WSJ-Απλός θεατής ο Biden στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ τον αγνοεί

148

Η επιρροή της Ουάσινγκτον δείχνει να φθίνει, με το Ισραήλ να αποφασίζει όλο και περισσότερες στρατιωτικές ενέργειες ενάντια στις επιθυμίες των Αμερικανών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden μοιάζει πλέον με έναν απλό θεατή στις καταιγιστικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, έχοντας περιορισμένες πληροφορίες για τα σχέδια του Ισραήλ, σχολιάζει σε άρθρο της η Wall Street Journal (WSJ).
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η επιρροή της Ουάσινγκτον δείχνει να φθίνει, με το Ισραήλ να αποφασίζει όλο και περισσότερες στρατιωτικές ενέργειες ενάντια στις επιθυμίες και τις θέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων.
Σημειώνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση Joe Biden – Kamala Harris έχει εν μέρει παραλύσει λόγω των επερχόμενων εκλογών, και δείχνει απρόθυμη να λάβει μια πιο δυναμική στάση απέναντι στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ που φοβάται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε περιφερειακή κλιμάκωση, καθώς οι όποιες κινήσεις μπορεί να βλάψουν πολιτικά τους Δημοκρατικούς.
«Ο Biden και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με θεατές, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο τον οποίο συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμης σημασίας στρατιωτική υποστήριξη», γράφει χαρακτηριστικά η WSJ.

Ο Netanyahu κάνει ό,τι θέλει

Η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του Benjamin Netanyahu να εγκρίνει το πλήγμα της 27ης Σεπτεμβρίου όντας σε αμερικανικό έδαφος χωρίς να ειδοποιήσει εκ των προτέρων τον Λευκό Οίκο, ήταν μια ακόμη ένδειξη των διαφορετικών κατευθύνσεων στις οποίες κινούνται η ισραηλινή κυβέρνηση και ο Λευκός Οίκος και τη φθίνουσα επιρροή του τελευταίου στις ισραηλινές κινήσεις.
Βραχυπρόθεσμα, η μονομερής λήψη αποφάσεων από το Ισραήλ για το πλήγμα κατά του Ιράν κινδυνεύει να εμπλέξει την κυβέρνηση Biden σε μια ακόμη αντιδημοφιλή περιφερειακή σύγκρουση. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να είναι άλλο ένα σημείο ανάφλεξης για επικριτές που λένε ότι οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ πάρα πολλά περιθώρια, χωρίς να χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να χαλιναγωγήσουν τον σύμμαχό του.
Ένα ακόμη δείγμα είναι πως, τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Amos Hochstein συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στα μπούνκερ του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να τους προτρέψει να μην εξαπολύσουν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κατά της Hezbollah στον Λίβανο. Τους παρακάλεσε να καταβάλουν προσπάθειες για να δεχθούν μια συμφωνία που θα απωθούσε τη Χεζμπολάχ μακρύτερα από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.
Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Hochstein με τον Netanyahu, εκατοντάδες βομβητές που χρησιμοποιούσαν μέλη της Hezbollah εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά, και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους.
Την επόμενη μέρα, γουόκι-τόκι εξερράγησαν σε ένα δεύτερο κύμα επιθέσεων κατά της σιιτικής οργάνωσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν πρωτύτερη γνώση της επιχείρησης αυτής και προσπάθησαν να κρατήσουν αποστάσεις από αυτήν που κλιμάκωσε περαιτέρω την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή

Παρ’ ολίγον… κατάπαυση του πυρός

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ένα σχέδιο των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων χωρών για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών ώστε να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ωστόσο, ο Netanyahu υπαναχώρησε από το σχέδιο, αφού προέκυψε η ευκαιρία της εξόντωσης του Nasrallah.
Το Ισραήλ είχε «ενημερωθεί πλήρως και είχε πλήρη επίγνωση κάθε λέξης» της πρότασης κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε εξοργισμένος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφους. Μετά την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον Nasrallah στη Βηρυτό, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε για την επικείμενη επίθεση μόνο όταν τα αεροπλάνα ήταν στον αέρα.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden προσαρμόστηκαν γρήγορα, λέγοντας στη συνέχεια ότι επιδοκιμάζουν τον θάνατο του Nasrallah. Καθώς το Ισραήλ άρχισε να προετοιμάζεται να στείλει χερσαία στρατεύματα στα σύνορα του Λιβάνου, η κυβέρνηση δήλωσε ότι ήταν βέβαιη ότι η εισβολή θα ήταν περιορισμένη.
Πριν λίγες ημέρες, ο Biden ζήτησε κατάπαυση του πυρός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο, λέγοντας πως «θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».
Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ισραηλινά άρματα μάχης πέρασαν τα νότια σύνορα του Λιβάνου, καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ξεκίνησαν αυτό που αποκάλεσαν «περιορισμένες» και «τοπικές» επιδρομές για να εκτοπίσουν θέσεις που κατείχαν μαχητές της Hezbollah…

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-04_172101.png

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας