Εκλογές Βρετανία-Σαρωτική νίκη Εργατικών με 39%- Συντριβή στο 21% οι Συντηρητικοί

1852
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί εκτιμάται ότι θα εκλέξουν 430 με 444 βουλευτές – Οι Συντηρητικοί από 102 έως 126 έδρες, το Reform του Farage 2 με 3 έδρες
Σαρωτική και ιστορική εκτιμάται ότι θα είναι η νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης 4/7 στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς εκτιμάται – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – ότι θα πάρουν από 430 μέχρι 444 έδρες, από τις 650 συνολικά του βρετανικού κοινοβουλίου.
Πρόκειται για μια πρόβλεψη που εφόσον επιβεβαιωθεί στις κάλπες, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη των Εργατικών ακόμα και από αυτή που πέτυχε οTony Blair το 1997.
Την ίδια στιγμή, οι Συντηρητικοί πρόκειται να υποστούν μια άνευ προηγουμένου συντριβή, καθώς δεν αποκλείεται να λάβουν… ακόμα τον μικρότερο αριθμό εδρών από την ίδρυση του κόμματος… το 1834.

Πρόκειται για ένα “ράπισμα” για τους Συντηρητικούς, με τις σημερινές κάλπες να μετατρέπονται σε “εφιάλτη” για το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα των Τόρις, οι οποίοι παρέμειναν στην εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια.
Σύμφωνα με τους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων που επεξεργάστηκε το BBC, οι Εργατικοί θα καταγράψουν μια σαρωτική νίκη με 39%.
Οι Συντηρητικοί έχουν καταρρεύσει στο 21%, ενώ το Reform του N. Farage απειλεί τους Τόρις αφού εμφανίζεται να παίρνει 17%.

Ωστόσο και λόγω του εκλογικού συστήματος που αφορά 650 μονοεδρικές περιφέρειες, οι Συντηρητικοί φέρεται ότι τελικά θα εκλέξουν από 102 έως 126 βουλευτές (αν και μετρήσεις έκαναν λόγο ακόμα και για μόλις 64 έδρες) και το Reform UK δύο με τρεις βουλευτές (υπάρχουν μετρήσεις που κάνουν λόγο και για 7 έδρες).
Οι Συντηρητικοί φαίνεται να χάνουν ψήφους που πάνε από τη μια στο ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Nigel Farage και από την άλλη στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι διεκδικούν με αξιώσεις να είναι την επόμενη μέρα η αξιωματική αντιπολίτευση.

2_529.JPG

Όλες οι δημοσκοπήσεις — εδώ και πολύ καιρό — έδιναν ξεκάθαρο και σταθερό προβάδισμα έως και 20 μονάδων στους Εργατικούς του Keir Starmer, οπότε το αποτέλεσμα θα καθορίσει το μέγεθος της ήττας των Συντηρητικών, την οποία οι ίδιοι θέλουν να περιορίσουν.
Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 22:00 (τοπική ώρα, 00:00 στην Ελλάδα), όταν και αναμένεται το πρώτο exit poll που έχουν παραγγείλει από κοινού τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, ITV και Sky News.

Αιτία πτώσης Συντηρητικών

Η αύξηση του κόστους ζωής, το μεταναστευτικό, η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η άνοδος της εγκληματικότητας κ.α. είναι ζητήματα για τα οποία οι πολίτες κατηγορούν τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών πως δεν τα αντιμετώπισαν αποτελεσματικά.
Είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση του κόσμου που το κόμμα των Τόρις τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας δεν αγωνιζόταν να διατηρηθεί στην εξουσία, αλλά για να κρατηθεί στη δεύτερη θέση.
Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετοί υποψήφιοι των Συντηρητικών αντί να παρουσιάζουν τις θέσεις τους, υπογράμμιζαν τους κινδύνους που εγκυμονεί το ενδεχόμενο «οι Εργατικοί να κερδίσουν με τεράστια αυτοδυναμία», όπως τουλάχιστον υποστήριζαν.
1_736.JPG

Τελικές δημοσκοπήσεις για Βρετανία: Ολική καταστροφή Συντηρητικών – Από 430 με 444 έδρες οι Εργατικοί

Ολική καταστροφή των Συντηρητικών και μια τεράστια εκλογική νίκη των Εργατικών δείχνουν οι τελευταίες μεγάλες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μ. Βρετανία λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Οι Εργατικοί φαίνεται να διασφαλίζουν από 430 έως 444 έδρες, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ιστορία τους.
Αντιθέτως, οι Συντηρητικοί του Rishi Sunak πρόκειται να υποστούν μια ταπεινωτική ήττα, μια ολική καταστροφή.
Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του MRP του YouGov προβλέπει ότι οι Εργατικοί του Keir Starmer θα κερδίσουν 431 έδρες, αυξημένες κατά 229 από το 2019, με τους Τόρις να έχουν 102, μειωμένες κατά 263 έδρες από τις τελευταίες εκλογές.
Αυτοί οι αριθμοί δίνουν στους Εργατικούς πλειοψηφία 212 εδρών, τη μεγαλύτερη που έχει απολαύσει ποτέ το κόμμα.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Ed Davey φέρεται να κερδίζουν 72 έδρες (+61 έδρες), ενώ η δεξιά Reform UK του Nigel Farage φέρεται να λαμβάνει 3 έδρες.
Δημοσκόπηση του More in Common που κυκλοφόρησε χθες Τετάρτη 3/7 προέβλεψε πλειοψηφία 210 εδρών για τους Εργατικούς, δείχνοντας ότι το κόμμα είχε 430 έδρες, 228 αυξημένες από τις τελευταίες εκλογές, με τους Τόρις να περιορίζονται σε 126 (- 239 έδρες).
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διατηρούνται τρίτο κόμμα με 52 έδρες (+ 41 έδρες), το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ακολουθεί με 16 έδρες (-32 έδρες) και έπεται το Reform UK με 2 έδρες.
Μια τρίτη δημοσκόπηση, από τη Focaldata που δημοσιεύθηκε επίσης χθες Τετάρτη προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία για τους Εργατικούς, οι οποίοι φέρονται να λαμβάνουν 444 έδρες έναντι 108 των Τόρις (διαφορά 238 εδρών).
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι στην τρίτη θέση με 57 έδρες, με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας να κατέχει μόλις 15 από τις 57 έδρες της Σκωτίας.
Όσον αφορά το Reform του Farage αυτή λαμβάνει 2 έδρες.

Απώλεια ψήφων

Σήμερα, για πρώτη φορά από το 2005 και μετά, η δημοφιλής εφημερίδα Sun με πρωτοσέλιδο τίτλο «Είναι ώρα για αλλαγή» στηρίζει τους Εργατικούς.
Είχαν προηγηθεί οι εφημερίδες Sunday Times και Financial Times.
Ήδη υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών παραδέχονται ότι οι Εργατικοί θα σημειώσουν «σαρωτική νίκη» ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, o Rishi Sunak φέρεται να έχει πει σε στενούς του φίλους και συνεργάτες ότι φοβάται πως μπορεί να χάσει την έδρα του.
Αν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που εν ενεργεία πρωθυπουργός δεν επανεκλέγεται βουλευτής.

Περιορισμό της ζημιάς επιχειρούν οι Συντηρητικοί

Το ηθικό όμως στο Συντηρητικό Κόμμα μοιάζει ήδη να έχει καταρρακωθεί.
Οι δηλώσεις κορυφαίων μελών του σήμερα το πρωί είναι χαρακτηριστικές και αναδεικνύουν το κλίμα.
Για παράδειγμα, ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Mel Streid παραδέχτηκε ότι το Εργατικό Κόμμα οδεύει σε μια «σαρωτική νίκη» και μάλιστα σε μια κλίμακα που «η χώρα δεν έχει δει ποτέ», αν και πρόσθεσε ότι «με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο τι τον περιμένει με μια εργατική κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας».
Παράλληλα, ούτε και η πρώην υπουργός Εσωτερικών Suela Braverman έδειξε να συγκρατείται ιδιαίτερα στις δηλώσεις της.
Όπως δήλωσε στην Telegraph, το κόμμα «τελείωσε», «αποτύχαμε και πρέπει απλά να το σώσουμε από την εξαφάνιση», «πρέπει να γυρίσουμε προς τα δεξιά, αν θέλουμε να συνδεθούμε ξανά με τους ψηφοφόρους», πρόσθεσε η γνωστή επικριτής του Rishi Sunak.
Ο George Osborn, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Cameron, σχολίασε ως λάθος την απόφαση Sunak για εκλογές τον Ιούλιο και όχι αργότερα μέσα στον χρόνο, τονίζοντας ότι «δεν έχω γνωρίσει μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που να πιστεύει ότι αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια ανόητη ιδέα».

Ο Boris Johnson επέστρεψε

Στο επίκεντρο του σχολιασμού όμως μπαίνει και η χθεσινή εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Boris Johnson, ο οποίος προλόγισε τον Rishi Sunak σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος.
Ο πρώτος είχε κατηγορήσει τον δεύτερο ότι είχε συμβάλει στην πτώση του, γι’ αυτό και η παρουσία του ξάφνιασε τους περισσότερους.
«Έχω βράσει αυγά που διήρκησαν πολύ περισσότερη ώρα από αυτό το σόου», σχολίασε ο Patt MacFadden, συντονιστής της προεκλογικής καμπάνιας των Εργατικών, για τη συνύπαρξη των δύο ανδρών.
Ο Boris Johnson, από την άλλη, στην ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είμαι εδώ γιατί, παρά τις όποιες διαφορές μας, αγαπάμε τη χώρα μας» ενώ δήλωσε στους ψηφοφόρους ότι «μια απόλυτη πλειοψηφία των Εργατικών μπορεί να οδηγήσει στην παραφροσύνη».
Το ίδιο δεν φαίνεται να συμμερίζονται όμως και αναλυτές του City του Λονδίνου.
Σύμφωνα με δηλώσεις τους, τις οποίες φιλοξενεί σήμερα ο Guardian «μια συντριπτική νίκη των Εργατικών την Πέμπτη μπορεί να δώσει στη Βρετανία ένα premium σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές, ενισχύοντας τη λίρα, τις μετοχές και τις επενδύσεις σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής οπουδήποτε αλλού».

Το εκλογικό σύστημα της Βρετανίας

Υπάρχουν 650 μονοεδρικές περιφέρειες όσες δηλαδή και οι έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων. Από αυτές οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία.
Βουλευτής εκλέγεται όποιος υποψήφιος πάρει έστω και μία ψήφο παραπάνω από τον δεύτερο στην εκλογική του περιφέρεια. Ουσιαστικά είναι σαν να διεξάγονται 650 διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Γι’ αυτό και τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα στο σύνολο της επικράτειας συχνά δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγουν.
Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν οι εκλογές του 2015.
Τότε το κόμμα UKIP, ενώ ήρθε τρίτο με ποσοστό 12,6%, κατάφερε να εκλέξει μόλις έναν βουλευτή.
Αντιθέτως, το σκωτσέζικο κόμμα SNP, ενώ ποσοστιαία πήρε μόλις 4,7%, κέρδισε 56 έδρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις σημερινές εκλογές για πρώτη φορά έχουν αλλάξει τα γεωγραφικά όρια σε 584 περιφέρειες, ώστε να υπάρχει ισότιμη κατανομή πληθυσμού ανά περιφέρεια, περίπου 72.000 ψηφοφόρων.

Οι περισσότεροι βουλευτές εκπροσωπούν κάποιο πολιτικό κόμμα.

Όποιο κόμμα συγκεντρώσει πάνω από 326 έδρες σχηματίζει κυβέρνηση και ο αρχηγός του γίνεται πρωθυπουργός.
Πρόκειται για ένα σύστημα που ενισχύει το δικομματισμό και ευνοεί τον σχηματισμό ισχυρών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Σε περίπτωση όμως που δεν μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, το πρώτο κόμμα αναζητεί συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού — όπως έγινε το 2010 μεταξύ Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών — ή σχηματίζεται κυβέρνηση μειοψηφίας με την στήριξη μικρότερων κομμάτων, όπως έγινε το 2017 μεταξύ των Συντηρητικών και του DUP.
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τα ξημερώματα της Παρασκευής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας