ΒRICS-Ετοιμάζουν Κεντρική Τράπεζα-Αγοράζουν χρυσό για να στηρίξουν τo κοινό νόμισμα

1526

Τον Μάιο σημαντικές αποφάσεις – Στον ενεργειακό τομέα, το 20% των παγκόσμιων συναλλαγών στο πετρέλαιο διεξάγεται εκτός δολαρίου

Η Κίνα, με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής, σχεδιάζει την τελική επίθεση στο ακόμη ισχυρό δολάριο εισάγοντας ένα νέο νόμισμα, το οποίο θα εκδοθεί από μια κεντρική τράπεζα των BRICS το οποίο θα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των αντίστοιχων νομισμάτων των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών που συμμετέχουν στην ομάδα.
Την ίδια ώρα, η υποκατάσταση του δολαρίου από το χρυσό στα συναλλαγματικά αποθέματα θα θωρακίσει τις οικονομίες του Παγκόσμιου Νότου έναντι του σεναρίου ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και των κυρώσεων από τη Δύση.
Στον ενεργειακό τομέα, το 20% των παγκόσμιων συναλλαγών στο πετρέλαιο διεξάγεται εκτός δολαρίου.

Το ζήτημα της ίδρυσης της κεντρικής τράπεζας ακολουθεί προηγούμενη πρόταση της Ρωσίας και της Κίνας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών των BRICS με χρήση ψηφιακών και blockchain τεχνολογιών, ως μέρος μιας κίνησης για τον τερματισμό της κυριαρχίας του δολαρίου στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.
Κίνα και τη Νότια Αφρική, το μπλοκ των χωρών BRICS περιλαμβάνει τη Βραζιλία και την Ινδία.
Αναφορές που επικαλούνται πηγές στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) που χρηματοδοτείται από τους BRICS ανέφεραν ότι η ομάδα εξετάζει τώρα τις προοπτικές δημιουργίας μιας κεντρικής τράπεζας για τους BRICS που θα εκδίδουν τελικά ένα κοινό νόμισμα για τα κράτη – μέλη της ομάδας.
Η κινεζική εφημερίδα Global Times σε δημοσίευμά της επικαλέστηκε δηλώσεις από τον Νοτιοαφρικανό Πρέσβη στην Κίνα Siyabonga Cyprian Cwele ότι οι τα κράτη – μέλη των BRICS θα συναντηθούν αυτόν τον μήνα, το Μάιο, για να συζητήσουν λεπτομερώς την εν λόγω πρόταση.
Η ατζέντα της συνάντησης αφορά τη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία ενός ψηφιακού νομίσματος στη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου και τις ανταλλαγές και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου κυρώσεων.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Ryabkov πρόσφατα σημείωσε ότι η δημιουργία μιας κεντρικής τράπεζας είναι το «κλειδί» για την έκδοση ενός κοινού νομίσματος BRCIS, αλλά η Ρωσία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη επίσημα τη στάση της.
Ο Ryabkov απάντησε σε ερώτηση που έθεσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti σχετικά με την πορεία του σχεδίου για ένα κοινό νόμισμα BRICS.
Η ομάδα των BRICS συζητούσε την πρόταση για το κοινό νόμισμα ως μέρος του σχεδίου για αποδολαριοποίηση εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ακόμη υπάρχει έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών για ένα τέτοιο κοινό νόμισμα.
Ούτε η Ινδία ούτε η Βραζιλία έχουν τοποθετηθεί σχετικά με το σχέδιο BRICS για ένα ψηφιακό νόμισμα ή την πρόταση για μια κεντρική τράπεζα.


Οι αγορές χρυσού

Την ίδια ώρα Κίνα, μέλος των BRICS, είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού από το 2022 και συσσωρεύει τόνους κάθε μήνα.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού ανέφερε ότι η Κίνα παρακινεί και άλλα κράτη της ομάδας των BRICS να αγοράσουν το πολύτιμο μέταλλο ως αποθέματα και όχι το δολάριο ΗΠΑ.
Η Κίνα έχει συσσωρεύσει περισσότερους από 300 τόνους χρυσού, αξίας 561 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο τους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Προστασία έναντι της ύφεσης στις ΗΠΑ 

Οι οικονομικοί σχολιαστές εικάζουν ότι η Κίνα μαζί με τους BRICS προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες χρυσού στο πλαίσιο της προσπάθειας αποδολαριοποίησης.
Σύμφωνα με τις εικασίες, οι BRICS και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες περιμένουν μια σημαντική οικονομική ύφεση να χτυπήσει τις ΗΠΑ.
Το σχέδιο είναι να ξεφορτωθούν τα δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματά τους και να αγοράσουν χρυσό ως δίχτυ ασφαλείας έναντι της ύφεσης.
Εάν ο χρυσός κυριαρχήσει στα συναλλαγματικά αποθέματά τους έναντι του δολαρίου, οι εγχώριες οικονομίες δεν θα επηρεαστούν από τυχόν ύφεση στις ΗΠΑ.
Οι BRICS θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν χρυσό για να προστατεύσουν τις οικονομίες και τα νομίσματά τους από τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το δολάριο κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.
Μια ύφεση που θα προκληθεί στην υπερχρεωμένη αμερικανική οικονομία θα ωφελήσει μόνο τα κράτη των BRICS καθώς τώρα απομακρύνονται από το δολάριο.
Ο υπερπληθωρισμός των ΗΠΑ
Η στρατηγική της αποδολαριοποίησης θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω πίεση στην οικονομία των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά δολαρίων στην εγχώρια οικονομία.
Εάν οι BRICS και άλλες χώρες σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο, η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να φτάσει σε ένα στάδιο υπερπληθωρισμού.
Οι τιμές των καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης θα ήταν δυνατόν να εκτοξευθούν, ενώ οι μισθοί σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν στάσιμοι.
Δεν θα μπορούσε επίσης να αποκλειστεί μια σειρά περικοπών θέσεων εργασίας, καθώς οι εταιρείες θα επιδοθούν σε μέτρα περικοπής του κόστους.


Αγορά ενέργειας εκτός δολαρίου

Στην ίδια ώρα, οι BRICS στοχεύουν να ελέγξουν τον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και να μειώσουν τη χρήση του διολαρίου υιοθετώντας τα τοπικά νομίσματα για το εμπόριο.
Το μπλοκ δέχθηκε στις τάξεις του το 2024τέσσερις νέες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και την Αιθιοπία.
Πρόσκληση για ένταξη στους BRICS επίσης έχει γίνει στον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου τη Σαουδική Αραβία.
Το Βασίλειο σταθμίζει την επιλογή της να ενταχθεί στη συμμαχία και η είσοδός της στους BRICS θα αλλάξει τη δυναμική προσφοράς της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Υπάρχουν πιθανότητες η Σαουδική Αραβία να δεχτεί τοπικά νομίσματα για πετρέλαιο και να μειώσει το δολάριο για πληρωμές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου το 20% των παγκόσμιων πληρωμών για το πετρέλαιο διακανονίστηκε σε τοπικά νομίσματα και όχι σε δολάριο το 2023.
Η επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της JP MorganNatasha Kaneva, αποκάλυψε στη Wall Street Journal ότι οι αμερικανικές κυρώσεις αποτελούν σημαντικό κίνητρο για τις χώρες BRICS να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου σε νομίσματα εκτός δολαρίου.
Η ανησυχία για τις κυρώσεις
Οι πιεστικές κυρώσεις των ΗΠΑ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι αυτό που οδηγεί τους BRICS στην πραγματοποίηση πληρωμών σε τοπικά νομίσματα για το πετρέλαιο.
«Αυτό είναι κάτι για το οποίο ανησυχούν όλο και περισσότερο άλλες χώρες», δήλωσε ο William Jackson, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics στο WSJ.
«Ορισμένα κράτη επιδιώκουν να μειώσουν τον κίνδυνο πιθανών κυρώσεων για τη χρήση δολαρίων στο εμπόριο.
Η Κίνα προσπαθεί να λειτουργήσει ως γεωπολιτικό αντίβαρο στην ισχύ των ΗΠΑ», επισήμανε.
Εάν η Σαουδική Αραβία ενταχθεί στους BRICS, το ποσοστό των συναλλαγών πετρελαίου σε τοπικά νομίσματα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

60Shares

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας