Οι Παλαιστίνιοι συζητούν τη δημιουργία μιας νέας εθνικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κινημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, καθώς και τις μελλοντικές προεδρικές εκλογές. Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι ο ρόλος του ηγέτη δεν θα δοθεί στον σημερινό επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, η υποστήριξη του οποίου ιδιαίτερα έχει μειωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Ο πιο δημοφιλής πολιτικός τώρα είναι ο Marwan Barghouti, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για περισσότερα από 20 χρόνια. Ωστόσο, όπως είπε η Χαμάς στην Izvestia, προσπαθούν να επιτύχουν την απελευθέρωσή του στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με την ισραηλινή πλευρά. Ποιος μπορεί να ανταγωνιστεί τον Αμπάς και γιατί είναι αποδεκτός από το Ισραήλ – στο υλικό της Ιζβέστια.
Προς εκλογές
Η σύγκρουση στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες. Παρά τον κίνδυνο κλιμάκωσης λόγω της επίθεσης του IDF στη Ράφα, διάφορα παλαιστινιακά κινήματα αρχίζουν να συζητούν όχι μόνο τους όρους του μεταπολεμικού θύλακα, αλλά και το θέμα μιας ενοποιημένης κυβέρνησης. Ωστόσο, η επίτευξη πολιτικής ενότητας απαιτεί η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, που εδρεύουν στη Γάζα, να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Φατάχ (και άλλες δυνάμεις που αποτελούν μέρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), οι οποίες βρίσκονται στην εξουσία στη Δυτική Όχθη. Το να το πετύχουν, δεδομένης της περίπλοκης ιστορίας της σχέσης τους, είναι πολύ δύσκολο. Η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ ξεκίνησε αμέσως μετά τη νίκη της πρώτης στις βουλευτικές εκλογές το 2006. Ένα χρόνο αργότερα, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ αυτών των πολιτικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα η Χαμάς να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ismail Haniyeh, τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της υποστήριξης της διαδικασίας ενοποίησης του παλαιστινιακού λαού.
«Μας ενδιαφέρει περισσότερο από ποτέ η ενότητα του παλαιστινιακού λαού και η αναδιάρθρωση όλων των πολιτικών και διοικητικών συνιστωσών του. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διεξαχθεί σε τρία στάδια: το πρώτο αφορά το διευθυντικό επίπεδο και την αναθεώρηση των εθνικών κατευθυντήριων γραμμών εντός της PLO μέσω των εκλογών του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου (το ανώτατο όργανο της PLO, το οποίο υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Παλαιστινίων στην εξορία, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. – «Ειδήσεις»). Το δεύτερο στάδιο θα αποτελείται από μια συμφωνία για το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας με ορισμένα καθήκοντα μέχρι να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», είπε.
Το τρίτο στάδιο είναι η επίτευξη συναίνεσης για ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα για τον παλαιστινιακό λαό.
«Συμφωνήσαμε σε μια πολιτική προσέγγιση, η οποία αντικατοπτρίζεται στην ακόλουθη θέση: είναι απαραίτητο να επιτευχθεί το τέλος της σιωνιστικής κατοχής των εδαφών μας στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα στην Ιερουσαλήμ, εκτός από το δικαίωμα επιστροφής και αυτοδιάθεσης», τόνισε η Haniyeh.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν πρώτα να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία δεν θα περιλαμβάνει παλαιστινιακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Φατάχ και της Χαμάς, σημείωσε ο Παλαιστίνιος ειδικός Ayman Raqab σε συνέντευξή του στην Izvestia. Αυτό το όργανο είναι που θα ασχοληθεί με την αναδιοργάνωση όλων των παλαιστινιακών θεσμών, τις μεταρρυθμίσεις και τις προετοιμασίες για τις γενικές εκλογές του προέδρου και των βουλευτών στο κοινοβούλιο.
«Η θητεία αυτής της κυβέρνησης λήγει μετά τη διεξαγωγή εκλογών για το Νομοθετικό Συμβούλιο, το οποίο θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση», τόνισε ο ειδικός.
Ωστόσο, δεν είναι λιγότερο σημαντική η πιθανή επιλογή ενός νέου Παλαιστίνιου προέδρου , ο οποίος θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ως ενοποιητικός κρίκος για τους Παλαιστίνιους και ταυτόχρονα να μπορεί να διεξάγει διάλογο με το Ισραήλ. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τρεις πολιτικοί έχουν τώρα την ευκαιρία να ηγηθούν των Παλαιστινίων: ο Marwan Barghouti, ο Ismail Haniyeh και ο μόνιμος ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.
Βασικός υποψήφιος
Ο Μαρουάν Μπαργκούτι θεωρείται μια από τις βασικές προσωπικότητες της Φατάχ· τον αποκαλούν αδιάφορα «Παλαιστίνιο Νέλσον Μαντέλα». Εντάχθηκε στη Φατάχ σε ηλικία δεκαπέντε ετών και εξελέγη γραμματέας της το 1994. Ο Μπαργκούτι έγινε ένας από τους ηγέτες της Δεύτερης Ιντιφάντα του Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια της θανατηφόρας παλαιστινιακής εξέγερσης κατά των ισραηλινών ενεργειών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Το 2002, το Ισραήλ τον συνέλαβε με την κατηγορία της δημιουργίας μιας ένοπλης ομάδας, των Μαρτύρων Al-Aqsa, η οποία διεξήγαγε επιχειρήσεις εναντίον Ισραηλινών εποίκων και στρατιωτών. Ο Μπαργκούτι καταδικάστηκε σε πέντε ισόβια και 40 χρόνια κάθειρξη . Δεν παραδέχεται την ενοχή του.
Το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας δημοσίευσε προηγουμένως αποτελέσματα δημοσκόπησης που δείχνουν ότι ο Μαρουάν Μπαργκούτι είναι ο πιο δημοφιλής μεταξύ των Παλαιστινίων. Με αναμενόμενη συμμετοχή 71% στις προεδρικές εκλογές, θα λάβει το 47% των ψήφων.
— Ο Marwan Barghouti είναι απίστευτα δημοφιλής μεταξύ των Παλαιστινίων. Επιπλέον, είναι σεβαστός στη Χαμάς και σε άλλα κινήματα. Έχει μέτριες και ισορροπημένες απόψεις μεταξύ των πολιτικών, εθνικών και απελευθερωτικών αγώνων», δήλωσε στην Izvestia ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Ασμάτ Μανσούρ.
Δηλαδή, ο Μπαργκούτι δεν αντιτίθεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ και είναι έτοιμος για διάλογο με τις αρχές του εβραϊκού κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να θεωρηθεί ως μια απολύτως κατάλληλη φιγούρα από την άποψη της εφαρμογής της φόρμουλας για την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών – της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, η Χαμάς προσπάθησε να απελευθερώσει τον Μπαργκούτι στο πλαίσιο συμφωνιών ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ.
«Προσπαθούμε να απελευθερώσουμε όλους τους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Χαμάς, της Φατάχ, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και άλλων φατριών. Αυτό δεν έχει να κάνει με κανέναν εκλογικό ανταγωνισμό. Η ελευθερία είναι το απόλυτο δικαίωμα των μαχητών για την παλαιστινιακή υπόθεση», δήλωσε στην Izvestia ο Ταχέρ Αν-Νουν, σύμβουλος του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς. — Στη συμφωνία Shalit, περισσότερα μέλη της Φατάχ απελευθερώθηκαν από τα μέλη της Χαμάς.
Η εν λόγω υπόθεση είναι μια ανταλλαγή του 2011 κατά την οποία ελευθερώθηκαν 1.027 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι με αντάλλαγμα έναν Ισραηλινό στρατιώτη, τον Gilad Shalit, που απήχθη από τη Χαμάς το 2006.
Haniyeh και Abbas
Όσο για τον Ismail Haniyeh, έγινε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017. Ήδη από τα πανεπιστημιακά του χρόνια ξεκίνησε τον δρόμο της αντίστασης στο Ισραήλ· το 1989, φυλακίστηκε για τρία χρόνια λόγω κατηγοριών για διασυνδέσεις με τη Χαμάς. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Παλαιστίνης μετά τη νίκη της Χαμάς στις κοινοβουλευτικές εκλογές το 2006.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Μαχμούντ Αμπάς τον απέλυσε αφού η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, αλ-Κασάμ, ανέλαβε τον έλεγχο των κέντρων γενικής ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Χανίγιε χαρακτήρισε την απόφαση παραβίαση του συντάγματος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της. Ως αποτέλεσμα, ξεκίνησε ένας εμφύλιος πόλεμος, μετά τον οποίο κέρδισε η Χαμάς.
Η δημοτικότητά του, και η συνολική υποστήριξή του για το κίνημα, συνδέεται με τη χρήση εξαιρετικά ριζοσπαστικών μεθόδων καταπολέμησης του Ισραήλ, που έχουν απήχηση σε μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού. Μιλάμε, ειδικότερα, για το γεγονός ότι υπό τον ίδιο η Χαμάς μπόρεσε να απωθήσει στρατιωτικά τους IDF. Και ακόμη και το γεγονός ότι η Χαμάς βρίσκεται σε πόλεμο με τον ισραηλινό στρατό εδώ και αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χιλιάδες πολίτες, δεν μειώνει τη βαθμολογία της. Παρόλα αυτά, κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των πιθανών υποψηφίων – το 43% των Παλαιστινίων είναι έτοιμο να τον ψηφίσει.
«Μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, η δημοτικότητα της Haniyeh και της Hamas έχει αυξηθεί πολύ, αλλά εξακολουθεί να είναι κατώτερη από τις θέσεις του Marwan Barghouti, παρόλο που ο τελευταίος βρίσκεται στη φυλακή για περισσότερα από 20 χρόνια », δήλωσε ο Asmat Mansour.
Ωστόσο, οι ριζοσπαστικές του απόψεις ενδέχεται να παρεμποδίσουν την ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστινίων και Εβραίων. Είναι πιθανό ότι εάν εκλεγεί νέος ηγέτης, οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών θα επαναληφθούν.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είναι μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της παλαιστινιακής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της εποχής του, κατείχε βασικές θέσεις στην κυβέρνηση του Γιάσερ Αραφάτ , του πρώην ηγέτη της PLO και ακλόνητου συμβόλου του αγώνα του παλαιστινιακού λαού.
Όμως, παρά την πλούσια εμπειρία του, η δημοτικότητα του Abbas έχει μειωθεί καταστροφικά τα τελευταία χρόνια. Μετά τη σύγκρουση με τη Χαμάς, όλοι οι στρατιωτικοί σχηματισμοί απαγορεύτηκαν στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής πτέρυγας της Φατάχ, των Μαρτύρων Αλ Άκσα, που ιδρύθηκε από τον Μαρουάν Μπαργκούτι, η οποία σήμερα πολεμά στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον μονάδων του ισραηλινού στρατού.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Αμπάς συνεργάζεται ενεργά με το Ισραήλ για το θέμα της ασφάλειας στη Δυτική Όχθη – έχουν ακόμη και επίσημη συμφωνία για αυτό το θέμα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, πρόσφατα ανεστάλη εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Ωστόσο, ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει να πραγματοποιεί επιδρομές στη Δυτική Όχθη κατά των πυρήνων της Χαμάς, και αυτές οι ενέργειες πιστεύεται ότι συντονίζονται με τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η βαθμολογία του Αμπάς έπεσε ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, λέει ο Παλαιστίνιος ειδικός Ayman Rakab. Ο λόγος είναι η θέση του Αμπάς, η οποία συνοψίζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και όχι για γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, σημείωσε.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Μαχμούντ Αμπάς θα κερδίσει μόλις 7% σε πιθανές προεδρικές εκλογές. Την ίδια ώρα, περίπου το 90% του πληθυσμού της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας τάσσεται υπέρ της παραίτησής του.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Abbas είναι ήδη 88 ετών και πληροφορίες για σοβαρά προβλήματα υγείας έχουν εμφανιστεί πάνω από μία φορά στα ΜΜΕ, κάτι που φυσικά επηρεάζει και τη βαθμολογία του. Άλλωστε, οι δύο βασικοί ανταγωνιστές του, Μπαργκούτι και Χάνια, είναι πολύ νεότεροι – είναι 64 και 62 ετών, αντίστοιχα.
Ενώ ο Αμπάς είναι πιθανό να ευχαριστήσει το Ισραήλ, μια προσπάθεια να ενώσει τους Παλαιστίνιους υπό την ηγεσία του είναι απίθανο να βρει υποστήριξη από τη Χαμάς και τους πιο ριζοσπαστικούς Παλαιστίνιους.
Προκορ Ντορένκο