Πώς το Ισραήλ(Μοσάντ) φύτεψε τα εκρηκτικά στους βομβητές της Χεζμπολάχ – Πού οδηγεί η επίθεση

614

Η επίθεση είχε σχεδιαστεί εδώ και μήνες. Πώς θα απαντήσει η Χεζμπολάχ που αισθάνεται ταπεινωμένη; Φόβοι για νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Η Χεζμπολάχ ορκίστηκε εκδίκηση και ο κόσμος όλος περιμένει. Ποια θα είναι η απάντησή της στην άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχθηκε με την ταυτόχρονη έκρηξη χιλιάδων βομβητών που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές της;

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη – ούτε και αναμένεται να το κάνει – δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ότι η επίθεση οργανώθηκε από τη Μοσάντ.

 

Η Χεζμπολάχ είχε προμηθευτεί 5.000 βομβητές, προκειμένου τα μέλη της να μην επικοινωνούν με τηλέφωνο. Ήταν μοντέλο της ταϊβανέζικης εταιρείας Gold Apollo, η οποία όμως υποστηρίζει ότι δεν τους κατασκεύασε η ίδια, αλλά μία ουγγρική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται στη Βουδαπέστη. Όπου και εάν κατασκευάστηκαν το μόνο βέβαιο είναι πως πριν φτάσουν στον Λίβανο, είχε «φυτευτεί» στις συσκευές εκρηκτικό υλικό.

Η ταπεινωτική για τη λιβανέζικη οργάνωση επίθεση άφησε πίσω της τουλάχιστον 12 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 2 παιδιά, και πάνω από 2.700 τραυματίες. Ορισμένα θύματα έχουν τυφλωθεί, ενώ άλλα ακρωτηριάστηκαν. Αύριο ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, θα απευθύνει διάγγελμα. Συνεχής ενημέρωση.

13 λεπτά πριν
Ουγγρική κυβέρνηση: Η εταιρεία BAC είναι «εμπορικός μεσάζων»

Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η εταιρεία BAC, που εμφανίζεται ως η κατασκευάστρια των βομβητών που εξερράγησαν στον Λίβανο, είναι «εμπορικός μεσάζων» και δεν διαθέτει κατασκευαστική μονάδα στην χώρα.

«Οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς. «Αυτή η υπόθεση δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε.

 

 

20 λεπτά πριν

Τα πρώτα πλάνα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά τις νέες εκρήξεις. Πηγή: i24NEWS

 

 

24 λεπτά πριν
Εκατοντάδες οι τραυματίες

Εκατοντάδες τραυματίες από τη νέα επίθεση στους ραδιοασυρμάτους, σύμφωνα με το Reuters

33 λεπτά πριν
3 νεκροί στον Λίβανο από τις νέες εκρήξεις
Updated: 28 λεπτά πριν
41 λεπτά πριν

Από την πλευρά του, το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι «παλαιοί βομβητές» εξερράγησαν μέσα σε σπίτια στα νότια προάστια της Βηρυτού και στον νότιο Λίβανο.

Κατά την ίδια πηγή, αρκετοί τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και στο Μπααλμπέκ.

Ανταποκριτής του πρακτορείου ανέφερε είπε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη μηχανισμού σε δρόμο. Άλλος δημοσιογράφος ανέφερε ότι βομβητής εξερράγη μέσα σε ένα αυτοκίνητο κοντά σε νεκροταφείο, στον νότιο Λίβανο.

μία ώρα πριν
Κατά τη διάρκεια κηδείας οι εκρήξεις

Κατά το BBC, ασθενοφόρα άρχισαν να σπεύδουν στο Νταχιέχ, προάστιο της Βηρυτού και προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος για τις κηδείες τεσσάρων θυμάτων των χθεσινών εκρήξεων.

μία ώρα πριν

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters, οι συσκευές οι οποίες στοχοποιήθηκαν σήμερα αγοράστηκαν προ πέντε μηνών, την ίδια περίοδο που είχαν αγοραστεί οι βομβητές που εξερράγησαν χθες.

Updated: μία ώρα πριν

Πηγές που επικαλείται το AFP, έκαναν λόγο για εκρήξεις σε γουόκι τόκι στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

 

μία ώρα πριν

Λίβανος: Νέες εκρήξεις σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ

Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σε συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, στον νότιο Λίβανο και στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters.

 

 

Updated: μία ώρα πριν
μία ώρα πριν
Σε κατάσταση αναμονής ο Λίβανος, περιμένοντας την αντίδραση της Χεζμπολάχ

Για άλλη μία φορά ο Λίβανος, βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας την αντίδραση της Χεζμπολάχ έναντι του Ισραήλ, μετά την πρωτοφανή επίθεση με τις εκρήξεις των βομβητών.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ξεκίνησε την εκστρατεία της κατά του Ισραήλ λόγω του πολέμου στην Γάζα, η χώρα αναρωτιέται αν θα παρασυρθεί σε έναν ακόμη πόλεμο με το Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

2 ώρες πριν
Σ. Καλεντερίδης: Εξοντώθηκε ένα σημαντικό κομμάτι του μηχανισμού της Χεζμπολάχ

Ο Σάββας Καλεντερίδης, στρατιωτικός αναλυτής – συγγραφέας, στο κανάλι της «Ν».

 

 

2 ώρες πριν
Πρώτη απάντηση Χεζμπολάχ με ρουκέτες

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις με ρουκέτες, στην πρώτη απάντηση μετά το πλήγμα που υπέστη την Τρίτης με την ανατίναξη των βομβητών.

2 ώρες πριν
Η Χεζμπολάχ υπόσχεται εκδίκηση

 

 

2 ώρες πριν
Ο Νίκος Λυσιγάκης, διεθνολόγος, μιλάει στο κανάλι της «Ν»

 

 

2 ώρες πριν
Η οργή ξεχειλίζει στον Λίβανο – όσο και ο φόβος για έναν πόλεμο

Ο Λίβανος περιμένει και πάλι να δει πώς θα απαντήσει η Χεζμπολάχ σε αυτή την τελευταία επίθεση. Για σχεδόν ένα χρόνο, από τότε που η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ξεκίνησε την εκστρατεία της κατά του Ισραήλ λέγοντας ότι υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, η χώρα αναρωτιέται αν θα συρθεί σε έναν άλλο πόλεμο με το Ισραήλ.

Η επίθεση της Τρίτης σίγουρα εντείνει την απειλή για κάτι τέτοιο. Συγκλόνισε τη Χεζμπολάχ και ολόκληρη τη χώρα, αλλά προκάλεσε επίσης εκτεταμένη οργή.

Ένα από τα θύματα, ένα οκτάχρονο κορίτσι, φέρεται να σκοτώθηκε καθώς έδινε τον βομβητή στον πατέρα της. Ένα 11χρονο αγόρι και τέσσερις εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Νταχιγιέ, το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, σκοτώθηκαν επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Περίπου 2.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

2 ώρες πριν

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, αποδίδει την επίθεση στο Ισραήλ και κατηγορεί τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους ότι συνέβαλαν σε «τυφλές δολοφονίες από το σιωνιστικό καθεστώς».

Τα σχόλια έρχονται λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν την όποια εμπλοκή ή γνώση για την επίθεση.

Το Ισραήλ έχει αποφύγει να σχολιάσει επισήμως.

2 ώρες πριν
Οι Ταϊβανέζοι “καρφώνουν” τους Ούγρους: Παράξενες οι πληρωμές τους, μέσω Μέσης Ανατολής

Επανήλθε με νέες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο ιδρυτής της Gold Apollo, το σήμα της οποίας φέρουν οι βομβητές των μαχητών της Χεζμπολάχ, που εξερράγησαν. Ο Χσου Τσινγκ Κυουάνγκ από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η δική του εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με την κατασκευή και έδειξε προς… Βουδαπέστη. Όπως είπε η ουγγρική BAC έχει λάβει την άδεια να κατασκευάζει τα μοντέλα της Gold Apollo και να χρησιμοποιεί το σήμα.

Στις νέες δηλώσεις του σημείωσε πως η σύμβαση με την BAC υπεγράφη πριν από 3 χρόνια και πως οι πληρωμές απο την εταιρεία ήταν «πολύ παράξενες». Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί, πρόσθεσε πως οι πληρωμές έρχονταν μέσω Μέση Ανατολής, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

3 ώρες πριν
Μια εταιρεία-φάντασμα

 

3 ώρες πριν

Εκατοντάδες τραυματίες από τις εκρήξεις των βομβητών χρειάζονται επεμβάσεις. Αρκετοί έχουν χάσει την όρασή τους ή χρειάστηκε να τους ακρωτηριάσουν κάποιο μέλος. Οι περισσότεροι είχαν τους βομβητές στην τσέπη ή στη ζώνη τους.

3 ώρες πριν

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις συγκεντρώνουν φαρμακευτικό υλικό για τον Λίβανο. Reuters

Φόρτωσε περισσότερα

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας