Διπλωματικός πυρετός και Ρώσικη στρατιωτική βοήθεια
Την Τετάρτη 24/1 προσγειώθηκε στη Μπουρκίνα Φάσο Ρωσικό μεταγωγικό που μετέφερε μία μονάδα του Ρωσικού στρατού με δύναμη 100 ανδρών. Η δύναμη αυτή αποσκοπεί στην προστασία του προέδρου Ιμπραχίμ Τραορέ που με γρήγορα βήματα απομακρύνει τη χώρα του από την “εποπτεία” της Δύσης και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Το επόμενο διάστημα θα φτάσουν στη Μπουρκίνα Φάσο άλλοι 200 Ρώσοι στρατιώτες.
Την προηγούμενη Τετάρτη (17/1) ανακοινώθηκε το αίτημα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας προς τη Ρωσία να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη χώρα. Σύμβουλος του προέδρου δήλωσε ότι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παραχώρησε στη Ρωσία έκταση για αυτή τη χρήση που αρκεί για να στεγάσει 10.000 άνδρες. Ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ήδη έχει στη φρουρά του Ρώσους στρατιώτες.
Την επόμενη μέρα (18/1) ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση 50.000 τόνων δωρεάν Ρωσικού σιταριού που αποτελεί βοήθεια της Ρωσίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να παραλάβει δωρεάν Ρωσικό στάρι και η Μπουρκίνα Φάσο καθώς και η Ζιμπάμπουε, ενώ ήδη έχουν παραλάβει η Σομαλία η Ερυθραία και το Μάλι. Λέτε να δούμε Ρωσικό στρατό και στη Ζιμπάμπουε;
Εχθές συναντήθηκε ο πρόεδρος Πούτιν με τον πρόεδρο του Τσαντ που έκανε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διεύρυνσης των διμερών σχέσεων. Σημειώνεται ότι το Τσαντ είναι η μόνη χώρα του Σαχέλ όπου σταθμεύουν ακόμη Γαλλικές δυνάμεις, αφού αυτές εκδιώχθηκαν από το Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Νίγηρα.
Την περασμένη εβδομάδα (16/1) επισκέφτηκε τη Μόσχα ο υπουργός άμυνας του Νίγηρα, στρατηγός Σαλιφού Μοντί. Ο Μοντί συναντήθηκε με τους Ρώσους υφυπουργούς άμυνας, υποστράτηγους Αλεξάντερ Φόμιν και Γιούνους-Μπεκ Γεφκούροφ και συζήτησαν τη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Συμφωνίες για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας έχει συνάψει η Rosatom με το Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο.
Την Τρίτη (23/1) Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ ελ Σίσυ εγκαινίασαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, τον τέταρτο αντιδραστήρα του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας που χτίζει η Rosatom κοντά στην Αλεξάνδρεια. Η χρηματοδότηση του εργοστασίου προέρχεται κατά 85% από Ρωσικούς πόρους.
Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Αφρικής και Ρωσίας θεωρείται ότι έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Από την περασμένη χρονιά όμως φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν “σανιδώσει το γκάζι”. Αντίθετα, οι ΗΠΑ μη μπορώντας να συντηρήσουν την επιρροή τους σταδιακά υποβαθμίζουν τις σχέσεις τους με τις αφρικανικές χώρες.