Ρωσία-Έντονη κριτική σε Γκεράσιμοφ, στρατιωτική διοίκηση λόγω ουκρανικής εισβολής σε Κουρσκ

429

Ο επικεφαλής του ρωσικού στρατού Βαλέρι Γκεράσιμοφ βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενη κριτική μετά τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στο ρωσικό έδαφος από τότε που “το Κρεμλίνο ξεκίνησε τον πόλεμο” πριν από δύο και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Γκεράσιμοφ και κορυφαίοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες συγκεντρώνονταν κοντά στα σύνορα με τη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ακόμη και δύο εβδομάδες πριν αρχίσουν την επίθεση, και κανείς δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο. Οι αμυντικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Ρωσίας αιφνιδιάστηκαν και παρείχαν ελάχιστη αρχική αντίσταση στην ουκρανική προέλαση.

Ενώ ο Γκεράσιμοφ είναι απίθανο να απομακρυνθεί σύντομα, η υπομονή στο Κρεμλίνο σχετικά με τους χειρισμούς του στον πόλεμο εξαντλείται, δήλωσε η πηγή του Bloomberg, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Κουρσκ, καθώς μάχεται για τρίτη ημέρα για να αποκρούσει την εισβολή των 1.000 ουκρανικών στρατευμάτων που, σύμφωνα με τον Γκεράσιμοφ, υποστηρίζονται από τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα. Ο Γκεράσιμοφ είπε στον Πούτιν σε τηλεοπτική συνομιλία την Τετάρτη ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατεύματα, αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό για να προσπαθήσει να σταματήσει την προέλαση.

Ο 68χρονος Γκεράσιμοφ είναι αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας από τον Νοέμβριο του 2012 και τον κράτησε ο Πούτιν τον Μάιο, κατά τη διάρκεια μιας αναδιάταξης των αξιωματούχων του στρατού και της ασφάλειας μετά την ορκωμοσία του για πέμπτη προεδρική θητεία. Ο οικονομολόγος Αντρέι Μπελούσοφ έγινε υπουργός Άμυνας στη θέση του μακροχρόνιου συμμάχου του Πούτιν Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος μετακινήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο Γκεράσιμοφ επέβλεψε την πλήρους κλίμακας “εισβολή του Πούτιν” στην τότε Ουκρανία το 2022, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει για μέρες και τώρα βρίσκεται  μέσα στον τρίτο χρόνο της με τεράστιες ουκρανικές απώλειες και σίγουρα όχι αμελητέες Ρωσικές. Η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ έρχεται καθώς η πρόοδος κατά μήκος της μετωπικής γραμμής στην ανατολική και νότια Ουκρανία είναι σαφώς υπαρκτή μεν, αργή δε.

Τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν μέχρι και 10 χιλιόμετρα μέσα στο Κουρσκ εν μέσω συνεχιζόμενων επιθετικών επιχειρήσεων από την Τετάρτη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ο Πούτιν μίλησε μέσω βιντεοκλήσης την Πέμπτη με τον εκτελούντα χρέη κυβερνήτη του Κουρσκ Αλεξέι Σμιρνόφ, λέγοντας ότι η κατάσταση παρουσιάζει “εξαιρετικές” προκλήσεις για όλα τα επίπεδα της ρωσικής κυβέρνησης. “Φυσικά, γνωρίζω την κατάσταση στο σύνολό της, αλλά παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να ακούσω την εκτίμησή σας”, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Γκεράσιμοφ και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της άμυνας και της ασφάλειας σε συνάντηση την Τετάρτη για να τον ενημερώσουν σχετικά με την προσπάθεια απόκρουσης της εισβολής.

“Όλοι βλέπουν ότι ο στρατός της Ουκρανίας είναι σε θέση να αιφνιδιάζει και να επιτυγχάνει αποτελέσματα”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την παρουσίαση μιας νέας στρατιωτικής εφαρμογής στο Κίεβο, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο Κουρσκ.

Ρωσία: Αυξάνεται η κριτική στον Γκεράσιμοφ και τη στρατιωτική διοίκηση λόγω ουκρανικής επέλασης στο Κουρσκ

Η Ουκρανία έχει στοχεύσει θέσεις και ενεργειακούς πόρους μέσα στη ρωσική επικράτεια – και έχει οργανώσει εισβολές με τη συμμετοχή εθελοντών στη γειτονική περιοχή του Μπέλγκοροντ. Όμως η επιχείρηση αυτής της εβδομάδας είναι η πρώτη τέτοιας κλίμακας που περιλαμβάνει ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα του έτους λόγω των φόβων για διαταραχές με τις προμήθειες.

Οι μάχες έλαβαν χώρα κοντά σε ένα βασικό σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου κοντά στην πόλη Sudzha. Οι ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη συνεχίζονται, έστω και αν παραμένουν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους μέχρι στιγμής φέτος, ανέφερε η ρωσική εταιρεία Gazprom PJSC σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν το συνοριακό σημείο ελέγχου Sudzha και το σταθμό διανομής φυσικού αερίου, ανέφερε το ISW, επικαλούμενο πηγή εντός της Ρωσίας και αναφορές μεταξύ στρατιωτικών μπλόγκερ.

Αρκετοί Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ που παρακολουθούν τη σύγκρουση έκαναν λόγο για ουκρανικές προόδους και επέκριναν την αμυντική διοίκηση της Μόσχας ότι δεν προετοιμάστηκε επαρκώς για μια τέτοια επιχείρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας