Ριφιφί του αιώνα από ΗΠΑ-ΕΕ – Η ελβετική διάσκεψη γίνεται για κλοπή ρωσικών assets

733

Η λεγόμενη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που θα διεξαχθεί στην Ελβετία 15 – 16 Ιουνίου 2024 δεν έχει ως στόχο τον τερματισμό της πολεμικής κρίσης στην πολύπαθη χώρα

Μία απάτη μεγατόνων αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.
Η λεγόμενη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που θα διεξαχθεί στην Ελβετία 15 – 16 Ιουνίου 2024 δεν έχει ως στόχο τον τερματισμό της πολεμικής κρίσης στην πολύπαθη χώρα.
Ο πραγματικός στόχος της Διάσκεψης είναι να νομιμοποιήσει τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση όπλων για την Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Kirill Logvinov σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.
«Αυτά τα έσοδα θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του υβριδικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας, για τη χρηματοδότηση της περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία», τονίζει ο Logvinov.

Πρωτοφανής πράξη η κλοπή των ρωσικών assets – Το ριφιφί του αιώνα

Για τον λόγο αυτό η ΕΕ επιδιώκει να παρασύρει όσο το δυνατόν περισσότερες τρίτες χώρες, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνόδου.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, τα περισσότερα κράτη ανά τον κόσμο θα διαπιστώσουν τώρα περί τίνος πρόκειται.
Η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται για μία πολιτική, διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σημειώνει.
Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει «να δει με το δικό της μάτι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανή να κλέψει κυριαρχικά περιουσιακά στοιχεία ξένων κρατών», υπογραμμίζει ο Ρώσος διπλωμάτης.
«Σήμερα, αυτή είναι η Ρωσία αλλά αύριο μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη χώρα, που πιστεύει ότι είναι πιο σημαντικό να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα παρά να είναι μέρος μίας κάλπικης διεθνούς τάξης που δήθεν βασίζεται σε κανόνες», συνέχισε.
Στην ουσία πρόκειται για το ριφιφί του αιώνα με δράστες της κλοπής ΗΠΑ, ΕΕ οι οποίοι εισβάλουν σε ένα οίκημα (Ρωσία) από άνοιγμα που το σκάβουν στον τοίχο άλλου εφαπτόμενου κτίσματος (Ουκρανία).
Η ΕΕ, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Περίπου 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων κατέχεται από Ευρωπαίους, ιδιαίτερα από τη διεθνή πλατφόρμα Euroclear με έδρα το Βέλγιο.
assets.jpg

Το σχέδιο των ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να λάβουν ένα ακόμη πιο ακραίο μέτρο δίνοντας όλα τα ρωσικά κεφάλαια στην Ουκρανία, όχι μόνο το κέρδος και τους τόκους.
Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ιδέας.
«Είναι απαραίτητο και επείγον για τον συνασπισμό μας να βρει έναν τρόπο να ξεκλειδώσει την αξία αυτών των ”παγωμένων’΄περιουσιακών στοιχείων για να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη αντίσταση και τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε η Yellen.

Έρχονται τα σκληρά ρωσικά αντίποινα – Ο Putin υποσχέθηκε πόνο στη Δύση

Τελικά η συλλογική Δύση δεν δέχθηκε τις προειδοποιήσεις τόσο από τη Ρωσία, όσο και από φιλικά προς τη Μόσχα κράτη να μην τολμήσουν να πειράξουν τα ρωσικά assets.
Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωποι της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδονησίας, μεταξύ άλλων, πίεζαν στο παρασκήνιο την ΕΕ να συνεχίσει να αντιστέκεται στις πιέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να κατασχέσει ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που πάγωσαν μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Η δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πλήξει την ΕΕ, αλλά οι ΗΠΑ δεν νοιάζονται γιατί θα έχουν μικρότερες απώλειες, δήλωσε ο Armin Steinbach, καθηγητής νομικής και οικονομίας στην Ecole Supérieure de Commerce στο Παρίσι, σε άρθρο του στη γαλλική Figaro.
Όπως φαίνεται λοιπόν, ήρθε η ώρα της Ρωσίας να απαντήσει…
Ο Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα που ορίζει αποζημίωση για τυχόν απώλειες σε περίπτωση κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύτηκε στη ρωσική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζει πως «κάθε Ρώσος πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά για να διαπιστωθεί το γεγονός της αδικαιολόγητης στέρησης δικαιωμάτων του σε ιδιοκτησία του, κατόπιν απόφασης κράτους ή δικαστικού σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της ΕΕ, και να διεκδικήσει αποζημίωση σε περίπτωση απωλειών».
Η δε Ρωσική Ομοσπονδία ή η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ενεργήσει ως κάτοχος δικαιωμάτων.
assets_2.jpg

Δυνατή η κατάσχεση δυτικής περιουσίας

Για να υπάρξει αποζημίωση, καθίσταται δυνατή η κατάσχεση της περιουσίας και στη συνέχεια η μεταβίβασή της στον πληγέντα.
Υπενθυμίζεται πως η ιταλική Unicredit και άλλη μία αμερικανική τράπεζα έχουν ήδη υποστεί σκληρές συνέπειες…
Όπως σημειώνει το Ria Novosti, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει, εντός τεσσάρων μηνών, να τροποποιήσει τους νόμους που είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος.
Τον Απρίλιο ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε νόμο που δίνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ το δικαίωμα να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Αμερική και να τα «αξιοποιήσει» για τις ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Ο λεγόμενος νόμος REPO επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να αποφασίζει για τη δήμευση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους 280 δισ. δολ. – τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται δεσμευμένα στην Ευρώπη – ούτως ώστε να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η πρόταση θα μπορούσε να αποφέρει κρίσιμη χρηματοδότηση έως και 50 δισ. δολ. για το Κίεβο.

Η ΕΕ αυτοπυροβολείται

«Αν για τις Ηνωμένες Πολιτείες διακυβεύονται ελάχιστα συμφέροντα, τότε για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισοδυναμούσε με πυροβολισμό στα πόδια», είπε ο Armin Steinbach.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα αντίποινα της Μόσχας θα επηρεάσουν πρωτίστως τις ευρωπαϊκές χώρες.
Πρώτον, η ΕΕ διαθέτει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά συναλλαγματικά αποθεματικά, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο Steinbach.
Δεύτερον, η απόσυρση ρωσικών κεφαλαίων θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ΕΕ ως εγγυητή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και του συναφούς διεθνούς δικαίου, γεγονός σύμφωνα με τον συγγραφέα, δεν ανησυχεί πραγματικά τις ΗΠΑ.
«Αυτό καθιστά την Ευρώπη τον πιο πιθανό στόχο για αντίποινα», προειδοποίησε ο αναλυτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας