Απογευματινά χειρουργεία-«Δεν έχουμε προσωπικό ούτε για τα πρωινά» λένε οι γιατροί

1238

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί, από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Όσοι δε επιθυμούν να χειρουργηθούν θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθώς σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 300 ευρώ για μία μικρή επέμβαση και φθάνει έως και τα 2000 ευρώ για τις πιο βαριές επεμβάσεις

Από ότι φαίνεται, κατά των απογευματινών χειρουργείων, έχει τοποθετηθεί σύσσωμη η ιατρική κοινότητα, που μιλούν για «πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας». Από την άλλη πλευρά, κατά των απογευματινών χειρουργείων, τάσσονται και οι ίδιοι οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB. Το 59,5% των πολιτών, δηλαδή σχεδόν 6 στους δέκα, διαφωνεί με τη λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή, ενώ το 30,6% συμφωνεί.

Πέραν των αντιδράσεων, το όλο εγχείρημα βρίσκεται στον «αέρα», εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που εντοπίζονται, τόσο από πλευράς υποδομών, όσο και από πλευράς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν για τα πρωινά», λένε οι γιατροί

Τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, εξέφρασαν σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, οι γιατροί Απόστολος Ανθόπουλος, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Επιμελητής Β’ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, και Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος και πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός».

Ο μεν Απόστολος Ανθόπουλος  ανέφερε: «Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δημιουργούν ζήτηση για όσους έχουν χρήματα. Όχι όμως για τους ανθρώπους που δεν έχουν να δώσουν τα 300 ευρώ με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Διαβάζοντας την κοινή υπουργική απόφαση, διαπιστώνω ότι περιλαμβάνει και τις μεταμοσχεύσεις.

Ποιος θα παίρνει τα μοσχεύματα αυτός που προηγείται χρονικά ή αυτός που έχει τα λεφτά; Αυτός που περιμένει τέσσερα χρόνια δεν έχει χρήματα. Εάν οι πολίτες αγκαλιάσουν τα απογευματινά ιατρεία, τότε ναι, αυτά θα αποσυμφορήσουν τις λίστες. Για τη διενέργεια χειρουργείων, όμως, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό το προσωπικό υπάρχει;»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Φερεντίνος τόνισε από την πλευρά του: «Ο Ευαγγελισμός δεν μπήκε στα απογευματινά ιατρεία για τον ίδιο λόγο που δεν μπήκαν και άλλα νοσοκομεία: Διότι δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν για τα πρωινά.

Δεν λειτουργούν πέντε αίθουσες χειρουργείων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν 4.500 χειρουργεία τον χρόνο. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει βρεθεί αυτή η δυνατότητα. Μετράμε πάνω από 1.000 κενές θέσεις στο νοσοκομείο».

Πώς απάντησε ο Γεωργιάδης στις επιφυλάξεις των γιατρών

Κληθείς να απαντήσει στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει οι γιατροί, πως δηλαδή δεν υπάρχει προσωπικό για να υποστηρίξει τα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας ανέφερε σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ: «Πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Άρα, έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να κάνουν απογευματινά χειρουργεία».

Ακόμη, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι το νοσοκομείο που έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στα τακτικά χειρουργεία. Τα πρώτα τέσσερα χειρουργεία που θα γίνουν την Τρίτη είναι άνθρωποι που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των απογευματινών χειρουργείων γιατί αναμένουν να χειρουργηθούν από το 2020», ενώ τόνισε ότι πρόκειται «για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται μετά από 40 χρόνια γιατί για πρώτη φορά τα συζητήσαμε και τα νομοθετήσαμε το 1992».

Επίσης, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει τις μεγαλύτερες ελλείψεις αναισθησιολόγων στη χώρα», ενώ υποστήριξε ότι «είναι καταπληκτική είναι η συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου το 100% του προσωπικού δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία».

Αντίθετοι στα απογευματινά χειρουργεία οι νοσοκομειακοί γιατροί

Γνωρίζοντας τις ελλείψεις που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, η οποία ανέφερε:
«Ξεκαθαρίσαμε την θέση μας ότι διαφωνούμε με τα απογευματινά χειρουργεία, και οι λόγοι είναι το ωράριο, το προσωπικό, υπάρχουν πρακτικά θέματα. Ο υπουργός μας απάντησε ότι θέλει να μειώσει τα πρωινά τακτικά χειρουργεία. Δεν διαφωνούμε ότι δεν πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των πρωινών τακτικών χειρουργείων, αλλά χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού, γιατροί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές, αίθουσες, χειρουργεία, τραπέζια χειρουργείων. Ο υπουργός είπε ότι έχουν βγει προκηρύξεις για 1.300 προσλήψεις. Αυτά όμως θέλουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν. Χρειάζονται γρήγορες κινήσεις», είπε στο MEGA.

Τέλος σε ότι αφορά το κόστος των χειρουργείων, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε πως, «εμάς η εισήγηση μας είναι να μην πληρώνει ο ασθενής. Μας είπε όμως για τα απογευματινά πως, θα αγοράσει το κράτος 50.000 απογευματινά χειρουργεία και δεν θα πληρώσει τίποτα ο ασθενής. Μετά από αυτά τα 50.000 είναι ανάλογα με το κόστος σύμφωνα με αυτό που έχει βγει. Είναι 30% ο ασθενής και 70% ο ΕΟΠΥΥ. Δεν συμφωνούμε στο να πληρώνει ο ασθενής, είναι δημόσια τα νοσοκομεία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας