Χωρίς “πράσινο φως” για το καλώδιο η συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη

139

Λαφαζάνης: Το μέγα εμπόδιο για το έργο παραμένει, ανεξάρτητα του τι ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά, η απαίτηση της Τουρκίας να συμμετάσχει στην καλωδίωση ως προϋπόθεση για να δώσει, άκουσον άκουσον, άδεια πόντισης του καλωδίου μέσω της υφαλοκρηπίδας της Κάσου, την οποία ούτως ή άλλως δεν αναγνωρίζει, και δια μέσου του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, το οποίο έτσι Ελλάδα και Κύπρος θα αναγνωρίσουν στην πράξη.

Π.Λ.

Για επαναβεβαίωση του ενδιαφέροντος και της πολιτικής δέσμευσης Κύπρου και Ελλάδας για την υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες κάνει λόγο ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου, μετά τη σημερινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη. Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια πληροφοριών που ισχυρίζονται ότι βρισκόμαστε κοντά στο κλείσιμο των εκκρεμών θεμάτων ώστε το έργο να προχωρήσει.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ενδελεχώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στις 17 Σεπτεμβρίου 2024. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη.

Από ελληνικής πλευράς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης εξέφρασε μετά τη συνάντηση την αισιοδοξία του ότι θα ξεπεραστούν τα “χρηματοοικονομικά και όχι γεωπολιτικά προβλήματα” που υπάρχουν για τη διασύνδεση. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη Χριστοδουλίδη εξετάστηκε η πρόοδος σε σχέση με τη συμφωνία των δύο πλευρών την περασμένη Τρίτη ενώ απομένει να διευκρινιστούν ακόμη κάποια σημεία σε διμερές επίπεδο και όσον αφορά τους τρόπους χρηματοδότησης του έργου και τη διασφάλιση της οικονομικής του βιωσιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας