Συνεχής λιτότητα ''σκοτώνει'' τον λαό. Στο παρά πέντε πτώχευσης και βάλε η συμφωνία. Με το ένα πόδι έξω το ΔΝΤ.

1650
συμφωνία

Η συμφωνία με τους πιστωτές αργεί και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τη δόση 1,3 δισ του Απριλίου προς την ΕΚΤ.
Οι κατάκοποι Έλληνες παραδίδονται σε περισσότερη λιτότητα, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Reuters για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup (20/2/2017).
Η Αθήνα παραδόθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών και αποδέχθηκε την προοπτική περισσότερης λιτότητας για να έλθει σε συμφωνία μαζί τους, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters και παραθέτει ορισμένες επώδυνες πτυχές της συμφωνίας, που προβλέπει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων, όπως αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών στο συνταξιοδοτικό.
Η νέα συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του αφορολόγητου ορίου και περαιτέρω ρύθμιση του συνταξιοδοτικού σε αντάλλαγμα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη εστίασης και μείωσης των φορολογικών συντελεστών επί των ακινήτων.
Οι δανειστές έχουν επιδιώξει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τις φορολογικές πιστώσεις, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό σύστημα βασίζεται σε ένα σχετικά μικρό αριθμό των φορολογουμένων που υποστηρίζουν ένα μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων.
Η ελληνική κυβέρνηση απαντά πως χρειάζεται όχι μόνο χρήματα, αλλά και κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης του χρέους.
Βέβαια οι Έλληνες, που έχουν δει το 25% του εθνικού ΑΕΠ να έχει αφανιστεί στα χρόνια της λιτότητας και να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω της υψηλής ανεργίας έχουν άλλη άποψη, επισημαίνει το Reuters.
«Είναι μία αριστερή κυβέρνηση και φέρνουν νέες περικοπές στους συνταξιούχους και θα φορολογήσει τους φτωχότερους θα έπρεπε να ντρέπονται», δηλώνει στο Reuters ένας 49χρονος Έλληνας πολίτης που έχει πληγεί από την παρατεταμένη και βαθιά κρίση.
Σχεδόν επτά χρόνια λιτότητας οδήγησαν σε απότομη αύξηση των επιπέδων φτώχειας με την ανεργία να ξεπερνά το 22% και προκαλούν σοβαρές υλικές στερήσεις στον πληθυσμό της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η αριστερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του υστερεί στις δημοσκοπήσεις, έχει πει συχνά ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερη λιτότητα.
Όμως στο Eurogroup της Δευτέρας (20/2/2017) φαίνεται να παραδόθηκε σε αυτή.
Citi: Πολιτική συμφωνία τον Ιούνιο το νωρίτερο, στο “παρά ‘5” του ατυχήματος
Ενα μικρό βήμα μπροστά, χαρακτηρίζει η Citigroup την απόφαση του Eurogroup, εκτιμώντας ωστόσο πως η επόμενη εκταμίευση της δόσης, άρα και το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι απίθανα πριν από τον Ιούνιο.
Όπως σημειώνει, το Eurogroup βρήκε “αρκετό κοινό έδαφος” για την επιστροφή των πιστωτών στην Αθήνα, έτσι ώστε να εργαστούν για ένα πρόσθετο πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτά θα περιλαμβάνει “μια αλλαγή στο μίγμα πολιτικής, που θα κινείται μακριά από τη λιτότητα και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, το οποίο είναι ένα βασικό στοιχείο για το ΔΝΤ”.
Οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν το φορολογικό σύστημα, το συνταξιοδοτικό καθώς και την αγοράς εργασίας. Ωστόσο, ο Dijsselbloem τόνισε ότι “δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία σε αυτό το σημείο” καθώς “χρειάζεται να γίνει ακόμη πολλή δουλειά”, επιχειρώντας να ηρεμήσει τις προσδοκίες για τα επόμενα βήματα του προγράμματος διάσωσης, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα νέο πακέτο διάσωσης χρήματος το Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Μάιο “.
Ωστόσο, είπε ότι ελπίζει πως θα μπορούσε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία το συντομότερο δυνατό για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη. Ο Dijsselbloem αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το εάν η επόμενη εκταμίευση θα απαιτήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018, δήλωσε ότι το Eurogroup επιθυμεί μια “ρεαλιστική” περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει ένα “υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα” και ότι αν η Ελλάδα υπεραποδόσει στους δημοσιονομικούς της στόχους, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα επιπλέον χρήματα για την τόνωση της ανάπτυξης .
Όπως σημειώνει η Citi, τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα από το χθεσινό Eurogroup:
1) Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα προς το παρόν (σύμφωνα και με το αίτημα της Γερμανίας), με την παραδοχή ότι ένα νέο πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά οικονομικά στο τρίτο πρόγραμμα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, αλλά προς το παρόν δεν αποχωρεί και αυτό είναι ένα θετικό βήμα.
2) Το άλλο πιο διχαστικό ζήτημα του πόσο ψηλά και για πόσο καιρό η Ελλάδα μπορεί να διατηρεί το πρωτογενές της δημοσιονομικό πλεόνασμα, έχει βγει από το τραπέζι αυτή τη στιγμή. Η εστίαση μετατοπίζεται σε λιγότερο πολιτικά τοξικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κανένα νέο μέτρο λιτότητας δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί τώρα (σύμφωνα με το αίτημα της Αθήνας). Η υπόθεση εργασίας παραμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος (το ΔΝΤ είχε προτείνει το 1,5% ως ρεαλιστικό στόχο) και ότι θα πρέπει να διατηρηθεί για έναν ακόμη-απροσδιόριστο, αλλά “ρεαλιστικό”, αριθμό ετών.
3) Η συμφωνία της Δευτέρας δείχνει τη σαφή βούληση των Ευρωπαίων πολιτικών να αποφύγουν το τρέχον ελληνικό αδιέξοδο να επηρεάσει τις επικείμενες εκλογές στην Ευρώπη, ιδίως τις κάλπες που στήνονται το επόμενο διάστημα στην Ολλανδία. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης επικείμενων αναγκών ρευστότητας από την Ελλάδα καθώς και το ότι θα χρειαστούν μερικοί μήνες να συμφωνηθεί το νέο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, η Citi τονίζει ότι δεν περιμένει να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την επόμενη εκταμίευση της δόσης του δανείου πριν από τον Ιούνιο, δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν από την αποπληρωμή του χρέους (τον Ιούλιο).

Lipton του ΔΝΤ: Να μην χάσουμε στην Ελλάδα την αξιοπιστία μας

Για μερική πρόοδο στο θέμα της Ελλάδας έκανε λόγο ο Lipton του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
“Θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε την Ελλάδα”, είπε και πρόσθεσε ότι το Ταμείο χρειάζεται να εφαρμόσει τις πολιτικές και τους κανόνες του για να διατηρήσει την αξιοπιστία του.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας του χθεσινού Eurogroup το Ταμείο εμφανίστηκε επιφυλακτικό σχετικά με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων -ενόψει της αναμενόμενης επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα- καθώς όπως τόνισε χρειάζεται μεγαλύτερη πρόοδος, για να “γεφυρωθούν” οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα.
Το ΔΝΤ χαιρέτισε τις παραχωρήσεις που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, αλλά θεωρεί πως χρειάζεται να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος. Στη βάση αυτή, το ΔΝΤ αποδέχθηκε να στείλει ένα τεχνικό κλιμάκιο στην Ελλάδα, αλλά εκτίμησε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, όπως σημείωσε σε ένα σύντομο δελτίο Τύπου που εξέδωσε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας