Νέα έκρηξη τιμών στο ρεύμα έως 70%, – Κατέρρευσαν οι μυθοπλασίες της κυβέρνησης

593

Οι χονδρικές τιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι τριπλάσιες από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης

Νέα εντυπωσιακή άνοδο κατά σχεδόν 70% σημειώνει η χονδρική τιμή του ρεύματος στην ελληνική αγορά για σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνοντας ότι το φαινόμενο της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας δεν είναι προσωρινό.
Όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και βεβαίως θα οδηγήσει σε νέα άνοδο τα τιμολόγια λιανικής του Οκτωβρίου.
Όλους τους τελευταίους μήνες η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα παρουσιάζει συνεχή άνοδο και συγκεκριμένα από περίπου 81 ευρώ/MWh τον Μάιο, σε 99 ευρώ/MWh τον Ιούνιο, 135 ευρώ/MWh τον Ιούλιο, 130 ευρώ/MWh τον Αύγουστο και 128 ευρώ/MWh τις πρώτες 15 ημέρες του Σεπτεμβρίου.
Για σήμερα (16/9) η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 124,13 ευρώ/MWh σημειώνοντας αύξηση κατά 69,52%.
Η ανώτατη τιμή του 24ώρου καταγράφεται για μια ακόμη φορά στις 8 το βράδυ όταν «σβήνουν» τα φωτοβολταϊκά, φθάνει στα 326,18 ευρώ/MWh και προσδιορίζεται από την προσφορά των υδροηλεκτρικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα η υψηλότερη τιμή του 20ώρου κινούνταν γύρω στα 500 ευρώ/MWh ενώ υπήρξαν και ημέρες που έφθασε στο ρεκόρ των 900 ευρώ/MWh.

Η ακριβότερη της Ευρώπης

Ένα ακόμη στοιχείο που χαρακτηρίζει την ελληνική χονδρική αγορά ρεύματος είναι πως παραμένει σταθερά από τις ακριβότερες αγορές της Ευρώπης.
Αυτό άλλωστε καταγράφεται και στις σημερινές τιμές οι οποίες για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα είναι πάνω από 120 ευρώ/MWh, ενώ στη Γερμανία είναι στα 97 ευρώ/MWh, στην Αυστρία στα 101 ευρώ/MWh και στη Γαλλία μόλις στα 39 ευρώ/MWh, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι ακόμη χαμηλότερα στα 27 ευρώ/MWh.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα για την ελληνική αγορά ανεξαρτήτως της κατάστασης που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ το πρώτο τετράμηνο του 2024 όταν οι τιμές είχαν αποκλιμακωθεί σε όλη την Ευρώπη μετά την ενεργειακή κρίση, στην Ελλάδα κινούνταν πάνω από τα 80 ευρώ με μόνη ακριβότερη αγορά αυτή της Ιταλίας.

Αισχροκέρδεια στην ελληνική αγορά χονδρικής

Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για αισχροκέρδεια στην ελληνική αγορά χονδρικής.
Μάλιστα μόλις χθες ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας μίλησε για «πρωταθλητισμό» στις τιμές του ρεύματος και για «πάρτι» στην ενέργεια το οποίο δεν θα σταματήσει «όσο είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, επειδή βολεύει τα πολύ μεγάλα συμφέροντα».
Πάντως ακόμη και η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς αποδέχθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς όταν αποφάσισε την επιβολή τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο για ένα τρίμηνο μιλώντας για «ουρανοκατέβατα κέρδη».
Το τέλος επιβλήθηκε προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια για επιδοτήσεις, αλλά ενσωματώθηκε στην τιμολόγηση των παραγωγών ρεύματος αυξάνοντας τις τιμές χονδρικής κατά περίπου 20 ευρώ/MWh.
Την ίδια ώρα οι Έλληνες καταναλωτές που έλαβαν τους λογαριασμούς του ρεύματος του καλοκαιριού, διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με επιδότηση της τάξης του 1,5-1,6 λεπτών/KWh.

Οι μυθοπλασίες της κυβέρνησης

Τα δυσοίωνα μηνύματα συνεχίζονται αποδεικνύοντας ότι οι υψηλές τιμές χονδρικής δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο.
Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει την άνοδο των τιμών στον πόλεμο στην Ουκρανία η οποία απορροφά μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες της πιέζοντας την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χονδρικές τιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι τριπλάσιες από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Συγκεκριμένα στις σκανδιναβικές χώρες ο μέσος όρος της χονδρικής τιμής του ρεύματος ήταν κάτω από 20 ευρώ/MWh, ενώ στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη κινήθηκε μεταξύ 60-80 ευρώ/MWh, και Νότια και Ανατολική Ευρώπη άνω των 100 ευρω/MWh.
Ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες απέστειλε μια επιστολή στην Ursula Von Der Leyen ζητώντας παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Παρεμβάσεις που είναι μάλλον απίθανο να συμβούν και ακόμη και εάν γίνουν θα καθυστερήσουν όπως όλες οι κινήσεις της ΕΕ.
Άλλωστε το target model έχει ισχυρούς υποστηρικτές στην Ευρώπη και το πλέον πιθανό είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με ασπιρίνες όπως οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε τους δυο προηγούμενους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας