Σε μια ιδιαίτερη σοβαρή καταγγελία που πρέπει άμεσα να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές προχώρησε στο documentonews.gr η δικηγόρος Χριστίνα Μητρονάτσιου σχετικά με τον τρόπο που έθαψαν αιγοπρόβατα που νοσούσαν από πανώλη σε κτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η γνωστή δικηγόρος, τα αιγοπρόβατα «θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά», δίχως να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία με αποτέλεσμα στην περιοχή να αναδύεται στη συνέχεια έντονη δυσοσμία από τα σαρκικά υγρά των αιγοπροβάτων κάτι που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σκόνη που έριξαν πάνω από τα ζώα είναι μαρμαρόσκονη, ενώ οι αρμόδιοι ήθελαν να ρίξουν τσιμέντο!
Το documentonews.gr, παραθέτει φωτογραφικά ντοκουμέντα από το συγκεκριμένο περιστατικό. Όπως φαίνεται, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ανοίξει λάκκο μέσα στο οποίο πρόκειται να θάψουν τα μολυσμένα με πανώλη αιγοπρόβατα. Ωστόσο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, ορισμένα από τα αιγοπρόβατα είναι ζωντανά και στέκονται όρθια μέσα στο λάκκο. Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες αυτό έγινε διότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφόρτισαν τους κτηνοτρόφους με το να «ακινητοποιούν και αναισθητοποιούν» οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και στη συνέχεια να τα θάβουν στην κυριολεξία ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους, όπως έγινε σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Διαβάστε σχετικά: Πανώλη προβάτων: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα κρούσματα – Έρχονται ειδικά rapid test
Δείτε τις φωτογραφίες
Παραδοχή ότι έγινε λάθος
Η Χριστίνα Μητρονάτσιου, είναι πληρεξούσια δικηγόρος του κτηνοτρόφου που θανατώθηκαν τα ζώα με αυτό τον τρόπο. Όπως σημειώνει στο documentonews.gr, η ίδια επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που διαχειρίζονται την υπόθεση με την πανώλη. Πρόκειται για δύο στελέχη του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων και τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (τα ονόματα είναι στη διάθεση του documentonews.gr).
Σύμφωνα με τη δικηγόρο οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ανέφεραν ότι «η θανάτωση των ζώων έπρεπε να γίνει για υγειονομικούς λόγους για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου».
Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, της «ανέφεραν προς τιμήν τους ότι η διαχείριση του περιστατικού στην κτηνοτροφική μονάδα έγινε με τελείως λανθασμένο τρόπο», κάτι το οποίο η δικηγόρος τόνισε πως «θα έπρεπε να απασχολήσει ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην οδηγηθούμε στο ακραίο φαινόμενο αντί της αντιμετώπισης της απρόβλεπτης αυτής πανδημίας να έχουμε την εξάπλωση, μέσω επικίνδυνων υγειονομικών εστιών, σοβαρές ασθένειες που μπορούν να πλήξουν και τον άνθρωπο».
Νομικές κινήσεις για τις αποζημιώσεις
Πρόκειται πράγματι για ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία που χρήζει άμεσης διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές. Επίσης η δικηγόρος θίγει το ζήτημα των αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους και προειδοποιεί νομικές κινήσεις.
«Εάν δεν καταβληθούν οι αποζημιώσεις που αναλογούν στην καταστροφή τότε θα διεκδικήσουμε δικαστικά τόσο την θετική όσο και την αποθετική ζημία, τα διαφυγόντα κέρδη των κτηνοτροφικών μονάδων που αποδεκατίστηκαν και την ηθική βλάβη των κτηνοτρόφων που μπήκαν στη διαδικασία να θανατώσουν τα κοπάδια τους με ακραία βίαιο τρόπο, ενώ στην ψυχολογική κατάσταση που ευρίσκονταν έπρεπε να τα ακινητοποιούν οι ίδιοι για να τα αναισθητοποιούν και κατόπιν να τα θάβουν κυριολεκτικά ζωντανά» τονίζει χαρακτηριστικά στο documentonews.gr η κυρία Μητρονάτσιου. Μάλιστα, όπως αναφέρει, εάν «δεν καταβληθούν οι αποζημιώσεις μέχρι αρχές Οκτώβρη, οπότε και δεσμεύτηκε η Περιφέρεια Τρικάλων, θα γίνει ειδική αναφορά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Παρέμβαση εισαγγελέα
Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία, ο εισαγγελέας παρενέβη ζητώντας την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr στην Θεσσαλία γίνεται λόγος για συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα στα Τρίκαλα που φέρεται να εισήγαγε φορτίο με μολυσμένα αιγοπρόβατα από την Τουρκία ή τη Ρουμανία. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι πως κατάφεραν να φτάσουν τα αιγοπρόβατα στη χώρα μας δίχως να γίνουν αντιληπτά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχουν επιφορτιστεί με τη διενέργεια ελέγχων.
ΠΗΓΗ : DOCUMENTO