Αγιατολάχ Α.Χαμενεΐ-Κοινός εχθρός το Ισραήλ–Τα μουσουλμανικά έθνη να ετοιμαστούν για αντίσταση

273

«Ο εχθρός μας είναι ένας» διεμήνυσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, στο κήρυγμά του μετά την προσευχή της Παρασκευής, – για πρώτη φορά μετά από περίπου πέντε χρόνια.

«Οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει ο εχθρός μας θέλουν να ρίξουν τον σπόρο της διχόνοιας ανάμεσα στους Μουσουλμάνους. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους Παλαιστίνιους, του Λιβανέζους, τους Αιγύπτους και του Ιρακινούς. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους λαούς της Υεμένης και της Συρίας» είπε ο Χαμενεΐ μπροστά στο μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο τζαμί στο οποίο έκανε το κήρυγμά του.

Τα μουσουλμανικά έθνη πρέπει να προετοιμάσουν την «άμυνά τους ενάντια στον κοινό εχθρό», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τους επιτιθέμενους.

Ο Χαμενεΐ είπε επίσης ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και η πρόσφατη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν ήταν «νόμιμες». «Κάθε χώρα, κάθε λαός έχει το απόλυτο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην έσχατη τυραννία», επανέλαβε ενώ το πλήθος τον επευφημούσε.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν συνεχίζοντας ανέφερε πως η Τεχεράνη «δεν θα αναβάλει, αλλά ούτε θα βιαστεί να εκτελέσει το καθήκον της» στην αντιμετώπιση του Ισραήλ.

Μίλησε επίσης για την Παλαιστίνη. «Ο παλαιστινιακός λαός», είπε, «έχει νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Να σταθούμε απέναντι σε αυτούς τους εγκληματίες – τις δυνάμεις κατοχής. Δεν υπάρχει κανένα δικαστήριο ή διεθνής οργανισμός που να μπορεί να κατηγορήσει τον παλαιστινιακό λαό επειδή απλώς υπερασπίστηκε την πατρίδα του», τόνισε.

Ο Χαμενεΐ εκφώνησε το κήρυγμα σε χιλιάδες πιστούς που έφεραν πορτρέτα σκοτωμένων ηγετών του «άξονα αντίστασης» ενάντια στο Ισραήλ, δηλαδή του Ιράν και των πληρεξούσιων ομάδων του στη Μέση Ανατολή με προεξέχουσες τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

 

Σύμφωνα με τον αγιατολάχ, η μάχη της Χεζμπολάχ, η οποία από τον Οκτώβριο του 2023 εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους εναντίον του βόρειου Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, προσφέρει «ζωτικής σημασίας υπηρεσία σε όλη την περιοχή».

Το Ισραήλ «δεν μπορεί να βλάψει σοβαρά» το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα, πολλοί αξιωματούχοι του οποίου έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, υπογράμμισε ο Χαμενεΐ.

«Η Χεζμπολάχ, υπερασπιζόμενη τη Γάζα (…) και πλήττοντας το σφετεριστικό και τυραννικό καθεστώς προσέφερε (…) ζωτικής σημασίας υπηρεσία σε όλη την περιοχή και σε όλο τον ισλαμικό κόσμο», τόνισε.

«Η αντίσταση στην περιοχή δεν θα υποχωρήσει παρά τους μάρτυρες και θα πετύχει τη νίκη», επέμεινε ο αγιατολάχ.

Η ιρανική επίθεση της Τρίτης είναι η δεύτερη που εξαπολύει η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ μετά την εκτόξευση πυραύλων και drones τον Απρίλιο σε αντίποινα για φονική αεροπορική επιδρομή εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδίδεται στον ισραηλινό στρατό.

Και στις δύο περιπτώσεις η ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε τους περισσότερους πυραύλους με τη βοήθεια των συμμάχων της και κυρίως των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να απαντήσει στην ιρανική επίθεση της Τρίτης.

Η προηγούμενη φορά που ο Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν τον Ιανουάριο του 2020 έπειτα από ιρανική επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στο Ιράκ σε απάντηση στον φόνο του Ιρανού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί με πλήγμα αμερικανικού drone στη Βαγδάτη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας