Συμβούλιο ΕΕ,γαλλική προεδρία με συμμετοχή Ελλάδας,για ένοπλη επέμβαση στην Ουκρανία

1066

Σε νέα φάση  -ίσως και  την πιο επικίνδυνη έως τώρα- φαίνεται πω ς η ελληνική εμπλοκή αλλά και η εμπλοκή της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υφυπουργός κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης συμμετείχε εχθές , Πέμπτη 07 Μαρτίου, ως εκπρόσωπος του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των αντίστοιχων Γάλλων υπουργών, σε συνέχεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι που οργάνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ

«στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν λεπτομερώς οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία», και το σημαντικότερο  όπως ισχυρίζεται το  ΥΠΕΘΑ «οι προκλήσεις ασφαλείας και η ενίσχυση του αμυντικού αγώνα της κατά της ρωσικής απειλής.»

Κατά την παρέμβασή του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην παρεχόμενη βοήθεια και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ στην  τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Ε.Μακρόν ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε τις «κόκκινες» γραμμές της Γαλλίας έναντι της Ρωσίας οι οποίες συνίστανται σε δύο βασικούς άξονες: Κίεβο και Οδησσός.

Σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει στην κατάληψη της Οδησσού ή του Κιέβου η Γαλλία, μέσω του προέδρου της, δεσμεύτηκε να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Όλοι αντιλαμβάνονται τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Πυρηνικό ολοκαύτωμα, εάν η Γαλλία στη συνέχεια κάνει χρήση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Αν και για το Κίεβο η Ρωσία όπως ανακοίνωσε δεν έχει βλέψεις, εντούτοις η Οδησσός φαίνεται να αποτελεί ένα από τους κύριους στόχους της Μόσχας.

Γιατί όμως  ο Μακρόν ανέφερε την Οδησσό; Πολύ απλά γιατί πρόκειται για μια από τις πλέον κρίσιμες στρατηγικά περιοχές για το Κίεβο αφού αποτελεί τη μόνη έξοδο προς θάλασσα για την Ουκρανία.

Εάν χαθεί η Οδησσός η Ουκρανία -ή ότι θα έχει απομείνει από αυτή- γίνεται αυτόματα περίκλειστο κράτος, με την Ρωσία να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό το στοίχημα για την Δύση είναι πλέον η Οδησσός αφού το Χάρκοβο το έχουν ξεγράψει.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτή τη στιγμή: Τι θα πράξει ή τι σκέφτεται να πράξει η Ρωσία απέναντι στην γαλλική προειδοποίηση; Θα επιμείνει στην κατάληψη της Οδησσού ή θα κάνει πίσω λόγω των γαλλικών απειλών;

Από το δείγμα γραφής της Μό9σχας έως τώρα τίποτα δεν δείχνει πως θα αφήσει την Οδησσό στα χέρια των Ουκρανών. Υπάρχουν  όμως και άλλες παράμετροι εξίσου επικίνδυνες.

Η Υπερδνειστερία, το de facto κράτος που βρίσκεται μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας  όπου σε δημοψήφισμα το 2006 με ποσοστό 93,1% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτητοποίησής της  από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο πεδίο εξελίξεων.

Αυτό γιατί η Μολδαβία θεωρεί την  περιοχή αυτή έκτασης μόλις 4.163 τ.χλμ. δικό της έδαφος, Μολδαβία η οποία υπέγραψε μόλις εχθές σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας και συνδρομής με την… Γαλλία.

Εάν οι ρωσικές δυνάμεις κινηθούν απειλώντας την Οδησσό τότε το πιο πιθανό είναι η Γαλλία να στείλει δυνάμεις στη Μολδαβία με στόχο την Υπερδνειστερία η οποία απέχει λίγο πάνω από 100 χλμ. από την Οδησσό. Αυτός είναι ο πιο σύντομος  δρόμος για να βρεθούν οι γαλλικές δυνάμεις στην Οδησσό προς υποστήριξη των Ουκρανών.

Και όταν εννοούμε γαλλικές δυνάμεις εννοούμε και χερσαίες. Αν έτσι η Μολδαβία ζητήσει την γαλλική στρατιωτική συνδρομή είναι σίγουρο ότι θα δούμε σύρραξη και στην Υπερδνειστερία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ρωσική απάντηση καθώς διαθέτει στην αυτόνομη αυτή περιοχή στρατιωτικές δυνάμεις.

Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι πιθανά μέχρι τον ολοκληρωτικό αφανισμό. Σε αυτό το περίπλοκο και συνάμα εκρηκτικό σκηνικό η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να συνδράμει την Ουκρανία και την Γαλλία.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης δήλωσε στο Blommberg ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», κάτι που δεν έχει πει κανείς άλλος Ευρωπαίος ηγέτης!

Φυσικά η σκέψη φτάνει έως και την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο πλευρό των γαλλικών δυνάμεων για την υπεράσπιση της Οδησσού και αυτό είναι που συζητήθηκε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, για αυτό άλλωστε παρών ήταν και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Θα φτάσουμε έως εκεί; Δυστυχώς όπως δείχνουν τα πράγματα ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να είναι, μαζί με τον Μακρόν, από τους πιο ένθερμους και φανατικούς και εμμονικούς  υποστηρικτές του Β.Ζελένσκι και δεν υπάρχει κάτι που να φαίνεται πως θα εμποδίσει την όλο και πιο ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας