Μπαράζ συμφωνιών Ερντογάν-Σίσι για εμπόριο, επενδύσεις και ενέργεια-Κατάπαυση πυρός στη Γάζα

487

Χωρίς καμία καθυστέρηση, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε το σόου που έστησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την υπογραφή των προσυμφωνηθεντων συμφωνιών, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τους επί μέρους υπουργούς και λοιπούς αξιωματούχους.

Μετά το σόου, οι δύο πρόεδροι που έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών μετά από μια δεκαετία “ψυχρότητας”, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η δήλωση Ερντογάν

“Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που φιλοξενώ τον πρόεδρο της Αιγύπτου, κ. Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι στη χώρα μας. Για άλλη μια φορά, παρουσία σας, τον καλωσορίζω εκ μέρους μου και του έθνους μου. Ο κ. Πρόεδρος έδειξε μεγάλη καλοσύνη και μας καλωσόρισε πολύ θερμά κατά την επίσκεψή μου στο Κάιρο τον Φεβρουάριο. Η επίσκεψή μου στο Κάιρο ήταν μια νέα καμπή στις σχέσεις μας. Έκτοτε, κρατήσαμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας στο υψηλότερο επίπεδο. Ήμασταν πάντα σε στενή διαβούλευση για θέματα που αφορούν την περιοχή μας. Προχωράμε ακόμη περισσότερο την αναπτυσσόμενη συνεργασία μας σε κάθε τομέα με την επαναληπτική επίσκεψη του αγαπητού μου αδελφού. Έχουμε κοινή ιστορία και στενούς δεσμούς φιλίας με την Αίγυπτο που χρονολογούνται αιώνες πίσω. Του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων. Είμαστε δύο αρχαίες χώρες που υπήρξαν το λίκνο των πολιτισμών που διαμόρφωσαν την ανθρώπινη ιστορία. Ενισχύουμε συνεχώς τις βαθιά ριζωμένες και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας μέσω των κοινών μας προσπαθειών. Χαιρόμαστε επίσης που βλέπουμε τους καρπούς της δουλειάς μας.

Κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Σίσι στο Κάιρο, αποφασίσαμε να αναδιαρθρώσουμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Πραγματοποιήσαμε σήμερα την πρώτη συνάντηση αυτού του μηχανισμού. Με την κοινή μας δήλωση, επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, του εμπορίου, της άμυνας, της υγείας, του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Το εμπόριο και η οικονομία αποτελούν την ισχυρότερη διάσταση της συνεργασίας μας. Συνεχίσαμε να είμαστε μεταξύ των 5 κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Αιγύπτου τα τελευταία 10 χρόνια. Προχωράμε αποφασιστικά προς τον στόχο μας να αυξήσουμε τον όγκο των συναλλαγών μας στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 5 χρόνια. Οι επιχειρηματίες μας συμβάλλουν σημαντικά στην αιγυπτιακή οικονομία με τις επενδύσεις τους να αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες μας να αυξήσουν περαιτέρω τις επενδύσεις τους και καλωσορίζουμε επίσης Αιγύπτιους επενδυτές στην Τουρκία. Θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο στον τομέα της ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.

Ο αδελφικός αιγυπτιακός λαός δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τουρκικό πολιτισμό και την τουρκική γλώσσα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτιστικών και ανθρώπινων γεφυρών μας. Πιστεύω ότι η θετική δυναμική στις σχέσεις μας θα αποτυπωθεί και στον τομέα του τουρισμού. Η συμβολή της Τουρκίας και της Αιγύπτου στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας.

Στις συναντήσεις μας, συμφωνήσαμε να καθιερώσουμε τακτικές διαβουλεύσεις για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων, ιδιαίτερα της Γάζας. Αυτό ήταν το επίκεντρο των συζητήσεών μας σχετικά με την τελευταία κατάσταση στην Παλαιστίνη. Η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν κοινή στάση για το Παλαιστινιακό ζήτημα. Ο τερματισμός της γενοκτονίας που συνεχίζεται εδώ και 11 μήνες, η καθιέρωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό και η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίζουν να αποτελούν τις προτεραιότητές μας. Το 32% της συνολικής βοήθειας που παραδόθηκε στη Γάζα μέχρι σήμερα έχει πάει από την Τουρκία”.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αιγυπτιακές αρχές, ιδιαίτερα την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, που ενήργησαν σε συνεργασία με την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και την Προεδρία μας AFAD για την παροχή αυτής της βοήθειας.

Η θέση των δολοφόνων είναι στο δικαστήριο

Το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του είναι υπεύθυνοι για κάθε αθώο θάνατο λόγω πείνας, δίψας ή έλλειψης φαρμάκων. Κάναμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αυξήσουμε την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση. Υποβάλαμε επίσημα την αίτησή μας για παρέμβαση στην υπόθεση της γενοκτονίας που κατέθεσε η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης Ο τόπος των δολοφόνων 41.000 αθώων δεν είναι τα βάθρα του κοινοβουλίου, αλλά οι δικαστικές αίθουσες όπου λογοδοτούν. για τα εγκλήματα που διέπραξαν. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας.

Ο Νετανιάχου δεν κάνει αποτρεπτικά μέτρα για να σταματήσει την πολιτική σφαγής της κυβέρνησής του, η οποία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή, ακόμη και ολόκληρο τον κόσμο. Όλοι πρέπει τώρα να κατανοήσουν τον απαράδεκτο χαρακτήρα μιας τέτοιας εικόνας που πληγώνει τη συνείδηση. Η αποτροπή του Ισραήλ από το να παρασύρει την περιοχή μας σε περαιτέρω ένταση θα είναι δυνατή μόνο με την εγκατάλειψη των υποκριτικών πολιτικών”.

Σίσι: Οι ευκαιρίες που προσφέρουμε στους Τούρκους επενδυτές είναι σημαντικές για εμάς

“Στην αρχή της ομιλίας μου, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για την ιδιαίτερη προσοχή που μου δείχθηκε. Η πρώτη επίσκεψη σε μια φίλη χώρα αποτελεί ένδειξη ότι οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις θα αναπτυχθούν περαιτέρω. Μεταφέρω την αγάπη και τους χαιρετισμούς του λαού μου. Έχουμε πολλούς κοινούς παρονομαστές που μας ενώνουν. Είδαμε ότι με τον τουρισμό υπάρχει μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού. Οι επαφές αυξήθηκαν περαιτέρω με την αύξηση των τουρκικών επενδύσεων. Η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στη χώρα μας τον Φεβρουάριο έδωσε περαιτέρω ώθηση στις σχέσεις. Πήραμε την απόφαση να πραγματοποιήσουμε εκεί τη Σύνοδο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Αποφασίσαμε να κάνουμε κοινά βήματα σε πολλούς τομείς και αυτά τα τηρήσαμε στις σημερινές συμφωνίες. Οι ευκαιρίες που προσφέρουμε στους Τούρκους επενδυτές είναι σημαντικές για εμάς. Είναι σημαντικό για τους Τούρκους να επενδύσουν στη χώρα μας και να εξάγουν τα προϊόντα τους σε διάφορες χώρες”, δήλωσε από τη μεριά του ο Σίσι.

Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε

Συνεχίζοντας, ο Σίσι πρόσθεσε: “Τόνισα ότι ο συντονισμός είναι πολύ σημαντικός στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Αποφασίσαμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ανθρωπιστικές κρίσεις. Πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα, ειδικά για τους αδελφούς μας στην Παλαιστίνη και τη Γάζα. Ως Τουρκία και Αίγυπτος, τονίσαμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, το τέλος των κατοχών στη Δυτική Όχθη και το δικαίωμα της Παλαιστίνης να ιδρύσει κράτος εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα. Συζητήσαμε επίσης θέματα ασφάλειας και σταθερότητας. Όσον αφορά τη Λιβύη, δηλώσαμε ότι τόσο οι προεδρικές όσο και οι βουλευτικές εκλογές, η διασφάλιση της ασφάλειας εκεί και η αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων από τη χώρα είναι σημαντικές για τη Λιβύη. Συζητήσαμε το θέμα του τερματισμού της κρίσης που επηρέασε αρνητικά τον συριακό λαό. Χαιρετίζουμε την προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Συζητήσαμε επίσης το θέμα του Σουδάν. Μετέφερα τις προσπάθειες της Αιγύπτου”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας