Ανοίγει το έδαφος για τον Burevestnik… το ιπτάμενο Chernobyl
Αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική έχει προκαλέσει τις έντονες ανησυχίες της Δύσης – Τι κρύβει το ρωσικό μυστηριώδες τούνελ
Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες, που αναλύθηκαν από ένα ιαπωνικό think tank, δείχνουν ότι προετοιμάζονται σήραγγες στο βόρειο τμήμα πυρηνικών δοκιμών της Ρωσίας στην Αρκτική.
Η εν λόγω παρατήρηση έγινε τον Σεπτέμβριο 2024 και πυροδότησε εικασίες σχετικά με πιθανές πυρηνικές δοκιμές και την ανάπτυξη προηγμένων οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα του πυρηνικού πυραύλου cruise Burevestnik.
Στην τελευταία του έκθεση, το Εργαστήριο ROLES του Κέντρου Ερευνών για Προηγμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, που δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, με βάση δορυφορικές εικόνες, αποκάλυψε σημαντικές κατασκευαστικές δραστηριότητες στο βόρειο τμήμα πυρηνικών δοκιμών της Ρωσίας στη Novaya Zemlya.
Το ROLES παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες της Ρωσίας στη Novaya Zemlya μέσω δορυφορικών εικόνων εδώ και πολύ καιρό.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ROLES παρατήρησε για πρώτη φορά ότι «άνοιγε» το έδαφος από τις σήραγγες πυρηνικών δοκιμών.
Επιπρόσθετη κίνηση του εδάφους σημειώθηκε ακόμη και μετά το καλοκαίρι.
Ρωσικό μήνυμα στη Δύση
Οι πρόσφατες δραστηριότητες στη Novaya Zemlya οδήγησαν σε εικασίες σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας για τις πυρηνικές δοκιμές και την ανάπτυξη όπλων.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτές τις ανησυχίες της Δύσης.
Το 2023 ο Mikhail Kovalchuk, ένας εξέχων Ρώσος επιστήμονας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Kurchatov, ο οποίος θεωρείται στενός σύμβουλος του Προέδρου Putin, τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των πυρηνικών δοκιμών στη Novaya Zemlya σε συνέντευξή του στο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
«Αρκεί να κάνουμε δοκιμές στη Novaya Zemlya.
Αυτό είναι το σωστό.
Αυτό θα ανάγκαζε τη Δύση να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία», υποστήριξε.
Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας, η Aftenposten, συνέκρινε δορυφορικές εικόνες από το 2021 και το 2023, σημειώνοντας την εμφάνιση πολυάριθμων νέων κτιρίων και κατασκευών στην περιοχή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, το ROLES ανέφερε αρκετές παρατηρήσεις με βάση τις πρόσφατα δημοσιευμένες δορυφορικές εικόνες.
Μια εικόνα, που χρονολογείται πριν από περίπου μια εβδομάδα, δείχνει ένα μεταγωγικό πλοίο αγκυροβολημένο στο Matotškin Šari, που βρίσκεται στο κέντρο του κύριου νησιού, στις 10 Σεπτεμβρίου.
Την επόμενη μέρα (11 Σεπτεμβρίου), δύο μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76 της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο.
Συγκεκριμένα, οι δορυφορικές εικόνες του Σεπτεμβρίου αποκάλυψαν σημαντική απομάκρυνση του εδάφους, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να πραγματοποιούνται εκτεταμένες υπόγειες εργασίες εντός των τούνελ, που πιθανώς σχετίζονται με επιφανειακές εκσκαφές στη γύρω περιοχή.
Επιπλέον, οι εικόνες επιβεβαίωσαν κατασκευές μεγάλης κλίμακας στη Novaya Zemlya, μαζί με την άφιξη σημαντικών μεταγωγικών πλοίων και αεροσκαφών της Rosatom.
Ενώ το ROLES τονίζει ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει εάν αυτές οι κατασκευαστικές δραστηριότητες συνδέονται με τις συνεχιζόμενες πυρηνικές δοκιμές της Ρωσίας, δείχνει ότι κάτι σημαντικό προετοιμάζεται στη Novaya Zemlya, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Το ιπτάμενο Chernobyl
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν τώρα ότι οι κατασκευαστικές εργασίες στη Novaya Zemlya συνδέονται με τη δοκιμή του Burevestnik – ενός ρωσικού πυρηνικού πυραύλου.
Οι διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες δείχνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύεται χρησιμοποιώντας έναν τυπικό κινητήρα, μετά τον οποίο ένας μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας ενεργοποιείται κατά την πτήση, επιτρέποντάς του να καλύψει σημαντικές αποστάσεις.
Αυτή η επιχειρησιακή αρχή χάρισε στο Burevestnik το παρατσούκλι «Ιπτάμενο Chernobyl».
Το 2019, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτίμησε ότι ορισμένες δοκιμές που σχετίζονται με πυρηνικά ενδέχεται να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επισήμως, η Σοβιετική Ένωση ή η Ρωσία δεν έχουν πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές από το 1990 στη Novaya Zemlya
Από τις δύο μεγάλες εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών που ίδρυσε η Σοβιετική Ένωση, το Semipalatinsk έκλεισε λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και αργότερα τέθηκε εκτός ρωσικής δικαιοδοσίας λόγω της ανεξαρτησίας του Καζακστάν.
Αντίθετα, η περιοχή πυρηνικών δοκιμών Novaya Zemlya παραμένει υπό τον έλεγχο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Οι πρώτες δοκιμές στο Novaya Zemlya διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1950.
Ωστόσο, ένα σημαντικό περιστατικό συνέβη το 1987 όταν μια δοκιμαστική έκρηξη στη σήραγγα Matotškin Šari εξελίχθηκε άσχημα με αποτέλεσμα οι άξονες της σήραγγας να καταρρεύσουν και να απελευθερωθεί ένα ραδιενεργό σύννεφο στην ατμόσφαιρα.
Τρόμος στο ΝΑΤΟ
Στη Φινλανδία, το Τμήμα Σεισμολογίας εντόπισε την έκρηξη ενώ πληροφορίες σχετικά με εκλύσεις ραδιενέργειας αναφέρθηκαν από τη Νορβηγία.
Σύμφωνα με το Yle, το Κέντρο Προστασίας από την Ακτινοβολία συνέλεξε δείγματα από γαλακτοπαραγωγικές μονάδες στη Λαπωνία εβδομάδες μετά το περιστατικό, εντοπίζοντας ραδιενεργό ιώδιο στο γάλα από μια φάρμα γαλακτοπαραγωγής στο Ivalo.
Οι πρόσφατες παρατηρήσεις στη Novaya Zemlya σηματοδοτούν μια δυνητικά σημαντική εξέλιξη στις πυρηνικές δυνατότητες και τα προγράμματα δοκιμών της Ρωσίας.
Ωστόσο, οι ερευνητές του ROLES δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν εάν οι παρατηρούμενες κινήσεις της γης σχετίζονται αποκλειστικά με την κατασκευή σήραγγας ή εάν περιλαμβάνουν επίσης δραστηριότητες επιφανειακής κατασκευής, αναφέρει ο ιστότοπος Eurasian Times.
Ενώ η ακριβής φύση των δραστηριοτήτων παραμένει ασαφής, ο συνδυασμός κατασκευαστικών εργασιών, αυξημένων μεταφορών και ιστορικού πλαισίου υποδηλώνει προετοιμασία για σημαντικές επιχειρήσεις, καθιστώντας βιώσιμη τη δυνατότητα δοκιμής πυρηνικών πυραύλων.
Οι δραστηριότητες στη Novaya Zemlya έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των διεθνών παρατηρητών και των γειτονικών χωρών.