Προ ημερών δημοσιεύθηκε ένα άρθρο σε Ρωσικό στρατιωτικό περιοδικό που δίνει για πρώτη φορά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:
✴️ Το ύψος της καταστροφής του εχθρικού αεροσκάφους είναι από 200 έως 1100 χλμ
✴️ γωνία κάλυψης: αζιμούθιο 360 μοίρες, καθ’ ύψος 21-155 μοίρες
✴️Διάμετρος καλυπτόμενου χώρου – 130-180 km
✴️Λειτουργία χρήσης μάχης – αυτοματοποιημένη
Όλα Όσα Ξέρουμε (Πλέον) για το Peresvet
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από το 2018 τα ρωσικά κρατικά μέσα αναφέρονται κατά περιόδους στο Peresvet, ένα ρωσικό σύστημα λέιζερ που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιείται κατά εχθρικών δορυφόρων που πετούν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Οι Ρώσοι το χαρακτηρίζουν ένα «μοναδικό» οπλικό σύστημα.
Παρά το γεγονός πως ρωσικά δημοσιεύματα μιλούν συχνά πυκνά το Peresvet, μέχρι στιγμής δεν είχαν αποκαλυφθεί ιδιαίτερα πολλές λεπτομέρειες για τις δυνατότητες ή τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Το μόνο που ανέφεραν οι Ρώσοι ήταν πως το όπλο λειτουργούσε χάρις στον ικανότατο αλλά μυστήριο εξοπλισμό του.
Τώρα όμως το ρωσικό υπουργείο άμυνας όπως όλα δείχνουν αποφάσισε αναπάντεχα να αποκαλύψει περισσότερες πτυχές του προγράμματος του συστήματος Peresvet.
Σύμφωνα με ένα ρωσικό δημοσίευμα, το Peresvet σχεδιάστηκε για την παροχή κάλυψης στα ρωσικά συστήματα μεταφοράς και εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM). Πώς το καταφέρνει αυτό; Το Peresvet εκτοξεύει μία ισχυρή ακτίνα λέιζερ, η οποία τυφλώνει ουσιαστικά εχθρικούς δορυφόρους έγκυρης προειδοποίησης και ελέγχου. Έτσι ο εχθρός δεν έχει επίγνωση της θέσης ή της δραστηριότητας των κορυφαίων πυραύλων του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.
Από την ρωσική αποκάλυψη καταλαβαίνουμε πως το Peresvet σχεδιάστηκε ειδικά για την «τύφλωση» εχθρικών δορυφόρων έγκυρης προειδοποίησης. Δηλαδή οι Ρώσοι δεν ανέφεραν εάν το Peresvet μπορεί να επιτεθεί και άλλους τύπους εχθρικών δορυφόρων, όπως για παράδειγμα συνηθισμένους δορυφόρους αναγνώρισης και κατασκοπίας.
Τα ρωσικά μέσα έγραψαν πως τεχνικά το Peresvet μπορεί να στοχεύσει οποιονδήποτε δορυφόρο που βρίσκεται σε τροχιά σε υψόμετρο μεταξύ 200 και 1.100 χιλιομέτρων και σε ακτίνα μεταξύ 65 και 90 χιλιομέτρων.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως ο ρωσικός τύπος αναφέρεται στο Peresvet ως το πρώτο σύστημα στο είδος του. Σύμφωνα με τις αναφορές τη Μόσχας, οι Βρετανοί ακόμη αναπτύσσουν το σύστημα Dragon Fire και οι Ισραηλινοί ακόμη σχεδιάζουν το Iron Feast. Εννοείται πως και η Κίνα τρέχει αντίστοιχο πρόγραμμα συστήματος λέιζερ υψηλής ισχύος, αλλά σύμφωνα με τους Ρώσους το Πεκίνο δεν το έχει ολοκληρώσει ακόμη.
Όπως και να έχει στα χαρτιά το Peresvet ακούγεται εντυπωσιακό και σίγουρα ανησυχεί τους Αμερικανούς, μιας και οι δορυφόροι τους αποτελούν κρίσιμο κομμάτι της στρατιωτικής στρατηγικής τους.