Η Κίνα “πλαγιοκοπεί” την Ιαπωνία μετά από συμφωνία με Ρωσία-Β.Κορέα

891

Συμφωνία στρατηγικής σημασίας για τον ποταμό Τουμέν με αντάλλαγμα τη ναυπήγηση μέχρι 100 σκαφών επιφανείας για το ρωσικό Ναυτικό στην Κίνα τα επόμενα 15 έτη

Σε μείζονος παγκόσμιας γεωστρατηγικής σημασίας, συμφωνία, ήρθε το Πεκίνο με την Μόσχα και την Πιονγκ Γιανγκ για να επιτρέψουν στα κινεζικά πλοία να διέρχονται από τον ποταμό Τουμέν που διασχίζει τα σύνορα της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας και εκβάλλει στην δυτική Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Μέχρι σήμερα, τα κινεζικά πλοία μπορούσαν να πλεύσουν στον ποταμό μόνο μέχρι το χωριό Fanchuan, χωρίς να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.

Η προτεινόμενη συμφωνία θα επιτρέψει στα κινεζικά πλοία να διασχίζουν το τελευταίο τμήμα των 15 χιλιομέτρων με την άδεια της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.

Φημολογείται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι και η ναυπήγηση 100 πολεμικών πλοίων για λογαριασμό του ρωσικού Ναυτικού στα κινεζικά ναυπηγεία σε ορίζοντα 15ετίας, καθώς η Ρωσία δεν έχει ναυπηγεία ικανά να ναυπηγήσουν τόσο πολλά πλοία επιφανείας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πλοία τα οποία όμως είναι άκρως απαραίτητα για να διατηρήσει τις δυνατότητές του το ρωσικό Ναυτικό στην Βόρεια Θάλασσα, αλλά και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η συμφωνία θα αφορά μόνο πλοία επιφανείας, καθώς τα ρωσικά ναυπηγεία διατηρούν από την σοβιετική εποχή σε μεγάλο ποσοστό την ικανότητα ναυπήγησης υποβρυχίων, αλλά σε ότι αφορά τα σκάφη επιφανείας ούτε το 20% της ναυπηγικής ικανότητας που υπήρχε το 1990 έχουν.

Η κινεζική πρόσβαση μέσω του ποταμού Τουμέν στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, όμως, θα επιτρέπει στην Κίνα να δημιουργήσει σημεία εκτόξευσης βαλλιστικών και υπερ-υπερηχητικών πυρηνικών πυραύλων από ασφαλείς προκαθορισμένες θαλάσσιες ζώνες.

Αυτές οι τακτικές θυμίζουν τις σοβιετικές μεθόδους «Bastion» όπου τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων περιπολούσαν σε προστατευμένες περιοχές για να διασφαλίσουν τη δυνατότητα πυρηνικής εκτόξευσης χωρίς φόβο για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα θα έχει τη δυνατότητα να απειλεί απευθείας τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, χωρίς να περιορίζεται ο στόλος επιφανείας της και τα πυρηνικά της υποβρύχια στη Σινική Θάλασσα, αυξάνοντας παράλληλα τον κατακερματισμό των αεροναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών για την αντιμετώπισή τους.

Η πρόσβαση στη Θάλασσα της Ιαπωνίας δημιουργεί δύο ναυτικά μέτωπα για την Κίνα, ενισχύοντας τις αμφίβιες επιθετικές της δυνατότητες και τη δυσκολία για ναυτικό έλεγχο της περιοχής από τους αντιπάλους της.

Προσφέρει επίσης στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Νότιας Κορέας, επιτρέποντας πιο αποτελεσματικές και συντονισμένες επιχειρήσεις για πιθανό εμπάργκο και άμυνα απέναντι σε επιχειρήσεις των Αμερικανών για ανεφοδιασμό, όπως είχε πραγματοποιηθεί στον πόλεμο της Κορέας μέσω της Ιντσόν.

Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα αύριο, Τρίτη, και την Τετάρτη, θα οριστικοποιήσει την συμφωνία,

Ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται ήδη στην Πιονγκγιάνγκ και όπως δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλός του Γιούρι Ουσάκοφ: «Θα υπογραφούν πολύ σημαντικές συμφωνίες».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και το νέο Άμυνας Αντρέι Μπελαούσοφ.

Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν επίσης δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας