Lagarde: Προέχουν οι «μεταρρυθμίσεις» και οι μειώσεις αφορολογήτου και συντάξεων. «Πισινή» για συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα!

2068
ΔΝΤ

Η Lagarde, αν και «αισιόδοξη» για την πειθαρχία της Αθήνας στις απαιτήσεις των πιστωτών, σαφέστατη για την ανάγκη μειώσεων σε φορολογικό και συντάξεις αλλά και στο προχώρημα των «μεταρρυθμίσεων», υπήρξε ασαφής και αρκετά αινιγματική στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, την οποία παρέπεμψε στην παρουσίαση της τελικής συμφωνίας στο ΔΣ του Ταμείου, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν ζητάει «κούρεμα» του χρέους, αλλά αναδιάρθρωση με άλλα μέσα (μείωση των επιτοκίων), παραπέμποντας στην ουσία αυτό το θέμα για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Δύο πράγματα εντυπωσίασαν ιδιαίτερα. Πρώτον: η σιωπή της Merkel μετά τη συνάντηση στο όνομα της εμπιστευτικότητας της συζήτησης και, Δεύτερον: η αναφορά της Lagarde στον Υπ.Οικ. των ΗΠΑ Steven Mnuchin, ο οποίος την διαβεβαίωσε, όπως είπε με νόημα, ότι θέλει να συνεργαστεί με το ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.
Τι σημαίνουν η σιωπή της Merkel και οι διαβεβαιώσεις Mnuchin; Ας μη βιαστούμε να κάνουμε ερμηνείες και πολύ περισσότερο να βγάλουμε συμπεράσματα (διαβάστε πάντως εδώ).

Η συνέντευξη της Christine Lagarde

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον «πολύ πιο αισιόδοξο» για την εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία ολοκληρώθηκε, κατά πληροφορίες, περί τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).
Τόνισε όμως πως «δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους επί του παρόντος. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, πριν παρουσιάσουμε τη συμφωνία στο ΔΣ του ΔΝΤ».
Σε συνέντευξή της στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD, μετά τη συνάντησή της με την Angela Merkel, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε: «Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι, μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές, που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί, ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα».
Η κυρία Lagarde επέμεινε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος, τις οποίες έχει ζητήσει το ΔΝΤ και θέτει ως προϋπόθεση, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης.
«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος θα είναι το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετήσει η χώρα και αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με τον κατάλληλο τρόπο και από το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς πόσες μεταρρυθμίσεις (θα έχουν εφαρμοστεί), πόση πρόοδος (θα έχει επιτευχθεί), πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος» συμπλήρωσε η Lagarde.
Σχετικά ακριβώς με αυτή την αναδιάρθρωση του χρέους, είπε ότι έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. «Αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι ένα κούρεμα, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αλλά μια σημαντική παράταση των ωριμάνσεων (σ.σ. του χρόνου αποπληρωμής), μια σημαντική μείωση των επιτοκίων και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς αργότερα, καθώς θα επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων».
«Η διευθέτηση αυτή θα πρέπει να γίνει στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος» κατά την ίδια. «Η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Χρειάζεται πολλή δουλειά, προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ» κατέληξε.
Εξάλλου, η Lagarde είπε στην ίδια συνέντευξη πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, την διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό κατά τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.
«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε χάος, να έχουμε οικονομική αστάθεια» υπογράμμισε η Lagarde.

Ακολούθως, η Angela Merkel είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, ο οποίος αναμενόταν να ζητήσει «χαλάρωση» των όρων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να πετύχει η Αθήνα, τόσο ως προς το ύψος 3,5% του ΑΕΠ όσο και ως προς το χρονικό διάστημα που θα καλείται να τα πετυχαίνει, μετά τη λήξη του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αναμενόταν να προκύψει κάτι περισσότερο, από αυτό στο οποίο φαίνεται να έχουν ήδη συμφωνήσει οι δυο τους προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή, όπως έγραψε η Die Welt, το ΔΝΤ εξακολουθεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον προς το παρόν, ενώ η συζήτηση για το ελληνικό χρέος μεταφέρεται για μετά το 2018 -και αφού προηγηθούν οι γερμανικές εκλογές.
Σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες, εάν η Christine Lagarde και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας