Γερμανία-Κατάρρευση Scholz-Εκτόξευση AfD-Wagenknecht-Τι θα γίνει με την πυραυλική συμφωνία με ΗΠΑ;

487
South Korean and U.S. missiles are displayed at Korea War Memorial Museum in Seoul, South Korea, Thursday, May 26, 2022. North Korea test-launched a suspected intercontinental ballistic missile and two shorter-range weapons toward its eastern waters Wednesday, South Korea said, hours after President Joe Biden ended a trip to Asia where he reaffirmed the U.S. commitment to defend its allies in the face of the North's nuclear threat. (AP Photo/Ahn Young-joon)
Η συμφωνία για τη στάθμευση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία τείνει να μείνει στα χαρτιά καθώς η αντιπολεμική ψήφος των Γερμανών στο AfD σήμανε συναγερμό στο πολιτικό κατεστημένο στο Βερολίνο
Έντονες συζητήσεις και πολλές διαμαρτυρίες προκαλεί στο Βερολίνο η συμφωνία του Ιουλίου 2024 με τις ΗΠΑ για τη στάθμευση τριών τύπων αμερικανικών πυραύλων (υπό αμερικανική διοίκηση) σε γερμανικό έδαφος, με έτος εκκίνησης το 2026.
Πρόκειται για τον πύραυλο cruise, Tomahawk Block 4, με βεληνεκές λίγο πάνω από 1.000 μίλια, τον Standard (SM-6), με βεληνεκές 230 μιλίων που προορίζεται για την αεράμυνα και ένα υπερηχητικό όπλο μεγάλης εμβέλειας (LRHP) το οποίο είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και θα έχει βεληνεκές άνω των 1.800 μιλίων.
Δύο από αυτούς τους πυραύλους θα είναι σε θέση να χτυπήσουν βαθιά στη Ρωσία και οι δύο θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα.
Είναι πύραυλοι συμβατικά οπλισμένοι αλλά με μία νέα συμφωνία θα μπορούσαν να φέρουν και πυρηνικά.
Ωστόσο, αυτή η συμφωνία δεν αναφέρει τίποτα για το εάν η Γερμανία θα έχει τον έλεγχο των πυραύλων στο έδαφός της.

Η αποχώρηση από την INF

Η στάθμευση Tomahawks και LRHP παραβιάζει τη Συνθήκη για Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987, η οποία απαγορεύει τη στάθμευση επίγειων πυραύλων με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.000 χιλιομέτρων (310-3.400 μίλια).
Ωστόσο, η κυβέρνηση Trump αποχώρησε από την INF το 2019 και η Ρωσία στη συνέχεια ανέστειλε τη δική της συμμόρφωση με τη συνθήκη.
Η κυβέρνηση Biden δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να διαπραγματευτεί την επιστροφή της στη συνθήκη.

Διαμάχη στη Γερμανία για την πυραυλική συμφωνία

Τόσο ο Trump όσο και ο Obama ισχυρίζονταν ότι ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος SRBM Iskander (δύναται να φέρει πυρηνικά), με δηλωμένο βεληνεκές κάτω των 500 χιλιομέτρων (εντός του ορίου της συνθήκης INF) και σταθμευμένος στο Kaliningrad (ρωσικός θύλακας στη Βαλτική, δίπλα  στην Πολωνία και τη Λιθουανία και 327 μίλια από το Βερολίνο) είχε στην πραγματικότητα μεγαλύτερη εμβέλεια και έτσι παραβίασε τη συνθήκη.
Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από ανεξάρτητη πλευρά και μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας κατέστησε αδύνατη την επίλυση αυτού του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων.
Περιέργως η τελευταία συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης για την τοποθέτηση των νέων πυραύλων έγινε χωρίς προηγούμενη συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο, τη Bundestag.
Αυτό συνέβαλε στη διαμάχη που προέκυψε στη Γερμανία.
Οι ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κατεστημένου, είναι σταθερά υπέρ της στάθμευσης των πυραύλων.
Το εθνικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η αριστερή συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW) αντιτίθενται σθεναρά στο θέμα των πυραύλων.
Το SPD του Γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz το μεγαλύτερο κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι διχασμένο σχετικά με το θέμα αν και εικάζεται πως οι διαφωνούντες τελικά θα υποχωρήσουν.
navair.JPG

Κατά της στάθμευσης των πυραύλων η πλειονότητα των Γερμανών – Συντριπτικά εναντίον η Ανατολική Γερμανία

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το 49% είναι κατά των πυραύλων και το 45% υπέρ.
Ωστόσο, στην ανατολική Γερμανία το ποσοστό που αντιτίθεται στη συνθήκη αυξάνεται στο 74%, με μόνο το 23% υπέρ.
Σε τρεις εκλογές κρατιδίων στην ανατολική Γερμανία αυτόν τον μήνα, το AfD και το BSW, που είναι και οι δύο υποστηρικτές μιας συμβιβαστικής λύσης για ειρήνη στην Ουκρανία, είδαν μια τεράστια αύξηση της εκλογικής τους δύναμης.
Η απόρριψη της πυραυλικής συμφωνίας από την πλειονότητα των Γερμανών πολιτών θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της πυραυλικής συμφωνίας επισημαίνει σε άρθρο του στο Responsible Statecraft ο Anatol Lieven επικεφαλής του Προγράμματος Eurasia στο Quincy Institute.
Αυτό το ζήτημα συμβάλλει επομένως στις περιφερειακές εντάσεις στη Γερμανία και αναμένεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025.
Η διαμάχη θυμίζει έντονα τη δεκαετία του 1980 σχετικά με τη στάθμευση του αμερικανικού πυρηνικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Pershing II.
Η ανάπτυξή του έγινε ως απάντηση στη σοβιετική ανάπτυξη του πυραύλου RSD-10 Pioneer και οδήγησε σε έντονη πολιτική κρίση στη Γερμανία.
Το παράδοξο είναι ότι τότε αντιδρούσε – ορισμένες φορές και βίαια – το αντιπυρηνικό κόμμα των Πρασίνων, το οποίο, 40 χρόνια αργότερα, είναι πλέον ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της στάθμευσης των Tomahawks.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Πράσινοι υπέστησαν συντριπτικές ήττες στις τελευταίες εκλογές στην Ανατολική Γερμανία.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που τώρα ηγείται της γερμανικής κυβέρνησης, αντιτάχθηκε επίσης στη στάθμευση των Pershings.
Το AfD, που κέρδισε τις εκλογές στη Θουριγγία, έχασε οριακά στη Σαξονία και το Βραδενμβούργο και βρίσκεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο στο 20% και διαρκώς ανεβαίνει.
poll_1.jpg

Ο φόβος της καταστροφής

Οι πύραυλοι Pershing, ευτυχώς, δεν εκτοξεύτηκαν ποτέ, ούτε πράγματι υπήρχε περίπτωση να εκτοξευθούν (εκτός από καταστροφικό ατύχημα), αφού, όπως αποκάλυψαν έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η σοβιετική ηγεσία δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ και πράγματι φοβόταν ειλικρινά ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία σχεδίαζε να επιτεθεί στο ΕΣΣΔ.
Σήμερα, η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ούτε την πρόθεση να εξαπολύσει το είδος της προμελετημένης συμβατικής επίθεσης στο ΝΑΤΟ που υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσουν οι νέοι πύραυλοι.
Η ρωσική πυρηνική «σπάθη» έχει σκοπό να αποτρέψει το ΝΑΤΟ από το να επέμβει απευθείας στην Ουκρανία, και έτσι να ξεκινήσει ένας πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Παραμένει ωστόσο ο οξύς κίνδυνος μια απρόσμενη αμοιβαία κλιμάκωση να οδηγήσει σε πόλεμο.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό οι πύραυλοι των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Γερμανία και στρέφονται κατά της Ρωσίας να αποτελέσουν το έναυσμα για την πυρηνική καταστροφή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας