Όπως φαίνεται, η χώρα μας έχει μπει για τα καλά στα «ραντάρ» των Ιρανών, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει «δεκάδες Αμερικανούς στρατιώτες» στην Κύπρο και χρησιμοποιούν την ελληνική επικράτεια, λόγω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου Ibrahim Azizi, το Ιράν θα απαντήσει σκληρά στις χώρες που βοήθησαν το Ισραήλ σε ό,τι αφορά την απόκρουση της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης της Τεχεράνης στο ισραηλινό έδαφος.
«Οι χώρες που βοήθησαν το εγκληματικό σιωνιστικό καθεστώς στην αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης True Promise 2 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα λάβουν μια συντριπτική απάντηση την κατάλληλη ώρα» είπε ο βουλευτής σε σχόλια στην ιρανική ειδησεογραφική πύλη RoozPlus.
Ο Azizi πιστεύει ότι οι προσπάθειες των ισραηλινών συμμάχων ήταν ανεπιτυχείς «Δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την επιχείρηση και να αποτρέψουν την επίτευξη των στόχων της» σημείωσε.
Το Ιράν αποκάλεσε την πρόσφατη πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ Επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση 2», σε συνέχεια της «Αληθινής Υπόσχεσης 2», της ιρανικής επίθεσης – απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο προξενείο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Δαμασκό.
Οι ΗΠΑ έστειλαν στρατό στην Κύπρο
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει «δεκάδες Αμερικανούς στρατιώτες» στην Κύπρο λόγω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό των στρατιωτών, το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα στρατεύματα προετοιμάζονται για διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εκκένωσης Αμερικανών πολιτών από τον Λίβανο.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Pat Ryder επιβεβαίωσε την ανάπτυξη των Αμερικανών στρατιωτών.
Ωστόσο, απέφυγε να επεκταθεί στις λεπτομέρειες που αφορούν τη δύναμη των ΗΠΑ στην Κύπρο.
Ορμητήριο πολέμου η Κύπρος
Η Κύπρος η οποία απέχει λιγότερο από 500 χιλιόμετρα από το Ισραήλ, έχει χρησιμεύσει στο παρελθόν ως τόπος εκκένωσης κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ- Hezbollah το 2006 και προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος τρόπος για την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών χωρών.
Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη καθώς καθιστά την Κύπρο μέρος μίας πολεμικής σύγκρουσης ενώ η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στη Μεγαλόνησο δεν νομιμοποιείται από καμία συνθήκη, αφού δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Επίσης το Λονδίνο έχει στείλει 700 στρατιώτες στην Κύπρο, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer να συμβουλεύει τους Βρετανούς πολίτες στο Λίβανο να φύγουν αμέσως.
«Το πιο σημαντικό μήνυμα από εμένα είναι στους Βρετανούς υπηκόους στο Λίβανο να φύγουν αμέσως, και θέλω απλώς να το ενισχύσω» δήλωσε.
Ομοίως, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προέτρεψε τους Αμερικανούς να φύγουν από τον Λίβανο, όσο υπάρχουν διαθέσιμες πτήσεις.
Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά από μήνες όπου η Hezbollah στόχευσε ισραηλινές στρατιωτικές υποδομές σε όλο το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, οδηγώντας σε εκτεταμένες υλικές ζημιές, πυρκαγιές σε διάφορες τοποθεσίες με πολλούς τραυματίες.
Σε απάντηση, το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο συσκευές επικοινωνίας της Hezbollah και πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές βάσει πληροφοριών στη Βηρυτό και στο νότιο Λίβανο εξοντώνοντας την ηγεσία της σιιτικής οργάνωσης.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται ενεργά για να αποτρέψουν μια μεγαλύτερη σύγκρουση, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον «εργάζονται ακούραστα» για μια διπλωματική λύση για το θέμα.
Η Κύπρος στο στόχαστρο της Hezbollah
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Hezbollah έχει ζητήσει από την Κύπρο να μην παράσχει οποιαδήποτε διευκόλυνση στο Ισραήλ καθώς θα θεωρηθεί μέρος του πολέμου και θα δεχθεί αντίποινα.
Η Hezbollah θα μπορούσε να την Κύπρο θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, έχει δηλώσει ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Ωστόσο η άφιξη Αμερικανών στρατιωτών στη Μεγαλόνησο τον διαψεύδει.
Οι φλόγες του πολέμου απειλούν και την Ελλάδα και η επιχείρηση Μακρύ Χέρι
Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές πως ένα δεχθεί επίθεση θα ζητήσει τη συνδρομή της Ελλάδας. .
Ακολουθώντας μία καταστροφική εξωτερική πολιτική, όπως απεδείχθη στο ουκρανικό ζήτημα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει και πάλι με τη φωτιά καθώς στο πλαίσιο, ασκήσεων είχε γίνει συνεκπαίδευση με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στην Κρήτη, όπου έγινε δοκιμή για ανεφοδιασμό στον αέρα μαχητικών αεροσκαφών.
Ο ισραηλινός ιστότοπος ynetnews ανέφερε ότι η επιχείρηση «Μακρύ Χέρι» είχε δοκιμαστεί σε κοινή άσκηση συνεκπαίδευσης τον περασμένο Μάιο.
Η ισραηλινή ιστοσελίδα αναφέρει πάνω από δέκα πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων (ανάμεσά τους και εφοδιασμού) συμμετείχαν στην επίθεση, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν οι πτήσεις που έγιναν σε χαμηλό υψόμετρο.
Τα αεροσκάφη εφάρμοσαν ένα σενάριο το οποίο είχε εξεταστεί πριν από ενάμιση μήνα στο πλαίσιο κοινής άσκησης στην Ελλάδα.
Το σχέδιο που εφαρμόστηκε περιλάμβανε μια μεγάλη κινητοποίηση ισραηλινών αεροσκαφών προκειμένου να φτάσουν τόσο βαθιά στην Υεμένη και να πραγματοποιήσουν το χτύπημα.
Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο συμμετείχαν 56 αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας με τους Ισραηλινούς να δίνουν 2 ιπτάμενα τάνκερ B707.
Το κομβικό σημείο ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα εναέριο ανεφοδιασμού σε τόσο εχθρικές συνθήκες.
Στην επιχείρηση «Μακρύ Χέρι» κατά της Υεμένης εξάλλου, η οποία κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, πήραν μέρος μαχητικά F-35, καθώς και F-15 και F-16, τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από διαφορετικές βάσεις και τον ανεφοδιασμό τους ανέλαβαν τα B707.
Η ελληνική εμπλοκή με τις Aspides και τα απειλητικά e mail των Houthi
Η Ελλάδα όμως εμπλέκεται και στην επιχείρηση Aspides κατά των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα με τους αντάρτες της Υεμένης να απειλούν με νέα χτυπήματα τους Έλληνες πλοιοκτήτες.
Σε μία νέα αποκάλυψη προχωρά το πρακτορείο Reuters, δίνοντας επί της ουσίας απαντήσεις για τα πλήγματα που έχουν υπάρξει στα ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο, λίγους μήνες πριν, ένα ανώτερο στέλεχος μιας ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας παρατήρησε ότι ένα ασυνήθιστο email που είχε φτάσει στα προσωπικά του εισερχόμενα.
Το μήνυμα, το οποίο στάλθηκε επίσης στην επαγγελματική διεύθυνση email του διευθυντή, προειδοποίησε ότι ένα από τα πλοία της εταιρείας που ταξίδευε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας κινδύνευε να δεχθεί επίθεση από την πολιτοφυλακή των Houthis της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Το υπό ελληνική διαχείριση πλοίο είχε παραβιάσει την απαγόρευση διέλευσης που επιβλήθηκε από τους Houthis ελλιμενίζοντας σε ένα ισραηλινό λιμάνι.
Έτσι, είχε στοχοποιηθεί άμεσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν κατάλληλη», έγραφε το μήνυμα.
«Φέρετε την ευθύνη και τις συνέπειες της συμπερίληψης του σκάφους στη λίστα απαγόρευσης», ανέφερε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο υπογράφηκε από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC) που εδρεύει στην Υεμένη, ένα όργανο που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο για την επικοινωνία των δυνάμεων των Houthis με τις εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες.
Συνεχείς οι επιθέσεις
Οι Houthis έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 100 επιθέσεις σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, ενεργώντας σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα που διαρκεί ένα χρόνο.
Βύθισαν δύο πλοία, κατέλαβαν ένα άλλο και σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις ναυτικούς.
Το email, που ελήφθη στα τέλη Μαΐου, προειδοποιούσε για «αντίποινα» ολόκληρο τον στόλο της εταιρείας εάν το πλοίο συνεχίσει «να παραβιάζει τα κριτήρια απαγόρευσης και να εισέρχεται στα λιμάνια της σφετεριστικής ισραηλινής οντότητας».
Το στέλεχος και η εταιρεία αρνήθηκαν να κατονομαστούν για λόγους ασφαλείας.
Απειλητικά e-mail σε 6 ελληνικές ναυτιλιακές
Το προειδοποιητικό μήνυμα ήταν το πρώτο από δώδεκα όλο και πιο απειλητικά email που στάλθηκαν σε τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τον Μάιο εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα του Reuters στον κλάδο.
Από πέρυσι, οι Houthis εκτοξεύουν πυραύλους, στέλνουν οπλισμένα drones και κατευθύνουν βάρκες φορτωμένες με εκρηκτικά σε εμπορικά πλοία που έχουν δεσμούς με οντότητες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία δεν έχει αποκαλυφθεί προηγουμένως, δείχνουν ότι οι αντάρτες Houthis ρίχνουν το δίχτυ τους ευρύτερα και στοχεύουν ελληνικά εμπορικά πλοία με ελάχιστη ή καθόλου σύνδεση με το Ισραήλ.
Οι απειλές επίσης, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, απευθύνθηκαν σε ολόκληρους στόλους, αυξάνοντας τους κινδύνους για όσους που εξακολουθούν να προσπαθούν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα.
Τα πλοία σας παραβίασαν την απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης», έγραφε ένα ξεχωριστό email που στάλθηκε τον Ιούνιο από έναν κυβερνητικό τομέα web της Υεμένης στην πρώτη εταιρεία εβδομάδες αργότερα και σε μια άλλη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία επίσης αρνήθηκε να κατονομαστεί.
«Ως εκ τούτου, θα επιβληθούν τιμωρίες σε όλα τα πλοία της εταιρείας σας…
Με εκτίμηση, Ναυτικό της Υεμένης», ανέφερε το e-mail.