ΟΗΕ και ΗΠΑ-Ζητάνε συνομιλίες για επίλυση της κρίσης στην Κεντρική-Τράπεζα Λιβύης

163

Τι δουλειά έχουν οι ΗΠΑ να ”χώνουν τη μύτη τους” στη Λιβυκή κρίση ;

Κ.Μ.

Εκφράζοντας “βαθιά ανησυχία ενώπιον της επιδείνωσης της κατάστασης” η Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) “συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο όλων των εμπλεκομένων πλευρών στην κρίση στην κεντρική τράπεζα της Λιβύης προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση στη βάση των πολιτικών συμφωνιών, των νόμων και της αρχής της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας”, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη χαρακτήρισε την πρόταση αυτή “τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιλυθεί η κρίση γύρω από την κεντρική τράπεζα”.

Έχοντας βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη κυβερνάται από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις:

εκείνην του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά με έδρα την Τρίπολη (δυτική Λιβύη) την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, και μιαν άλλη στην ανατολική Λιβύη, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Απαντώντας χθες, Δευτέρα, στην αποπομπή από τις αρχές της Δύσης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα και τον κρατικό προϋπολογισμό που στη συνέχεια τον μοιράζονται οι διάφορες περιφέρειες, οι αντίπαλοί τους στην ανατολική Λιβύη σταμάτησαν την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η επίλυση της κρίσης στην κεντρική τράπεζα “είναι επείγουσα ανάγκη“, υπογράμμισε η Manul, προειδοποιώντας για τον “κίνδυνο χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάρρευσης της χώρας”.

Χαρακτήρισε “μονομερείς αποφάσεις” τόσο εκείνην του προεδρικού συμβουλίου, σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, να αντικαταστήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σεντίκ ελ Κεμπίρ, όσο και το κλείσιμο μέχρι νεωτέρας των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και τερματικών σταθμών από το στρατόπεδο του Χάφταρ, που βρίσκονται κυρίως στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας τα οποία ελέγχει.

Χθες μια νέα διοικητική ομάδα εισήλθε στην έδρα της κεντρικής τράπεζας, όμως αναλυτές εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά της να θέσει σε λειτουργία την τράπεζα, που σταμάτησε όλες τις επιχειρήσεις της με την αναχώρηση του ελ Κεμπίρ.

Τελευταία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, που βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2012, επικρίθηκε από το περιβάλλον του κ. Ντμπεϊμπά για τη διαχείριση των πετρελαϊκών εσόδων και του προϋπολογισμού, που θεωρήθηκε πολύ ευνοϊκή προς το στρατόπεδο του Χάφταρ.

Εκτός από τη διεξαγωγή συνομιλιών, ο ΟΗΕ ζήτησε από τις πλευρές να αναστείλουν τις “μονομερείς” αποφάσεις σχετικά με την κεντρική τράπεζα, να εγγυηθούν την ασφάλεια των υπαλλήλων και να άρουν τον πετρελαϊκό αποκλεισμό.

 

Η αμερικανική πρεσβεία εξέφρασε λύπη σχετικά με τις “ανησυχητικές πληροφορίες περί αυθαίρετων συλλήψεων και εκφοβισμού υπαλλήλων της κεντρικής τράπεζας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας