Forbes-Χάος στην Ουκρανία-Οι ήττες απ’τους Ρώσους πάγωσαν τον Zelensky-Διώχνει Budanov-Syrsky-Umerov

445
Εσωτερικές συγκρούσεις ταλανίζουν την ουκρανική ηγεσία – Ο Zelensky φέρεται έτοιμος να αποπέμψει τρία βασικά στελέχη του, ανάμεσά τους και ο πανίσχυρος Budanov

Ένα τεράστιο ρήγμα απειλεί με πλήρη κατάρρευση την ουκρανική ηγεσία εν μέσω συνεχιζόμενων νικών του ρωσικού στρατού στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με τον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Alexander Syrsky και τον υπουργό Άμυνας Rustem Umerov, και ως εκ τούτου συζητά την απομάκρυνσή του, όπως αποκαλύπτει το Forbes.
Ουκρανός βουλευτής κατηγόρησε τον Syrsky ότι επί της ουσίας βοήθησε τους Ρώσους στο Donetsk να καταλάβουν το Ugledar και να συνεχίσουν την προέλασή τους με την αποχώρηση των ουκρανικών ταξιαρχιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απομάκρυνση του Budanov συζητείται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα.

Κόκκινο πανί ο Budanov

Έχει «τεταμένες σχέσεις» με τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Andriy Yermak και τον Syrsky.
Ο Zelensky δεν είναι ευχαριστημένος με τις επιχειρήσεις της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών και είναι εκνευρισμένος με την παρουσία του Budanov στα μέσα ενημέρωσης.
Μπορεί να απομακρυνθεί το επόμενο διάστημα, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.

Το γραφείο του Zelensky είναι δυσαρεστημένο για το γεγονός ότι ο Budanov θέλει να αναλάβει τον έλεγχο ορισμένων έργων, όπως η παραγωγή drones.

Την ίδια στιγμή αναστάτωση επικρατεί στο Κίεβο μετά τον σάλο για απάτη στις στρατιωτικές προμήθειες της εταιρείας Spetstechnoexport, η οποία μέχρι πρόσφατα βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών.
Διευκρινίζεται ότι η σύγκρουση μεταξύ Budanov και Syrsky ξέσπασε λόγω του γεγονότος ότι η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών δεν μοιράζεται ορισμένα στοιχεία πληροφοριών με τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού.
fores.jpg
Δυσαρέσκεια για Syrsky

Το γραφείο του Zelensky δεν είναι επίσης ευχαριστημένο με το έργο του ίδιου του Syrsky.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Forbes, «τα χειρότερα έχουν τελειώσει για τον αρχιστράτηγο».
Η ένταση μεταξύ Syrsky και Zelensky υποχώρησε μετά την επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή Kursk, με την οποία το Κίεβο προσπάθησε ανεπιτυχώς να εκτρέψει σημαντικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού από την κατεύθυνση του Pokrovsk.
Η κύρια πηγή δυσαρέσκειας για τον Ουκρανό αρχιστράτηγο είναι η «ψυχρή στάση» του ως προς την ανάπτυξη των drones στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

syrsky.jpg
Χάος στο υπουργείο Άμυνας

Όσο για τον Umerov o Zelensky είναι απόλυτα δυσαρεστημένος μαζί του, καθώς ένα χρόνο μετά τον διορισμό του στο υπουργείο Άμυνας επικρατεί πραγματικό χάος.
Ένας πιθανός αντικαταστάτης του Umerov, σύμφωνα με το Forbes, θα μπορούσε να είναι όχι μόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό Mikhail Fedorov αλλά και ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ivan Gavrilyuk.
Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που Zelensky την 1η Οκτωβρίου τοποθέτησε τον Gavirilyuk στη θέση του Ανώτατου Διοικητή, κάτι που δεν είχε προηγουμένως συμβεί με υφυπουργούς.
Και ένας πιθανός αντικαταστάτης του Budanov θα μπορούσε να είναι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτ.ερικών Πληροφοριών, Oleg Ivashchenko.
Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει τις αλλαγές προσωπικού που πραγματοποίησε ο Zelensky στις 2 Οκτωβρίου.
umerov.jpg
Το πρώτο κύμα της μεγάλης σφαγής στο Κίεβο

Οι εν λόγω απομακρύνσεις δεν θα είναι οι πρώτες για το αυταρχικό καθεστώς Zelensky το οποίο έχει περιέλθει σε δεινή πολιτική και διπλωματική θέση λόγω των συνεχιζόμενων ηττών στο μέτωπο με τη Ρωσία, την οικονομική κατάρρευση της χώρας, τη δημογραφική και ενεργειακή κρίση.
Είχαν προηγηθεί μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Dmitry Kuleba και ο αρχιστράτηγος Valery Zaluzhny.
«Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα για τον Kuleba.
Ειδικότερα, πολυάριθμες είναι οι καταγγελίες για τις υποψηφιότητες πρέσβεων που δίνει το υπουργείο Εξωτερικών», σημείωνε σχετικά δημοσίευμα της ουκρανικής εφημερίδας Strana.
«Είναι αδύνατο να επιτευχθούν τα πάντα, αλλά πληροφορίες για τη μη ικανοποιητική κατάσταση των πραγμάτων στις πρεσβείες διαρρέουν από διαφορετικές πλευρές – ακόμη και από πολιτικούς που έχουν επισκεφτεί μια συγκεκριμένη χώρα και υψηλόβαθμους υπαλλήλους», ανέφερε η Strana τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Μαζικές αποπομπές

Ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Alexander Kamyshin, ο υπουργός Δικαιοσύνης Denys Maliuska και ο υπουργός Οικολογίας Ruslan Strilets υπέβαλαν τις παραιτήσεις στις 3 Σεπτεμβρίου.
Ο Vitalii Koval, επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας (SPFU), υπέβαλε επίσης την παραίτησή του.
Ο Zelensky απέλυσε και τον αναπληρωτή επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας, Rostyslav Shurma, ο οποίος ήταν από τους στενότερους συνεργάτες.
Επίσης απομακρύνθηκε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργός υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ένταξη Iryna Vereshchuk.
Επισήμως οι λόγοι των παραιτήσεων δεν διευκρινίστηκαν.
Η είδηση ήρθε μετά από μήνες δημοσιευμάτων για πιθανή αντικατάσταση αρκετών Ουκρανών υπουργών.

kud.jpg
Σκάνδαλο διαφθοράς στην ενέργεια

Η Ουκρανία συγκλονίστηκε από σκάνδαλο διαφθοράς τον Σεπτέμβριο καθώς την ώρα που έχει καταστραφεί το ενεργειακό της δίκτυο, τα δυτικά χρήματα για τα έργα υποδομής φαίνεται να διασπαθίζονται από τους εκλεκτούς.
Το κύμα διαφθοράς αποκαλύφθηκε όταν το εποπτικό συμβούλιο της Ukrenergo – του κρατικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας – «αποκεφάλισε» τον επικεφαλής της Volodymyr Kudrytsky, προκειμένου να τον αντικαταστήσει με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Oleksiy Brekht
«Από τις πρώτες ημέρες της εργασίας μας στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ukrenergo, αισθανθήκαμε πολιτική πίεση και παρατηρήσαμε συνεχείς προσπάθειες να παρακάμψουμε τον διαγωνισμό για να διορίσουμε άτομα των οποίων τα επαγγελματικά προσόντα ήταν αμφισβητήσιμα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους Volodymyr Kudrytskyi και ο Oleksandr Kharchenko.
«Από τις πρώτες ημέρες της εργασίας μας στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ukrenergo, αισθανθήκαμε πολιτική πίεση και παρατηρήσαμε συνεχείς προσπάθειες να παρακάμψουμε τις τυπικές διαδικασίες για να διορίσουμε άτομα των οποίων τα επαγγελματικά προσόντα ήταν αμφισβητήσιμα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας», ανέφερε η δήλωσή τους.

Τρόμαξε και η Δύση με τη διαφθορά στην Ουκρανία

Ο Oleksandr Kharchenko, διευθύνων σύμβουλος του Ερευνητικού Κέντρου Ενεργειακής Βιομηχανίας, επισήμανε ότι η απόλυση είναι πολύ πιθανό να διαβρώσει την εμπιστοσύνη με τους διεθνείς εταίρους.
«Πιστεύω ότι η κύρια συνέπεια θα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, και αυτό σημαίνει ότι η ουκρανική ενεργειακή βιομηχανία θα χάσει ένα τεράστιο μέρος της διεθνούς υποστήριξης.
Η Ukrenergo ήταν ένα βασικό σημείο εστίασης για τη συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης για την επισκευή της ουκρανικής ενεργειακής ικανότητας που υπέστη ζημιά ή καταστράφηκε», είπε ο Kharchenko.
«Τώρα αυτό το σημείο θα σπάσει και σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να χάσουμε μεγάλη υποστήριξη βραχυπρόθεσμα».
Την είδηση ακολούθησαν αναφορές ότι άλλοι κορυφαίοι υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας μετά από μήνες εικασιών για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Ο Kudrytskyi είπε στο Reuters ότι «η απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου να με απολύσει δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια των υποσταθμών της Ukrenergo».
«Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά περισσότερα από 60 καταφύγια κατά των drones έχουν κατασκευαστεί στους υποσταθμούς της Ukrenergo, σχεδόν σε κάθε υποσταθμό», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας