Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) υπήρξε σχετική «ησυχία», η οποία ωστόσο θυμίζει μάλλον «νηνεμία πριν τη καταιγίδα», αφού εδώ και καιρό κυκλοφορεί η φήμη (με σοβαρές πιθανότητες, όμως, να ισχύει), ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας επίθεσης ακριβώς σε αυτή την περιοχή, αφού μεταξύ άλλων στόχος τους είναι η θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών των ρωσικών παραμεθορίων περιοχών, με τη μετατόπιση της γραμμής διαχωρισμού του μετώπου όσο το δυνατόν δυτικότερα (Στγ: αυτό που έχει ονομαστεί από τη ρωσική πλευρά ως «υγειονομική ζώνη» στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας).
– Στην περίμετρο των Αρτιόμοφσκ και Σολεντάρ συνεχίστηκαν οι ρωσικές επιθέσεις προς την πλευρά του Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε), της Μπογκντάνοφκα και των υψωμάτων ΒΔ της Κλεστσέγεφκα, με στόχο, όπως έχω γράψει κατ’ επανάληψη, τη δημιουργία μιας «γροθιάς» που θα κινηθεί για την κατάληψη-απελευθέρωση του Τσάσοφ Γιαρ. Οι μάχες είναι σφοδρές και πολύνεκρες (ιδίως για την ουκρανική πλευρά), ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται αργά μεν, αλλά σταθερά προς την επίτευξη του στόχου τους.
Στην περιοχή της Αβντέγεφκα συνεχίζονται οι μάχες στο Λάστοτσκινο (όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εδραιωθεί στο ανατολικό του τμήμα) και στο Στεποβόγε, ενώ στο εσωτερικό της πόλης έχει πρακτικά ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και των τελευταίων εστιών αντίστασης μεμονωμένων στρατιωτικών των VSU, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται και οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης. Στην περιμέτρο της Μάργινκα οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους προς τα δυτικά στη Γκεόργκιεφκα, με στόχο την έξοδο προς το Κουράχοβο, αλλά και προς τα νότια, στην Πομπέντα και τη Νοβομιχάηλοφκα, με κατεύθυνση το Ουγκλεντάρ. Και στους 3 προαναφερθέντες οικισμούς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να εισέλθουν στον οικιστικό τους ιστό.
– Στο μέτωπο από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, το κύριο βάρος έχει πέσει στην επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στον περίγυρο του Ραμπότινο και του Βερμπόβογε. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εισέλθει στα ερείπια του Ραμπότινο από τα ΝΔ και τα νότια, πιέζοντας τους αντιπάλους τους προς το κέντρο του χωριού. Πρόοδος υπήρξε και στα ΒΔ του Βερμπόβογε, με την εδραίωση των ρωσικών δυνάμεων σε δασική έκταση της περιοχής αυτής.
– Τέλος, για την περιοχή της Χερσώνας και τα Κρίνκι έχω γράψει ήδη αναλυτικά. Μεγάλο «μπράβο» τόσο στη Στρατιωτική Ομάδα «Ντνιεπρ» («Δνείπερος») των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον διοικητή της, πρώην διοικητή των Μονάδων Αεροπορικών Καταδρομών του ρωσικού Στρατού Ξηράς, τον αντιστράτηγο Μιχαήλ Τεπλίνσκι, ο οποίος μετατέθηκε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς σε αυτό το πόστο, ακριβώς για να φέρει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και το έφερε…
– Συνοπτικά παρουσιάζω και τον πίνακα των απωλειών των VSU κατά τη χτεσινή μέρα, με τη σειρά αναφοράς των μετώπων όπως πάντα να γίνεται από Βορρά προς Νότο:
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 45 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 αυτοκίνητα pickup και 3 όπλα πεδίου (πυροβόλα και οβιδοβόλα).
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Σολεντάρ κοκ): Περισσότεροι από 395 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ (μεταξύ αυτών και 1 γερμανικής κατασκευής Leopard), 3 BTR M113 (παραγωγής ΗΠΑ), 4 τεθωρακισμένα οχήματα, 9 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 4 όπλα πεδίου (πυροβόλα και οβιδοβόλα).
– Αβντέγεφκα και γύρω: Περίπου 425 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 190 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 όπλα πεδίου (πυροβόλα και οβιδοβόλα), 1 αντιαρματικό πυροβόλο ΜΤ-12 Rapira και 1 σταθμός ραδιοηλεκτρονικού πολέμου Bukovel’-AD.
– «Νότιο» μέτωπο (Χερσώνα, Ζαπορόζιε): Περίπου 120 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 αυτοκίνητα pickup και 4 όπλα πεδίου (πυροβόλα και οβιδοβόλα).
– Από πυρά της ρωσικής αντιαεροπορίας καταρρίφθηκε ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος MiG-29 στην περιοχή της Μπελοζιόρκα (ΛΔ Ντονιέτσκ). Ακόμη οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν χτες 124 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισαν και 7 βλήματα πυραύλων cruise Storm Shadow / SCALP, 1 βλήμα αντιαεροπορικού συστήματος Patriot και 3 βλήματα πυραύλων HIMARS.
– Τελειώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, ως είθισται, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (20/02/2024): 572 αεροπλάνα, 266 ελικόπτερα, 12.943 drones, 471 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 15.123 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.222 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 8.118 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 18.860 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
Βασίλης Μακρίδης