει τη µορφή δολοφονίας αµάχων και σωµατικής και ψυχολογικής κακοποίησης, υπονοµεύει την ικανότητά τους να επιβιώνουν, καταστρέφει την περιουσία τους και τους εκτοπίζει από τα σπίτια τους. Σχεδόν 2 εκατ. άνθρωποι, το 90% του πληθυσµού, εκδιώχθηκαν ξανά και ξανά σε όλο και πιο περιορισµένες σε έκταση περιοχές και σε εκείνες που το Ισραήλ όρισε ως «ασφαλείς ζώνες», οι οποίες στη συνέχεια έγιναν στόχοι βοµβαρδισµών. Το µεγαλύτερο µέρος της Γάζας έχει ερηµώσει, αφού ολόκληρες πόλεις και γειτονιές µετατράπηκαν σε ερείπια.

Ως µέρος της γενοκτονίας, ο ισραηλινός στρατός υπό το πρόσχηµα της παρουσίας µαχητών της Χαµάς ή ένοπλων Παλαιστινίων βοµβάρδισε και κατέστρεψε νοσοκοµεία, σχολεία, αστικές υποδοµές, νεκροταφεία, βιβλιοθήκες, χώρους πολιτιστικής κληρονοµιάς καθώς και κτίρια της UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες) όπου στεγάζονταν χιλιάδες εκτοπισµένες οικογένειες. Πάνω από το 90% των σχολικών κτιρίων έχει καταστραφεί µερικώς ή ολοσχερώς. Το µέγεθος της συνεχιζόµενης καταστροφής του εκπαιδευτικού συστήµατος του παλαιστινιακού θύλακα είναι τόσο αδιανόητο που εδώ και 15 χρόνια διαθέτει δική της ορολογία: ονοµάζεται «σχολειοκτονία» και περιγράφει τη στέρηση του ακαδηµαϊκού µέλλοντος από τις νεότερες γενιές των Παλαιστινίων. Σύµφωνα µε έκθεση της αµερικανικής εφηµερίδας «New York Times» πάνω από 200 σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν γίνει άµεσοι στόχοι ισραηλινών πυροβολικών, βοµβών ή πυραύλων µέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα, στρατηγική επιλογή των ισραηλινών δυνάµεων είναι να θέτουν στο στόχαστρο τα νοσοκοµεία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύµφωνα µε τον ΠΟΥ µόνο 16 από τα 36 λειτουργούν µερικώς. Επιπλέον, τα νοσοκοµεία αποστερούνται υγειονοµικό και φαρµακευτικό υλικό εξαιτίας των περιορισµών που έχουν επιβληθεί στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακόµη ένα καταγγελλόµενο έγκληµα του Ισραήλ είναι η απάνθρωπη µεταχείριση των αιχµαλώτων. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωµάτων και δηµοσιογράφοι έχουν επιβεβαιώσει πώς το Ισραήλ βασανίζει συστηµατικά Παλαιστίνιους αιχµάλωτους από τη Γάζα. Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν καταγραφεί σε βίντεο να επιτίθενται σεξουαλικά σε αιχµαλώτους και έχουν υπάρξει µαρτυρίες Παλαιστινίων ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από Ισραηλινούς στρατιώτες. Τουλάχιστον 53 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους υπό ισραηλινή κράτηση από τον περασµένο Οκτώβριο, µεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρεις γιατροί.

Για όλους αυτούς τους λόγους το ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο (∆Π∆) εξετάζει αν θα εκδώσει εντάλµατα σύλληψης εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαµίν Νετανιάχου και του υπουργού Αµυνας Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήµατα πολέµου και εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας, έπειτα από αίτηµα του εισαγγελέα Καρίµ Χαν.

 

Η άλλη όψη της γενοκτονίας

Εκτός από τον µακρύ κατάλογο των θυµάτων από τα ισραηλινά πλήγµατα, βαρύς είναι ο φόρος αίµατος και από τις µόνιµες σωµατικές και ψυχικές βλάβες που έχει υποστεί το ένα τέταρτο των σχεδόν 100.000 Παλαιστινίων που καταγράφηκαν ως τραυµατίες. Σύµφωνα µε έκθεση του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ), που χρησιµοποιεί στοιχεία µέχρι τον Ιούλιο του 2024, περίπου 22.500 Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί µόνιµους τραυµατισµούς από τον ισραηλινό στρατό που αλλάζουν ριζικά τη ζωή τους και θα χρειάζονται ιατρική φροντίδα για χρόνια στο µέλλον.

Η πλειονότητα αυτών των τραυµατισµών –µεταξύ 13.500 και 17.500– είναι σοβαρές κακώσεις των άκρων. Από αυτούς, µεταξύ 3.100 και 4.000 είναι ακρωτηριασµοί. Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι υπάρχουν πιθανότατα περίπου 2.000 τραυµατισµένοι µε βλάβες στον νωτιαίο µυελό και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ άλλοι 2.000 έχουν υποστεί εγκαύµατα τα οποία απαιτούν µακροχρόνια και εξειδικευµένη περίθαλψη που δεν είναι σε µεγάλο βαθµό διαθέσιµη στη Γάζα λόγω της συστηµατικής διάλυσης του συστήµατος υγείας του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.

 

Η πολιορκηµένη ∆υτική Οχθη

Ενώ η προσοχή του κόσµου έχει επικεντρωθεί πλέον στον Λίβανο και πρωτύτερα στη Γάζα, το Ισραήλ συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων και στη ∆υτική Οχθη, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 700 Παλαιστίνιοι από την αρχή του πολέµου, αγνοώντας τις εκκλήσεις του γενικού γραµµατέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για άµεση διακοπή της «εµπρηστικής», όπως την αποκάλεσε, επιχείρησης στα κατεχόµενα εδάφη. Σε ένα σφοδρότατο πλήγµα την περασµένη Πέµπτη 3 Οκτωβρίου στον καταυλισµό προσφύγων της Τούλκαρεµ, στα βόρεια της ∆υτικής Οχθης, σκοτώθηκαν 18 Παλαιστίνιοι, µε το Ισραήλ να υποστηρίζει ότι στόχος ήταν ένας διοικητής της Χαµάς. Σε πολλά σηµεία έχουν διακοπεί σκόπιµα η ηλεκτροδότηση αλλά και όλες οι τηλεπικοινωνίες, ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση σε δηµοσιογράφους. Πόλεις όπως η Τζενίν και η Ναµπλούς έχουν αποκλειστεί µε οδοφράγµατα, ενώ οι στρατιώτες έχουν δηµιουργήσει κλοιό γύρω από τα νοσοκοµεία και ελέγχουν συστηµατικά τα ασθενοφόρα. Στο εσωτερικό του Ισραήλ η πλειονότητα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί, κυρίως για τις αδυναµίες στην ασφάλειά τους που αποκάλυψε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι σκότωσαν τουλάχιστον 693 Παλαιστίνιους στην κατεχόµενη ∆υτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήµ, συµπεριλαµβανοµένων τουλάχιστον 158 παιδιών µεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Σεπτεµβρίου 2024. Αντίστοιχα, την περίοδο µεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Αυγούστου 2024 ο ΟΗΕ κατέγραψε περίπου 1.250 επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους στη ∆υτική Οχθη, µε τον πραγµατικό αριθµό να είναι πιθανότατα υψηλότερος.

 

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν όπλα

Η άρνηση του Αµερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να χαράξει κόκκινες γραµµές για τα πεπραγµένα του Ισραήλ στον πόλεµο στη Γάζα ενθάρρυνε την κυβέρνηση Νετανιάχου να διατάξει µεγάλες επιθέσεις στη Γάζα και στη συνέχεια και στον Λίβανο χρησιµοποιώντας όπλα που προµηθεύτηκε από τις ΗΠΑ. Το Ισραήλ βασίζεται πλήρως στις εισαγωγές µαχητικών αεροσκαφών, βοµβών και πυραύλων από τη ∆ύση για να συνεχίσει να πολεµά.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει περισσότερους από 50.000 τόνους στρατιωτικού εξοπλισµού στο Ισραήλ από τον περασµένο Οκτώβριο, σε περισσότερες από 500 αεροµεταφορές και 100 αποστολές διά θαλάσσης. Πριν από πέντε µήνες ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το πάγωµα της παράδοσης ενός και µόνο φορτίου βοµβών 500 και 2.000 λιβρών, σε µια προειδοποίηση προς το Ισραήλ να µην εισβάλει στη Ράφα. Οταν το Ισραήλ εισέβαλε ούτως ή άλλως στη Ράφα οι ΗΠΑ ένιψαν τας χείρας τους και συνέχισαν τις παραδόσεις όπλων.

 

Μπλόκα στην εκεχειρία

Μια πλήρης και διαρκής κατάπαυση του πυρός είναι ο µόνος τρόπος για να τερµατιστεί ο κύκλος του θανάτου και της καταστροφής. Αλλά η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου δεν φαίνεται πρόθυµη να συνάψει ειρήνη ή να προσφέρει συµβιβασµούς που να προστατεύουν τα δικαιώµατα του παλαιστινιακού λαού. Αντίθετα, το Ισραήλ θέλει να επεκτείνει τη σφαγή, εξαπολύοντας την κόλαση πυρός και στον Λίβανο και σπρώχνοντας ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο χείλος µιας γενικευµένης σύρραξης.

Παρά τις απόπειρες των διεθνών µεσολαβητών –των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου– και τις πιέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών οµήρων στη Γάζα, Ισραήλ και Χαµάς εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται ότι εµποδίζουν την επίτευξη συµφωνίας. Η Χαµάς ενέκρινε το σχέδιο των διαµεσολαβητών τον Μάιο και απάντησε θετικά στην πρότασή τους στις 2 Ιουλίου 2024. Ο Νετανιάχου, ωστόσο, έχει αρνηθεί τους όρους µε τους οποίους φαινόταν να συµφωνεί πριν από µήνες και συνεχίζει να επινοεί νέα εµπόδια και απαιτήσεις.

ΠΗΓΗ DOCUMENTO

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας