Κυβερνητική κρίση στην Κύπρο-Διαφωνία ΕΔΕΚ για απαράδεκτη πρόσκληση Χ.Φιντάν στη Σύνοδο-ΕΕ

405

Παναγιώτης Λαφαζάνης :  Πρωτοφανής πράξη δουλοπρέπειας και παράδοσης η συναίνεση Ελλάδας και Κύπρου σε πρόσκληση του Τούρκου ΥπΕξ Χακάν Φιντάν στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ στα τέλη του μήνα , τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και εντείνει την αδιαλλαξία της στο Κυπριακό και τις επιθετικές προκλήσεις της στο Αιγαίο !

Αιδώς Αργείοι ! Μωραίνει Κύριος…!

Π.Λ.

 

Κύπρος :Άναψαν φωτιές στη συγκυβέρνηση και στο ∆ΗΚΟ

 

∆ΙΑΦΩΝΙΕΣ Ε∆ΕΚ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ∆ΗΚΟ, ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ

ΣΥΓΚΛΗΣΗ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟ∆ΟΥΛΙ∆Η, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ

 

 

Η παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. στο τέλος του μήνα προκάλεσε ρήξη στους κόλπους της συγκυβέρνησης. Με ανακοίνωσή της η Ε∆ΕΚ εκφράζει τη σαφή διαφωνία της με την κίνηση αυτή του Προέδρου, την οποία χαρακτηρίζει, μάλιστα, ως αποτέλεσμα στρατηγικής επιλογής. Η Ε∆ΕΚ θεωρεί ότι δεν θα ήταν δυνατή μια τέτοια κίνηση με την άρση των βέτο που θέτει η Τουρκία σε διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ αυτών και το ΝΑΤΟ, με το πρόσχημα ότι η Κυπριακή ∆ημοκρατία είναι ανύπαρκτη.

Φωτιές, όμως, άναψαν και στο ∆ΗΚΟ. Τρεις βουλευτές του κόμματος, οι Παύλος Μυλωνάς, Ζαχαρίας Κουλίας και Χρ. Ορφανίδης, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κόμματος, Ν. Παπαδόπουλο, εκφράζουν την ανησυχία τους για δηλώσεις και πολιτικές τόσο του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όσο και του ΥΠΕΞ της Ελλάδος, Γ. Γεραπετρίτη, για το Κυπριακό και τα εθνικά θέματα. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν σύγκληση της Κ.Ε. του κόμματος για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα και δη στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους οι τρεις βουλευτές του ∆ΗΚΟ αναφέρουν: «Το τελευταίο διάστημα διάφορες δηλώσεις του Προέδρου της ∆ημοκρατίας αλλά και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, καθώς και δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, μας δημιουργούν ανησυχίες για το μέλλον και την προοπτική του Ελληνισμού στην Κύπρο και οι ανησυχίες μας είναι ότι δεν υπάρχει αντίσταση στις υποχωρήσεις που εργολαβικά ανέλαβαν εν κρυπτώ να προωθήσουν για την Κύπρο, διασφαλίζοντας τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας, ενταφιάζοντας το μέλλον των πολιτών σήμερα και των μελλοντικών γενεών της Κύπρου».

Από την πλευρά της η Ε∆ΕΚ στην ανακοίνωσή της τονίζει τα ακόλουθα: «Λανθασμένη κίνηση στρατηγικής και τακτικής είναι για την Ε∆ΕΚ, η απόφαση της Κυβέρνησης να συναινέσει στην αποστολή πρόσκλησης στην Τουρκία, για να συμμετέχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ως αντάλλαγμα, καμία κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία και σε κανένα επίπεδο.

»Μία χώρα, όπως η Τουρκία, η οποία:

– Παραβιάζει κατ’ εξακολούθησιν το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο εδώ και πενήντα χρόνια.

-∆εν προβαίνει σε καμία, έστω και στοιχειώδη ενέργεια, στο Κυπριακό.

-Επιδεικνύει έντονη προκλητικότητα έναντι της Κυπριακής ∆ημοκρατίας και λεκτικά και επί του εδάφους, όπως στη νεκρή ζώνη και στην ΑΟΖ της ∆ημοκρατίας.

-Απειλεί και προχωρεί στον παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου.

-∆εν έχει συμμορφωθεί με καμία κυπρογενή υποχρέωση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,

δεν γίνεται να έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί με τη συμμετοχή της σε ανώτερο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα με τη συναίνεση της Κυπριακής ∆ημοκρατίας.

»Να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία, εκεί όπου έχει τη δυνατότητα, όπως οι κοινές δραστηριότητες ΕΕ – ΝΑΤΟ, θέτει βέτο στη συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής ∆ημοκρατίας, αποστερώντας από την Κυπριακή ∆ημοκρατία την πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες και σε τεχνογνωσία. Η απόφαση της κυβέρνησης θα ήταν ορθή, θα είχε αντίκρισμα και ωφελιμότητα, αν διασφαλιζόταν ρητά και επίσημα ότι η Τουρκία δεν θα έθετε βέτο στη συμμετοχή της Κυπριακής ∆ημοκρατίας στις κοινές δραστηριότητες ΕΕ – ΝΑΤΟ.

»Η πολιτική της παροχής κινήτρων στην Τουρκία, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση ανταλλαγμάτων, δεν έχει φέρει ποτέ αποτέλεσμα».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας