Επικοινωνιακό προπέτασμα το πλεόνασμα των €3,92 δισ., καθώς παρά τη φορομπηχτική πολιτική η ελληνική οικονομία είναι ελλειμματική
Πανηγυρίζουν ενώ είμαστε ακόμη και το 2023 ελλειμματικοί. Παρά τη φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζουν τόσο στην άμεση όσο κυρίως στην έμμεση (ΦΠΑ) φορολόγηση και παρά τον πακτωλό χρήματος που εισρέει από κοινοτικούς πόρους, η ελληνική οικονομία παραμένει ελλειμματική, κυρίως λόγω έλλειψης παραγωγικής βάσης. Τουτέστιν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, φορολογούμαστε και εισπράττουμε από την Ευρώπη. Απομονώνουν όμως ως στοιχείο το πρωτογενές πλεόνασμα που κυμάνθηκε με λογιστικές αλχημείες στα 3,92 δισ. ευρώ, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού για το σύνολο του 2023 ανέρχεται σε 3,76 δισ. ευρώ. Ποια είναι η διαφορά; Μα οι τόκοι που έχουν καταβληθεί, συνεπεία του τεράστιου δημόσιου χρέους, που σε απόλυτους αριθμούς αυξάνεται δραματικά και απειλεί να πνίξει πάλι την ελληνική οικονομία, όπως συνέβη και το 2010. Αρκεί να γνωρίζουμε ότι συνεπεία της συμφωνίας του 2018 (κυβέρνηση Τσίπρα) με την οποία πάγωσαν τα δάνεια προς επίσημους φορείς (ESM, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.λπ.), το ενεργό κομμάτι του δημόσιου χρέους (συνολικού ύψους 402,9 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2023) είναι μόλις το 25%, που σημαίνει ότι πληρώνουμε πολύ μικρό ποσό τόκων για το δημόσιο χρέος που δεν είναι παγωμένο. Οπως δε υπολογίζεται, εάν το 2032 υποχρεωθούμε να καταβάλουμε το σύνολο των τόκων για το χρέος από τους επίσημους κρατικούς φορείς (τους θεσμούς, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται), θα πρέπει να καταβληθεί το δυσθεώρητο ποσό των 25 δισ. ευρώ μόνο για τόκους στο παγωμένο κομμάτι του χρέους!
Η διαστρέβλωση
Η πραγματικότητα συνεπώς, όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού για το 2023 που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 ανέρχεται στα 3,76 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτό που υπερτονίζεται για να καλυφθεί επικοινωνιακά η στρέβλωση της ελληνικής οικονομίας είναι το πρωτογενές πλεόνασμα (το αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομίας πριν από την καταβολή τόκων), που σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,92 δισ. ευρώ. Εδώ εισέρχονται οι λογιστικές αλχημείες για να κρύψουν την πραγματικότητα. Καταρχάς το 43% αυτού του πλεονάσματος αποδίδεται στην πρόωρη είσπραξη 1,685 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (ήταν να εισπραχθεί τον ερχόμενο Μάρτιο). Επίσης για να εμφανίσουν αυτό το υπερμέγεθες λογιστικό και μόνο πλεόνασμα έχουν προβεί επιπρόσθετα σε ετεροχρονισμό (μετάθεση για αργότερα) ταμειακών πληρωμών εξοπλιστικών δαπανών και μεταβιβάσεων προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. τοπική αυτοδιοίκηση). Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που για το 2023 εμφανίζει έσοδα της τάξης των 3,04 δισ. ευρώ που αφορούν κοινοτικά προγράμματα! Το ποιο είναι το καθαρό αποτέλεσμα της επιλογής να αφήσουν αχαλίνωτη την αισχροκέρδεια ώστε να εισπράττεται ΦΠΑ και της φορομπηχτικής πολιτικής στο εισόδημα εμφανίζεται στα καθαρά έσοδα του κράτους για το 2023, που ανέρχονται σε μόλις 123 εκατ. ευρώ!
Αν κάτι κίνησε εν είδει ατμομηχανής την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2023, είναι οι φόροι! Οπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα έσοδα της κατηγορίας «φόροι» ανήλθαν σε 61,62 δισ. ευρώ και αναλύονται ως εξής:
• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 23,38 δισ. ευρώ.
• Τα έσοδα των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανήλθαν σε 7,01 δισ. ευρώ.
• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,49 δισ. ευρώ.