Λίβανος-Νέες εκρήξεις βομβητών-Ανατινάζονται μόνα τους φωτοβολταϊκά, smartphones σ’όλη την χώρα

736

Νέες εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ σημειώθηκαν στο νότιο Λίβανο, το απόγευμα της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το ισραηλινό μέσο Kan, πρόκειται για αναφορές που έγιναν σε ομάδες στο Telegram του Λιβάνου.

 

Όπως μεταδίδεται, εννέα είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους φέρουν πλήγματα σε χέρια και στομάχι που έρχονται να προστεθούν στο χθεσινό χτύπημα.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες και πηγές ασφαλείας, συσκευές επικοινωνίας, walkie talkie (ασύρματοι πομποδέκτες), όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ έχουν εκραγεί στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Οι εκρήξεις, περιορισμένης ισχύος σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού με νεότερες αναφορές να θέλουν εκρήξεις στην Βυρητό συνεχώς με μονάδες τηλεικοινωνιών να σκάνε ξαφνικά σε όλη την χώρα.

 

 

Ασύρματοι Πομποδέκτες έχουν εκραγεί στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, όπως αναφέρει πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η μία από τις δύο εκρήξεις σημειώθηκε στη διάρκεια κηδείας στην περιοχή Νταχιγιέ, ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού, τη στιγμή που κόσμος αποχαιρετούσε τέσσερις από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην έκρηξη του βομβητή την Τρίτη.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην κηδεία παιδιά, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών.

Τη στιγμή της έκρηξης η κηδεία βρισκόταν στην  – τα φέρετρα ήταν έτοιμα να πάρουν το δρόμο τους μέσα από πολύ μεγάλο πλήθος κόσμου, που συγκεντρώθηκε για να αποχαιρετήσει τους νεκρούς.

 

Στην αρχή δεν ήταν ξεκάθαρο αν είχαν γίνει κάποια πυροτεχνήματα – αλλά ο κόσμος άρχισε να τρέχει. Υπήρχαν φωνές και κάποιο χάος. Άνδρες άρχισαν να τρέχουν στη σκηνή.

Το νέο περιστατικό σημειώνεται μία ημέρα αφότου χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη των βομβητών που χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν την Τρίτη.

Το λιβανέζικο κίνημα της Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Οι βομβητές τους είχαν παγιδευτεί – στο στάδιο της παραγωγής τους – από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες με εκρηκτική ύλη και πυροκροτητή. Την Τρίτη το Ισραήλ πυροδότησε τους βομβητές – βόμβες σε μια ανύποπτη χρονική στιγμή τραυματίζοντας σχεδόν 3.000 ανθρώπους και σκοτώνοντας τουλάχιστον 12, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.

Για εσκεμμένη ενέργεια που έχει ως στόχο να προκαλέσει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή θεωρεί η Ρωσία τις μαζικές εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες 17/9 στον Λίβανο όταν ανατινάχτηκαν χιλιάδες, παγιδευμένοι με εκρηκτικά βομβητές, που έφερα πάνω τους οι μαχητές της Χεζμπολάχ.

 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα:

«Θεωρούμε αυτό που συνέβη ως μια ακόμη πράξη υβριδικού πολέμου εναντίον του Λιβάνου, η οποία έπληξε χιλιάδες αθώους ανθρώπους.

Φαίνεται ότι αυτοί που οργάνωσαν αυτήν την hi tech επίθεση, επιχείρησαν σκόπιμα να υποδαυλίσουν μια μεγάλης κλίμακας ένοπλη αντιπαράθεση προκειμένου να προκαλέσουν έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή» υποστήριξε.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι οι εκρήξεις βομβητών, που στοχοθέτησαν μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ, υποδεικνύουν «έναν σοβαρό κίνδυνο μιας δραματικής κλιμάκωσης στον Λίβανο και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Προφανώς η λογική του να προκαλέσουν την έκρηξη όλων αυτών των συσκευών είναι να το κάνουν ως ένα προληπτικό πλήγμα πριν από μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση», είπε σε δημοσιογράφους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας