Κοινή ναυτική άσκηση Ιράν, Ρωσίας, Κίνας στον κόλπο του Ομάν

1278

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή ναυτική άσκηση Ιράν-Ρωσίας-Κίνας που ξεκίνησε την Τρίτη. Η άσκηση, με την επωνυμία “Θαλάσσια ζώνη Ασφαλείας 2024” διεξάγεται για έκτη φορά από το 2024.

Στην άσκηση συμμετέχουν ενεργά ναυτικές και αερομεταφερόμενες δυνάμεις από τις τρεις χώρες, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχουν παρατηρητές από το ναυτικό της Ινδίας, του Πακιστάν, της Νότιας Αφρικής, του Ομάν, του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν.

Σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Άμυνας, Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί, “Ένας από τους στόχους της άσκησης είναι η επίδειξη δύναμης. Στην άσκηση αυτή, τρεις μείζονες παγκόσμιες δυνάμεις δοκιμάζουν μαζί προσπάθειες να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια σημαντικών θαλασσίων οδών”.

Στη φετινή άσκηση συμμετέχουν πάνω από 20 πλοία, σκάφη υποστήριξης και επιθετικά ταχύπλοα.

Από τη μεριά του Ιράν ανακοινώθηκε ότι συμμετέχουν δύο φρεγάτες και τρία καταδρομικά. Είναι παραπάνω από πιθανό τουλάχιστον μερικά από τα επιθετικά ταχύπλοα που συμμετέχουν να είναι επίσης Ιρανικά. Το Ιράν έχει αναπτύξει και θέσει σε υπηρεσία στο ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης, επιθετικά ταχύπλοα που φτάνουν σε ταχύτητα τους 110 κόμβους (210 χλμ/ώρα)!

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει διάσωση δύο εμπορικών πλοίων που είχαν καταληφθεί από πειρατές. Στη διάρκεια της άσκησης, δυνάμεις από τις τρεις χώρες επιβιβάστηκαν στα εν λόγω πλοία, αφόπλισαν τους “πειρατές” και πήραν τον έλεγχό τους.

Στη διάρκεια της άσκησης, που διεξάγεται σε έκταση 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έγιναν επιχειρήσεις με πραγματικά πυρά, τόσο στη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, ενάντια σε θαλάσσιους αλλά και εναέριους στόχους.

Σημειώνουμε ότι ο κόλπος του Ομάν αποτελεί την “είσοδο” του Περσικού κόλπου. Η δίοδος από τον Κόλπο του Ομάν στον Περσικό Κόλπο περνάει από τα στενά του Ορμούζ τα οποία το Ιράν θα μπορούσε εύκολα να αποκλείσει αφού έχει εκεί τεράστιας κλίμακας οχυρώσεις. Από τα στενά περνάει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, που εξάγεται με τάνκερ από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Κατάρ αλλά και το ίδιο το Ιράν. Από τον κόλπο του Ομάν πλέον εφοδιάζεται σε μεγάλο βαθμό το κατοχικό ψευδοκράτος του “Ισραήλ”, μέσω της “επίγειας γέφυρας” Εμιράτων-Σαουδικής Αραβίας-Ιορδανίας, παρακάμπτοντας έτσι τον αποκλεισμό που έχει κάνει στην Ερυθρά η επαναστατική κυβέρνηση των Ανσάρ Άλλαχ (“Χούθι”) της Υεμένης.

Με βάση τα παραπάνω, όποιος ελέγχει τα στενά του Ορμούζ και του Μπαμπ αλ Μάνταμπ έχει, σε μεγάλο βαθμό, στα χέρια του την οικονομία τόσο του ψευδοκράτους όσο και της Ευρώπης και θα μπορούσε να στραγγαλίσει και τις δύο, αν χρειαζόταν. Οι τρεις χώρες επιμένουν ότι η άσκηση δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στη διατήρηση της ομαλότητας. Κανείς δε θα μπορούσε καλόπιστα να το αμφισβητήσει αυτό. Από την άλλη μεριά, όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι, “si vis pacem, para bellum” (αν θέλεις ειρήνη, ετοίμαζε πόλεμο). Επομένως βασικό εργαλείο για τη διατήρηση της ομαλότητας είναι η επίδειξη δύναμης προς όποιον θα ήθελε να τη διαταράξει. Πολύ καλά κάνουν λοιπόν οι δυνάμεις της ειρήνης που εξοπλίζονται, συντονίζονται και εκπαιδεύουν τις δυνάμεις τους στην κοινή δράση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας