Η Μ.Ανατολή στις φλόγες-Επιφυλακή το Ισραήλ: «Η Χεζμπολάχ ετοιμάζει μεγάλη επίθεση»

393

Σε γενική επιφυλακή είναι το  Ισραήλ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χεζμπολάχ ετοιμάζει μεγάλη επίθεση για αντίποινα στην πρωτοφανή επίθεση του Ισραήλ όταν πυροδότησε εξ απσοτάσεως εκατοντάδες βομβητές που χρησιμοποιούσαν στελέχη της Χεζμπολάχ.

Όπως αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ. Ανώτεροι αξιωματικοί του IDF από πολλούς κλάδους έχουν κληθεί σε επείγουσες συναντήσεις στα κεντρικά γραφεία στο Τελ Αβίβ, με παρόντες επίσης τον πρωθυπουργό Νετανιάχου όπως και τον υπουργό Άμυνας Gallan.

 

 

 

 

 

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ -σε νέα ανακοίνωσή της- ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για τις ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών μελών της οργάνωσης στον Λίβανο, που άφησε πίσω τουλάχιστον 9 νεκρούς και σχεδόν 2.800 τραυματίες.

Το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σειρά εκρήξεων στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας».

Ο Μικάτι έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Μια ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

 

Οι  Χούθι καταδικάζουν την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ χαρακτήρισε την κατάσταση που εξελίχθηκε νωρίτερα το απόγευμα στον Λίβανο σαν ένα «αποτρόπαιο έγκλημα και παραβίαση της λιβανικής κυριαρχίας».

«Τα συλλυπητήρια και η συμπάθειά μας πηγαίνουν στις οικογένειες των μαρτύρων της γενναίας ισλαμικής αντίστασης, ζητώντας από τον Παντοδύναμο να τους λυπηθεί και να τους συγχωρέσει και να χαρίσει ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε ο Αμπντελσαλάμ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο Λίβανος είναι ικανός να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και διαθέτει ένα κίνημα αντίστασης ικανό να αποτρέψει τη σιωνιστική εχθρική οντότητα και να την κάνει να πληρώσει βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε κλιμάκωση μπορεί να αναλάβει εναντίον του Λιβάνου».

 

 

Τα σενάρια που εξετάζονται για την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών

Με το Ισραήλ προς το παρόν να μην έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο, αναλυτές επιχειρούν να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους έγινε αυτή η πρωτοφανής επίθεση.

Πολλοί υποδεικνύουν ως αιτία των εκρήξεων κάποιου είδους χάκινγκ το οποίο προκάλεσε υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών, και οδήγησε στις εκρήξεις των συσκευών. Ειδικότερα, μία πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι η αιτία των εκρήξεων ήταν πιθανότατα οι μπαταρίες λιθίου που τροφοδοτούν τους βομβητές. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται συνήθως σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, μπορούν να υπερθερμανθούν και να πάρουν φωτιά – ακόμη και να εκραγούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται θερμική διαφυγή, μια χημική αλυσιδωτή αντίδραση που λαμβάνει χώρα όταν η μπαταρία υφίσταται ταχεία αλλαγή θερμοκρασίας.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για το τι προκάλεσε την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών, ωστόσο, στρατιωτικές πηγές του Λιβάνου ανέφεραν ότι οι συσκευές πυροδοτήθηκαν στο πλαίσιο ισραηλινής επίθεσης. Είναι πιθανό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ή κάποιος άλλος παράγοντας θα μπορούσαν να έχουν παραβιάσει αυτές τις συσκευές και να υπερφορτίσουν εξ αποστάσεως την μπαταρία, προκαλώντας θερμική διαφυγή.

Ο δημοσιογράφος του BBC για τον κυβερνοχώρο, Τζο Τίντι, αναφέρει ως πιθανό το σενάριο να υπήρξε σαμποτάζ στην αλυσίδα εφοδιασμού των βομβητών.

Κάποιος «παράγοντας» δηλαδή να αλλοίωσε τους βομβητές κατά την κατασκευή ή τη μεταφορά τους. Εάν επρόκειτο πράγματι για επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα έπρεπε να έχει γίνει μια τεράστια επιχείρηση για να ανοίξουν οι βομβητές και να τους πειράξουν κρυφά με κάποιο τρόπο.

Παράλληλα, ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο BBC ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να εμπεριέχουν 10 έως 20 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης μέσα σε κάποιο ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ελάια Μανιέρ, υπογράμμισε στο Al Jazeera ότι η Χεζμπολάχ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε βομβητές για να εμποδίσει το Ισραήλ να υποκλέψει επικοινωνίες. Ο ίδιος υποθέτει ότι οι συσκευές θα πρέπει να είχαν παραβιαστεί πριν διανεμηθούν στα μέλη της Χεζμπολάχ.

«Αυτό δεν είναι ένα νέο σύστημα. Εχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, έτσι σε αυτή την περίπτωση υπήρξε εμπλοκή τρίτου για να επιτραπεί η πρόσβαση για την εξ αποστάσεως ενεργοποίηση των εκρήξεων» τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας