Μέσα ενημέρωσης-Ο Σι Τζινπίνγκ εξοργίστηκε απ’τις δυτικές απαιτήσεις για τη Ρωσία

1282
ΜΟΣΧΑ, 7 Μαΐου – RIA Novosti. Η προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να πείσει τον Σι Τζινπίνγκ να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα, ο Κινέζος ηγέτης αντέδρασε «με θυμό» στη δυτική κριτική για τη συνεργασία με τη Μόσχα, σύμφωνα με άρθρο των New York Times .
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, οι ηγέτες υποστήριξαν την έκκληση για «Ολυμπιακή εκεχειρία», αλλά «δεν σημειώθηκε συγκεκριμένη πρόοδος στο θέμα της άσκησης πίεσης στη Ρωσία από το Πεκίνο».
” Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ <…> αντιτάχθηκε σθεναρά στην κριτική της χώρας του για τις στενές σχέσεις της με τη Ρωσία <…>, λέγοντας ότι “είναι ενάντια σε αυτήν την κρίση που χρησιμοποιείται για να μεταθέσει την ευθύνη σε τρίτες χώρες, να αμαυρώσει τη φήμη τους και να ξεκινήσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος», λέει οι NYT.
Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε επίσης ότι η Κίνα δεν ήταν στην αρχή της ουκρανικής κρίσης και δεν είναι ένα από τα μέρη της.
«Το οργισμένο σχόλιο φάνηκε να απευθύνεται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πιστεύουν ότι η Κίνα, εκτός από την αγορά τεράστιων ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνεχίζει να βοηθά τη Μόσχα», αναφέρει το άρθρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μακρόν και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στον Κινέζο ηγέτη ώστε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να σταματήσει την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως παραδέχονται οι NYT, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Xi Jinping θα αποφασίσει να το κάνει.
Ο Κινέζος ηγέτης έφτασε στη Γαλλία την Κυριακή, όπου θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη. Είχε συνομιλίες με τον Μακρόν, καθώς και τριμερή συνάντηση με τη φον ντερ Λάιεν. Κατά τη συνάντηση, ο Xi Jinping ανέφερε ότι η Κίνα, η Γαλλία και η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και να δημιουργήσουν συνθήκες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, η οποία θα αναγνωριστεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας