Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, προβληματίζει τη κυβέρνηση που αντιδρά υποτονικά

1863
σύμμαχοι

Του Χρήστου Καπουτσή
 
Οι υπερπτήσεις οπλισμένων αεροσκαφών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας , πάνω από ελληνικά εδάφη και συγκεκριμένα πάνω από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αποτελεί έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που προβληματίζει και ανησυχεί την Κυβέρνηση. Ήδη από την αρχή του χρόνου 44 φορές τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν ν πάνω από ελληνικά εδάφη. Το σύμπλεγμα ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ (βραχονησίδα ΠΑΝΑΓΙΑ) καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 25 υπερπτήσεις! Ειδικότερα, η υπερπτήση πάνω από τη νησίδα Παναγιά τουρκικού αεροσκάφους συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών CN – 235, , ενδεχομένως να έχει και επιχειρησιακό χαρακτήρα και να αποσκοπεί στην χαρτογράφηση της ελληνική αεράμυνας και συνεπώς, στον εντοπισμό «κενών» , που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στρατιωτικά σε περίπτωση κάποιου «θερμού» επεισοδίου.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω των συναρμόδιων υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, ενημερώνουν λεπτομερώς και με αδιάσειστα στοιχεία το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο. Η ενημέρωση περιλαμβάνει «ευαίσθητα» στρατιωτικά, νομικά και διπλωματικά ζητήματα.
 
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι η Τουρκία, στην παρούσα χρονική περίοδο , αμφισβητεί, πιο «δυναμικά» , το νομικό και κυριαρχικό καθεστώς που διέπει το Αιγαίο, αλλά προκαλεί και ζητήματα στη Θράκη, με την προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Και ακόμη, αξιολογείται πολύ προσεχτικά από την Ελληνική Κυβέρνηση, η πρόσφατη δημόσια δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Τ. ΕΡΝΤΟΓΆΝ, ότι «τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, η Δυτική Θράκη μέχρι το Νέστο ποταμό, ολόκληρη η Κύπρος, αλλά και η Αντιόχεια, το Χαλέπι και η Μοσούλη, είναι οι γεωγραφικές περιοχές πού ανήκουν στα σύνορα της καρδιάς μας». Καινοφανής διπλωματικός όρος, που διαχωρίζει τα διακρατικά σύνορα, που έχουν οριοθετηθεί με διεθνείς κανόνες και συμβάσεις, από τα «σύνορα της καρδιάς μας» που οριοθετούνται με βάση πολιτισμικές συγγένειες ή άλλα εθνοτικά , πληθυσμιακά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.
Οι αντιδράσεις της Άγκυρας, πιθανότατα, σχετίζονται με τα όσα διαδραματίζονται κατά μήκος των νοτίων και νοτιοανατολικών συνόρων της, στη περιοχή της Μοσούλης και στις κουρδικές περιοχές της Συρίας. Η Άγκυρα, έχει την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, προωθούν επιλογές, που αντιστρατεύονται τα στενά και ευρύτερα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας, γι’ αυτό και αντιδρά. Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει η Ελληνική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων (μετέχουν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και διπλωμάτες ) είναι , τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο μέτωπο με τη Συρία και ειδικά με τους Κούρδους, αλλά και η «ασταθής» ισορροπία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία , να ωθούν το Πρόεδρο Ερντογάν σε επιλογές που περιέχουν και ένα σαφές μήνυμα , ότι η περιοχή του Αιγαίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο πιθανής «ελεγχόμενης» αποτυχίας της Τουρκίας, στις εξελίξεις στην περιοχή της Μοσούλης και στις κουρδικές περιοχές της Συρίας.
Το άλλο ενδεχόμενο είναι ο Τ. Ερντογάν να απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο, και να στέλνει … πολεμικά μηνύματα. Όμως, η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και οι δηλώσεις το Τ. Ερντογάν, συνιστούν «προβληματικές» καταστάσεις και έχουν θέσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε διαρκή επαγρύπνηση στο Αιγαίο και στον Έβρο.
Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οι αντιδράσεις της Ελλάδας είναι υποτονικές , απλά «ενημερωτικές» προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., δηλαδή στους υπεύθυνους, για την πολύπλευρη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι επαρκώς προετοιμασμένη, για την αντιμετώπιση σοβαρών προκλήσεων και απειλών σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας