Η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες , μιλάνε θριαμβολογικά για την σχετική άνοδο των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα , αν και υστερούν κατά πολύ από το ύψος των ξένων επενδύσεων προ μνημονίων.
Ωστόσο , ενώ θριαμβολογούν ,αποκρύπτουν το πιο ουσιώδες στοιχείο που είναι η επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας!
Κανονικά, ενώ υπάρχει αύξηση των ξένων επενδύσεων θα έπρεπε να ενισχύεται η διεθνής οικονομική ανταγωνιστική θέση της χώρας μας.
Και όμως αυτή η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας επιδεινώνεται!!!
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Institute for Management Development (IMD) , η Ελλάδα υποχώρησε στην 49η θέση μεταξύ 64 χωρών , από την 47η που είχε καταταγεί στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση.
Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Ρουμανία(!), η Τουρκία(!!!) , το Καζακστάν(!) και πάνω από τη Μογγολία(!) και τη Βενεζουέλα(!).
Γιατί συμβαίνει αυτό το ”παράδοξο” με την Ελλάδα ;
Η απάντηση βρίσκεται στην κλαδική κατανομή των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το 86% (!)των ξένων επενδύσεων , σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αφορά τον τριτογενή τομέα , δηλαδή τις υπηρεσίες και αφορούν χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες , την αγορά ”κόκκινων” δανείων από τα funds ,τον τουρισμό , το εμπόριο , τις κατασκευές και δραστηριότητες αποθήκευσης και μεταφορών.
Το ποσοστό των ξένων επενδύσεων του αγροτικού τομέα, παράτα πλεονεκτήματα της χώρας μας, είναι απολύτως ασήμαντο, μόλις στο 2%, ενώ το ποσοστό των μεταποιητικών δραστηριοτήτων(δευτερογενής τομέας) είναι σχεδόν αμελητέο (15%) και αφορά κυρίως φαρμακευτικά, τρόφιμα-ποτά-καπνά, τα χημικά και σε πολύ μικρότερο βαθμό τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Σημειώνουμε ότι από το 2012 έως το 2022, οι καθαρές εισροές ξένων επενδύσεων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα ανήλθαν σε μόλις 6,2 δις ευρώ σε σύνολο 36,2 δις ευρώ.
Δεν είναι κακές για την οικονομία τέτοιου χαρακτήρα ξένες επενδύσεις. Ωστόσο έχουν χαμηλή προστιθέμενη αξία, χαμηλή εξωστρέφεια , βραχυχρόνια αναπτυξιακά αποτελέσματα , δεν αφορούν νέους και τεχνολογικά προωθημένους παραγωγικούς τομείς , δεν υποκαθιστούν εισαγωγές…..
Με δυο λόγια αν Ελληνική οικονομία συνεχίσει αυτό το μοντέλο και οι κυβερνήσεις να προπσγανδίζουν γελοιωδώς τα ”αναπτυξιακά” επιτεύγματα της χώρας, τότε η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον !
Π.Λ.
Υγ. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν μια χαρά να αποκληθούν επενδύσεις με ξένους ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι όμως τέτοια η τραγωδία , η κατάρρευση και η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε το Υπ.Υγείας ανακοίνωσε ότι από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει 50.000 χειρουργικές επεμβάσεις από τις απέραντες λίστες των εγκαταλελειμμένων Νοσοκομείων. Έτσι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, σχεδόν 100 εκ., αντί να κατευθυνθούν στις υποδομές, τον εξοπλισμό, την πρόσληψη προσωπικού και κατασκευή νέων νοσοκομείων , θα πάνε για να διαιωνίσουν την αθλιότητα του ΕΣΥ και να διευκολύνουν την ιδιωτικοποίηση του και την Ιδιωτική Υγεία. Ο κατήφορος είναι ασυγκράτητος!