Ρουμανία: Αντιρωσικός πυρετός επεκτατισμού με ενθάρρυνση των ΗΠΑ-Ετοιμάζει επίθεση στη Μολδαβία

1515

Το γεωπολιτικό domino, που συνεχίζεται, προκαλεί απρόβλεπτους κινδύνους ενώ αναβιώνουν επεκτατικές βλέψεις, οι οποίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους τον περασμένο αιώνα.
Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι πως οι κίνδυνοι αυτοί εμφανίζονται στην περιοχή των Βαλκανίων και την Ανατολική Ευρώπη.
Τέτοιες επεκτατικές βλέψεις παρατηρούνται εσχάτως στη Ρουμανία, μία χώρα κατά τα άλλα από τις πλέον αδύναμες και φτωχές στην ΕΕ.
Η Ρουμανία ετοιμάζει έναν νέο νόμο περί Άμυνας που θα της παράσχει το «δικαίωμα» να στείλει στρατεύματα στο έδαφος άλλων χωρών για να «προστατεύσει τους Ρουμάνους πολίτες» ως απάντηση σε «υβριδικές απειλές».
Σε περίπτωση επέμβασης, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας θα κινητοποιηθούν και θα δημιουργηθεί το Εθνικό Στρατιωτικό Κέντρο Διοίκησης, αποκαλύπτει η έγκριτη γεωπολιτική αναλύτρια Lyuba Lulko.
Θα εναπόκειται μάλιστα στον πρόεδρο της Ρουμανίας να λάβει την απόφαση σχετικά με την επέμβαση ενώ θα απαιτείται και έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη στρατιωτικοποίηση στη χώρα ενώ κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι διακηρύξεις περί «Μεγάλης Ρουμανίας»
Μέσα σε όλα αυτά το εθνικιστικό κόμμα AUR βρίσκεται στο 20% εν όψει των εκλογών τον Δεκέμβριο 2024.

Εμπρηστικός ο Ρουμάνος πρωθυπουργός μιλά για ένωση με Μολδαβία

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν μόνο δύο σενάρια όπου ο ρουμανικός στρατός μπορεί να εισέλθει για να «προστατεύσει» τους πολίτες του.
Το πρώτο είναι στη Μολδαβία.
Η Ρουμανία θα εισβάλει στη Μολδαβία για να δημιουργήσει ένα δεύτερο μέτωπο.
Στη Μολδαβία, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν ρουμανικά διαβατήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Marcel Ciolacu δήλωσε σε συνέντευξή του στο DCNews πως «πιστεύει στην ένωση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με τη Ρουμανία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο χώρες θα ενωθούν ανεξάρτητα από το αν πρόκειται να γίνει εντός της ΕΕ ή κυκλικά.
«Εξακολουθώ να πιστεύω στην ένωση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με τη Ρουμανία.
Ή αυτό θα γίνει εντός της ΕΕ, ή θα βρούμε άλλο τρόπο. Σίγουρα!
Η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι σταθερή χάρη στη βοήθεια της Ρουμανίας.
Ρουμάνοι ζουν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
Η ιστορία έχει διαπράξει αδικία και το παρόν είναι συνέπεια του παρελθόντος.
Μαζί με εσάς μπορώ να οικοδομήσω το μέλλον», είπε ο Ciolacu σκορπώντας έντονη ανησυχία.

Το πράσινο φως από ΗΠΑ

Ο λόγος που θα επιλεγεί θα είναι απλός — προστασία από τη ρωσική επιθετικότητα και προφανώς έχει τις ευλογίες του ΝΑΤΟ.
«Αν κρίνουμε από την ομιλία του πρωθυπουργού, η Ουάσιγκτον έδωσε το πράσινο φως για επέμβαση» παρατηρεί εύστοχα η Lulko.
Ο «άλλος δρόμος» θα συμβεί ανεξάρτητα από τις επιθυμίες της Μολδαβίας, και αυτό θα συμβεί εάν χρειαστεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο για τη Ρωσία.
Είναι προφανές ότι η Μόσχα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το καθήκον να προστατεύσει την Υπερδνειστερία και τη Γκαγκαουζία.
Από την άποψη της Μολδαβίας, η ηγεσία αυτών των αυτόνομων περιοχών είναι παράνομη για διάφορους λόγους.
Κανείς δεν θα ρωτήσει τους Μολδαβούς.

Χώρα της 2ης κατηγορίας της ΕΕ η Ρουμανία

Μόνο το 46% των Ρουμάνων πιστεύει ότι η ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι καλό, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 62%.
Η εμπιστοσύνη των Ρουμάνων στην ΕΕ μειώθηκε κατά περίπου 20% μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια.
Η Ρουμανία παραμένει μια χώρα δεύτερης κατηγορίας της ΕΕ με επιβεβλημένη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, πράσινη ατζέντα και φιλελεύθερες αξίες.
Ταυτόχρονα, η διαφθορά δεν έχει εξαφανιστεί, αντιθέτως διογκώνεται.
Όλοι οι Μολδαβοί που ήθελαν να γίνουν Ρουμάνοι έχουν ήδη γίνει, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί από αυτούς που δεν θέλουν να αποκτήσουν ρουμανικά διαβατήρια.

Το σενάριο της Ουκρανίας

Το δεύτερο σενάριο επέμβασης αφορά την Ουκρανία αλλά αυτό θα συμβεί, μόνο εάν το επιτρέψει η Ρωσία.
Θα αφορά στην είσοδο ρουμανικών στρατευμάτων στην περιοχή Chernivtsi και στα νότια της περιφέρειας της Οδησσού, όπου περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν επίσης ρουμανική υπηκοότητα.
Η είσοδος στην Ουκρανία είναι αδύνατη χωρίς τη συναίνεση της Ρωσίας και θα καθοδηγείται από τη γνώμη του πληθυσμού.
Οι κάτοικοι των περιοχών της Οδησσού και του Chernivtsi μπορεί να θέλουν να επιλέξουν τη Ρωσία ως σπίτι τους και όχι τη Ρουμανία.

Προς απόσχιση από τη Μολδαβία η Γκαγκαουζία

Η Γκαγκαουζία ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τη Μολδαβία, εάν το Κισινάου αποφασίσει να ενωθεί με τη Ρουμανία.
Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής Evghenia Guțul.«Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα σημάνει την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την απόσχιση της Γκαγκαουζίας και την επιστροφή σε μια ανεξάρτητη δημοκρατία των Γκαγκαούζων.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι κάτοικοι πολλών γειτονικών περιοχών της Μολδαβίας και της Βουλγαρίας θα μας στηρίξουν και θα μας ενώσουν», είπε η Guțul.
Η ίδια υπενθύμισε ότι 2014 διεξήχθη δημοψήφισμα στη Γκαγκαουζία, στο οποίο οι κάτοικοι δήλωσαν ότι βλέπουν το μέλλον τους αποκλειστικά ως μέρος μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης Μολδαβίας.
Τόνισε ότι στη δημοκρατία δεν ζουν μόνο Μολδαβοί και Ρουμάνοι, αλλά και Ρώσοι, Γκαγκαούζοι, Ουκρανοί, Βούλγαροι και δεκάδες άλλες εθνικότητες που μπόρεσαν να οικοδομήσουν αρμονικές διεθνικές σχέσεις.
«Οι Γκαγκαούζοι αντιμετωπίζουν τη Ρουμανία και τον ρουμανικό πολιτισμό με σεβασμό και ενδιαφέρον.
Αυτοί είναι οι γείτονές μας με τους οποίους θέλουμε να αναπτύξουμε στενούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς», πρόσθεσε η Guțul τονίζοντας ωστόσο ότι ο λαός των Γκαγκαούζων είναι έτοιμος να συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Μολδαβίας.

Ύποπτες επιθέσεις με drones στην Υπερδνειστερία

Ένα drone kamikaze επιτέθηκε σε στρατιωτική μονάδα στην Υπερδνειστερία την Παρασκευή (5/4/2024) και προκάλεσε ζημιές σε σταθμό ραντάρ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της περιοχής.
«Σήμερα στις 14:35 (13:35 ώρα Ελλάδας), ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος kamikaze επιτέθηκε στη στρατιωτική μονάδα του υπουργείου Άμυνας στην περιοχή Ribnita, έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα Υπερδνειστερίας-Ουκρανίας.
«Ο στόχος ήταν ένας σταθμός ραντάρ που υπέστη μικρές ζημιές, δεν υπάρχουν θύματα», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας καταδίκασε την Παρασκευή (5/4/2024) την ανακάλυψη νέων συντριμμιών ενός drone που φέρεται να χρησιμοποιούσε η Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Την Πέμπτη (4/4), η συνοριοφυλακή της Μολδαβίας ανακάλυψε θραύσματα του στρατιωτικού drone κοντά στα ουκρανικά σύνορα, κοντά στον οικισμό Etulia-Vladiceni στην αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας.

norway.JPG

Η Μολδαβία απέτυχε να εντοπίσει drone με γαλλικό ραντάρ

«Καταδικάζουμε έντονα την επανειλημμένη ανακάλυψη θραυσμάτων ενός στρατιωτικού drone που χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία για να επιτεθεί στην Ουκρανία.
Το προηγούμενο περιστατικό συνέβη μόλις πριν από δύο μήνες.
Η Μολδαβία στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», έγραψε το Κισινάου στο X.
Τον Φεβρουάριο, η συνοριοφυλακή της Μολδαβίας δήλωσε ότι τα συντρίμμια ενός drone βρέθηκαν στα νότια της δημοκρατίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στην πόλη Vulcanesti στη Γκαγκαουζία.
Σύμφωνα με την εκδοχή των συνοριοφυλάκων, θα μπορούσε να είναι ένα από τα drones που καταρρίφθηκαν από το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας.
Ένα ραντάρ που αγόρασε η Μολδαβία από τη Γαλλία για 14,5 εκατομμύρια ευρώ απέτυχε να εντοπίσει το drone.

Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μολδαβία

Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν ενώ η Δύση πλησιάζει θανάσιμα κοντά τη Μολδαβία, όπου το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις διάρκειας 19 ημερών στη Μολδαβία και σε μια περίοδο έντασης στην τοπική και περιφερειακή πολιτική.
Στις ασκήσεις αυτές ειδικά στρατεύματα από τις ΗΠΑ και τη Ρουμανία τελειοποιούν τη «συνοχή» τους με τις ελίτ μονάδες της Μολδαβίας που ονομάζονται Fulger, Scorpion και Pantera.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις Joint Combined Exchange Training-2024 (JCET-2024) ξεκίνησαν την 1η Απριλίου, με δύο τάγματα ειδικών δυνάμεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρουμανία.
Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν όχι μόνο στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κισινάου, αλλά σε διάφορα μέρη της χώρας.
Έτσι, οι πολίτες έχουν προειδοποιηθεί να μην ανησυχούν αν δουν τανκς και άλλα βαριά τεθωρακισμένα στους δρόμους.
Ο Ivan Skorikov επικεφαλής του ουκρανικού τμήματος στο Ινστιτούτο Χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών που εδρεύει στη Μόσχα, βλέπει στις ασκήσεις μία αντανακλαστική κίνηση από την πλευρά των τριών βασικών δυτικών παραγόντων – των ΗΠΑ, της ΕΕ και του στρατιωτικού μπλοκ του ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξή του στο Sputnik, υπενθύμισε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρουμανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και πως η Μολδαβία έλαβε το καθεστώς της επίσημης υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ το 2022.

nato_moldova.JPG

Η Δύση θέλει να διώξει τις βάσεις της Ρωσίας από την περιοχή

Ο Vladimir Bruter ειδικός στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Μελετών, πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του όλες τις χώρες που βρίσκονται μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας.
Η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται δίπλα στη ζώνη σύγκρουσης στην Ουκρανία, είναι μια από τις λίγες τέτοιες χώρες.
«Η Μολδαβία είναι ένα έδαφος που είναι κάπως παγιδευμένο σήμερα μεταξύ της επίσημης Δύσης και της Ουκρανίας και η Δύση δεν πρόκειται να την αφήσει στη γκρίζα ζώνη», είπε ο Bruter.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος αυτών των ασκήσεων είναι η ενσωμάτωση της Μολδαβίας σε δυτικές μορφές, επειδή «η Ρωσία έχει παραδοσιακά πολύ σοβαρές βάσεις στη Μολδαβία και πρέπει επίσης να εξαλειφθούν. Επομένως, από τη δυτική σκοπιά, δεν πρέπει να υπάρχουν ρωσικές βάσεις στην Ευρώπη».

Γκρίζα ζώνη

Ο Bruter πιστεύει ότι η Μολδαβία θα χρησιμοποιηθεί για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ ανεξάρτητα από το επίσημο καθεστώς της.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας που εγκρίθηκε τη δεκαετία του 1990, η Μολδαβία είναι μια ουδέτερη χώρα που δεν μπορεί να ενταχθεί σε στρατιωτικά μπλοκ.
Ωστόσο, από τα τέλη του 2020, όταν ανήλθε στην εξουσία η σημερινή φιλοδυτική πρόεδρος Maia Sandu, μπήκε σε μια αντιρωσική πορεία, πλησιάζοντας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Όσον αφορά το έδαφος η Μολδαβία είναι ένα μικρό ανατολικοευρωπαϊκό κράτος που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία.
Η γεωγραφική του θέση την καθιστά μια κλασική «γκρίζα ζώνη», με πλάτος 100-150 χιλιομέτρων μεταξύ των δυτικών και των ανατολικών συνόρων της.
Κατά τη γνώμη του Bruter, οι δυτικοί στρατηγοί δεν χρειάζεται να αναγκάσουν τη Μολδαβία να έχει τόσες βάσεις του ΝΑΤΟ όσες η γειτονική Ρουμανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα επιμείνουν στον έλεγχο των υποδομών της Μολδαβίας.
«Αυτή τη στιγμή η Δύση ενδιαφέρονται για στρατηγικά αντικείμενα.
Για παράδειγμα, για έναν σιδηρόδρομο, ο οποίος διασχίζει τη Μολδαβία και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά στρατιωτικών υλικών στην Ουκρανία», είπε ο Bruter.
Ωστόσο, η Ρωσία προειδοποίησε ότι μια αντιρωσική κίνηση θα έχει κόστος για το Κισινάου.
«Η Δύση, παρά το ουδέτερο καθεστώς της Μολδαβίας… συνεχίζει να εμπλέκει τη Μολδαβία στη σύγκρουση στην Ουκρανία», είπε η Maria Zakharova, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, τον Αύγουστο του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας