Η ανασκόπηση 17/1 στα Ουκρανικά μέτωπα και λοιπά ενδιαφέροντα

966
– Την ίδια ώρα που η ρωσική πολιτική ηγεσία συναντιόταν το προηγούμενο 3ήμερο με ανώτατη πολιτική και διπλωματική αντιπροσωπεία από τη ΛΔ Κορέας με επικεφαλής την Υπουργό Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι (Choe Son-hui) και ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας συνομιλούσε στις 15/01 τηλεφωνικά για πάνω από 1 ώρα με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί, λίγες ώρες πριν το μαζικό πυραυλικό πλήγμα του Ιράν κατά του προξενείου των ΗΠΑ στο Ερμπίλ του Ιράκ, αλλά και αρκετές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, ο διεθνούς φήμης κλόουν, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Χρυσούς Ρώθων», κατάφερε μέσα σε 3 μέρες να τα κάνει επιεικώς «μούσκεμα» κατά την επίσκεψή του στην Ελβετία και τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (ΠΟΦ) του Νταβός. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα «κατάφερε» (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να προσβάλει ωμά την αντιπροσωπεία της ΛΔ Κίνας, τον Ντόναλντ Τραμπ (Στγ; καλά, γι’ αυτόν προσωπικά… δεν «καίγομαι» και τόσο!) και τον ίδιο τον ουκρανικό λαό!…
– Μετά την άρνηση της κινεζικής αντιπροσωπείας στο Νταβός να συναντηθεί μαζί του, ο Ζελένσκι δήλωσε ανερυθρίαστα ότι στην πραγματικότητα… εκείνος ήταν που αρνήθηκε να συναντηθεί με αυτήν, γιατί… «δεν ήταν του επιπέδου του» (sic!). Σχετικά με δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι «εάν ήταν ο ίδιος Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα είχε λύσει το Ουκρανικό σε μία εβδομάδα», ο «Χρυσούς Ρώθων» δήλωσε για τον επίδοξο Πρόεδρο των ΗΠΑ «καλύτερα πρώτα να σκέφτεται και μετά να μιλάει» (Στγ: κάτι που, ως γνωστόν, ο ίδιος… το «τηρεί» απαρέγκλιτα!!!). Τέλος, για τον ουκρανικό λαό ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «στην Ουκρανία δεν επιτρέπεται κανείς απλώς να αναπνέει», γιατί η «χώρα» του βρίσκεται «σε πόλεμο». Και εν ολίγοις, στο «κάτι σαν κράτος» του οποίου τυπικά ηγείται, «ή κάποιος πρέπει να δουλεύει και να πληρώνει φόρους ή να βρίσκεται στο μέτωπο». Κοινώς, ή να δουλεύει σαν είλωτας έναντι «πινακίου φακής» ή να πηγαίνει εθελοντής στον τάφο για το παντεσπάνι των Μπάιντεν & Co. Θα ήταν το «τέλειο πακέτο» για την αποψινή «π@π@ρ1@ της ημέρας», εάν τα παραπάνω λόγια δεν έκρυβαν, εκτός από μνημειώδη βλακεία και ωμό ναζιστικό κυνισμό…
– Βεβαίως, ο… πανωλεθρίαμβος του Ζελένσκι στην Ελβετία είχε κι άλλες «παραφυάδες»: προχτές (16/01) ο Ελβετός Υπουργός Εξωτερικών Ινιάτσιο Κασίς (Ignazio Cassis), εξέφρασε επί της ουσίας την αποδοκιμασία της κυβέρνησης της χώρας του για τις προσπάθειες της Ουκρανίας και του Ζελένσκι προσωπικά να διαμορφώσουν εντός του Φόρουμ του Νταβός ένα δήθεν «μέτωπο ειρήνευσης» χωρίς τη συμμετοχή σε αυτό της Ρωσίας (δηλαδή της μίας από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές)!… «Το γλυκό έδεσε» με την χτεσινοβραδινή απόφαση, με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία, της Bundestag της Γερμανίας να μη χορηγήσει τελικά στη χούντα του Κιέβου πυραύλους cruise τύπου Taurus. Από τους 666 (Στγ: the number of the beast!!!) Γερμανούς βουλευτές μόλις 178 ψήφισαν υπέρ της προμήθειας αυτών των όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι, ενώ οι υπόλοιποι 485 καταψήφισαν!…(Στγ: Περεμόγα, περεμόγα!!!).
– Στο μεταξύ από το Νταβός προέκυψε και μία ακόμη είδηση σχετική με το… «Μπαντεριστάν»: Ο Υπουργός Στρατηγικών Τομέων της Βιομηχανίας της χώρας-Error 404 Αλεξάντρ Καμίσιν δήλωσε σε δημοσιογραφικό briefing στα πλαίσια του ΠΟΦ, ότι η δραματική έλλειψη αντιαεροπορικών συστημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του κατά τη διεξαγωγή της ΕΣΕ, την έχει αναγκάσει να δημιουργήσει πυραυλικά συστήματα… «Φρανκενστάιν», αποτελούμενα δηλαδή από εξαρτήματα τόσο σοβιετικών, όσο και ΝΑΤΟϊκών οπλικών συστημάτων που είχαν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια των μαχών, προσαρμοσμένα στη ρίψη βλημάτων ΝΑΤΟϊκού διαμετρήματος (155 mm). Στο θέμα είχε αναφερθεί σε άρθρο της στους New York Times στις 28/10/2023 η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Lara Jakes (Λάρα Τζέικς) – αυτό που δεν έχει γίνει ξεκάθαρο είναι, εάν αυτό έγινε κατ’ απαίτηση του ίδιου του καθεστώτος Ζελένσκι ή μετά από πρόταση Αμερικανών στρατιωτικών «χαρτογιακάδων» (ή ακόμη, εάν ήταν μια κοινή απόφαση των δύο πλευρών). Το πρόγραμμα κατασκευής τέτοιων οπλικών συστημάτων έλαβε την ονομασία FrankenSAM (από το «Frankenstein» και το Surface-to-Air Missiles / SAM, δηλαδή «πύραυλοι εδάφους-αέρος). Σύμφωνα με τον Καμίσιν, το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί ήδη στα μέτωπα της ΕΣΕ 5 τέτοια συστήματα. (Στγ: η… αποτελεσματικότητα της ουκρανικής αντιαεροπορίας είναι, βεβαίως, «γνωστή και μη εξαιρετέα». Οπότε, όπως λέει και παροιμία, «παρηγοριά στον άρρωστο, μέχρι να βγει η ψυχή του»)…
– Πλησιάζοντας περισσότερο την «επιχειρησιακή» θεματολογία, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί η αναφορά στα μαζικά ρωσικά πλήγματα σε στρατιωτικές και άλλες, στρατηγικής σημασίας υποδομές της χώρας-Error 404. Τη νύχτα από 16 προς 17/01 επλήγησαν κυρίως υποδομές στις Περιφέρειες Χαρκόβου, Σούμι, Τσερνίγκοφ και Οδησσού. Τη νύχτα που διανύουμε (από αργά χτες μέχρι και τις πρώτες σημερινές μεταμεσονύκτιες ώρες), σημειώθηκαν νέα ρωσικά πλήγματα και πάλι στο αεροδρόμιο Σταροκονσταντίνοφ (Περιφέρεια Χμελνίτσκι), στα Σούμι (από επιθετικά drones Geran’-2), στο Παβλογκράντ (Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ), όπου βρίσκεται και το στρατιωτικό αεροδρόμιο «Μάισκογε», στην πόλη Τσουγκούγεφ (Περιφέρεια Χαρκόβου) με πυραύλους (μάλλον Kinzhal) σε οικοτροφείο πάλαι ποτέ ΑΕΙ της πόλης, όπου διέμεναν προσωρινά Ουκρανοί στρατιωτικοί, αλλά και στις κωμοπόλεις Τιάγκινκα και Σνιγκιριόφκα (Περιφέρεια Χερσώνας), σε αποθήκες πυρομαχικών και χώρους προσωρινής διαμονής μελών των VSU.
– Το πλέον εντυπωσιακό, αλλά και αποτελεσματικό πλήγμα από αυτά του τελευταίου 2ημέρου οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις το κατάφεραν τη νύχτα της 16/01, αλλά έγινε γνωστό χτες το βράδυ: 2 πύραυλοι τύπου Kinzhal κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς κτήριο της ιδιωτικής κλινικής Ashera στο Χάρκοβο, όπου διέμεναν προσωρινά ξένοι μισθοφόροι, επί το πλείστον Γάλλοι. Από το συγκεκριμένο πλήγμα υπήρξαν πάνω από 60 νεκροί ξένοι μισθοφόροι και πάνω από 20 τραυματίες, οι οποίοι μοιράστηκαν στα νοσοκομεία του Χαρκόβου και του Κιέβου.
– Στον αντίποδα, οι VSU επιχείρησαν και πάλι να πλήξουν κυρίως κατοικημένες περιοχές όχι μόνο στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας, αλλά και στα «βαθιά» μετόπισθεν. Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα λειτούργησε αποτελεσματικό και περιόρισε στο ελάχιστο τόσο τις υλικές ζημίες, όσο και τα ανθρώπινα θύματα (αναφέρθηκε μόνο 1 τραυματίας στη ΛΔ Ντονιέτσκ). Με βάση τις αντίστοιχες ανακοινώσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, στον εναέριο χώρο της Περιφέρειας Μπριανσκ καταρρίφθηκαν γύρω στις 21:30 χτες το βράδυ 3 ουκρανικά drones και αναχαιτίστηκαν 2 βλήματα τακτικών πυραύλων Tochka-U. Αντίστοιχα στην Περιφέρεια Μόσχας και στην περιοχή του Ποντόλσκ γύρω στη 1:30 το πρωί καταρρίφθηκε από τη ρωσική αεράμυνα 1 ουκρανικό drone «αεροπορικού» τύπου, ενώ την ίδια ώρα εξουδετερώθηκε από τα ρωσικά μέσα ραδιοηλεκτρονικού πολέμου άλλο 1 όμοιο drone στον εναέριο χώρο της Περιφέρειας Λενινγκράντ. Δεν υπήρξαν ούτε θύματα ούτε ζημίες από τα θραύσματα των 2 «ιπτάμενων μηχανών».
– Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή των επιμέρους μετώπων της ΕΣΕ διαμορφώθηκε μέχρι χτες αργά το βράδυ ως εξής:
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), οι κύριες μάχες (με τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται) εξελίσσονται στη Σινκόφκα, την Πετροπάβλοφκα (Περιφέρεια Χαρκόβου), την Γιάμπολοφκα, το Σπόρνογε, το Βεσιόλογε (όλα στη ΛΔ Ντονιέτσκ), εκεί όπου οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εδραιωθούν στα περίχωρα .ή/και πραγματοποιούν την κατάλληλη «προετοιμασία» με μαζικά πυρά του Πυροβολικού. Τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν στην περιοχή της Μπελογκόροφκα, νοτίως του δάσος της Σερεμπριάνκα.
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στη γραμμή του μετώπου, ωστόσο οι VSU υπέστησαν σημαντικές απώλειες, ελέω της σφοδρότητας των μαχών. Οι βασικές κατευθύνσεις των μαχών είναι η Μπογκντάνοφκα, το Χρόμοβο (Αρτιόμοφσκογε) και, νοτιότερα, τα υψώματα ΒΔ της Κλεστσέγεφκα.
– Στην περιοχή της Αβντέγεφκα, κατά τη χτεσινή μέρα οι κύριες μάχες εξελίχθηκαν στις περιοχές των Στεποβόγε (βόρεια της πόλης), Περβομάισκογε (ΝΔ της πόλης) και στα ανατολικά του εργοστασίου οπτάνθρακα (κοκ) και στον αγροτικό συνεταιρισμό Ivushka-2, όπου υπήρξε μικρή προώθηση των ρωσικών δυνάμεων. Στην περιοχή της Μάργινκα συνεχίζονται οι μάχες στη Γκεόργκιεφκα (δυτικά της πόλης) και στη Νοβομιχάηλοφκα (Ν-ΝΔ), όπου οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται ταυτόχρονα από τα Β-ΒΑ και από τα Ν-ΝΔ – στο συγκεκριμένο σημείο υπήρξε σημαντική προώθηση των ρωσικών δυνάμεων κατά τις τελευταίες μέρες. Η γραμμή διαχωρισμού περνά από τα νότια όρια του χωριού, ωστόσο υπάρχει ήδη μια αρκετά ευρεία «γκρίζα ζώνη» στα ΝΔ, πλάτους 10 έως 14 χλμ, που οι ρωσικές δυνάμεις μετατρέπουν σε γοργούς ρυθμούς σε ελεγχόμενα από τις ίδιες εδάφη. Ωστόσο η δυσκολία της διάσπασης των ουκρανικών γραμμών άμυνας βρίσκεται όχι μόνο (και όχι τόσο) στα διάσπαρτα, περιμετρικά του χωριού, ναρκοπέδια, όσο στις ισχυρές οχυρώσεις που δημιούργησαν οι VSU από το 2014 και μετά, ειδικά στο νότιο τμήμα Εξ ου και η προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων για επιχειρησιακή περικύκλωση του χωριού (τακτική «αλά Αρτιόμοφσκ») και το «σφυροκόπημα» των μονάδων των VSU εντός του οικιστικού ιστού από αέρος και εδάφους.
– Στη γραμμή μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε δεν υπήρξαν αξιόλογες μεταβολές, αφού η σφοδρή κακοκαιρία στην περιοχή δυσκολεύει τις κινήσεις και των δύο πλευρών. Συνεχίστηκαν, ωστόσο, οι στατικές μάχες και οι ανταλλαγές πληγμάτων από τις δυνάμεις του Πυροβολικού. Ωστόσο στην περιοχή των Πιατιχάτκι οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να προωθηθούν και να καταλάβουν ορισμένα οχυρά των VSU. Κοντά στο Βερμπόβογε τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν απόπειρα αντεπίθεσης των μονάδων των VSU στην περιοχή, ενώ στο Ορέχοφ και τις γύρω περιοχές οι ρωσικές δυνάμεις επέφεραν πλήγματα σε θέσεις προσωρινής στρατοπέδευσης μονάδων των VSU στα μετόπισθεν.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας το μεγάλο επίδικο των τελευταίων εβδομάδων είναι φυσικά τα Κρίνκι και η κατάσταση εκεί. Συγκεκριμένος αριθμός Ουκρανών στρατιωτικών (λίγο περισσότεροι από 100) κρατούν το προγεφύρωμα που δημιούργησαν μέχρι τώρα, ωστόσο αφενός ο εφοδιασμός του σημείου έχει δυσκολέψει αφάνταστα, ελέω καιρικών συνθηκών αλλά και ρωσικών πληγμάτων στα πλωτά μέσα των VSU μέσα στον Δνείπερο. Χτες είχα γράψει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν περικύκλωση του χωριού από τα δυτικά, κοντά στο παρόχθιο μέτωπο. Το βράδυ εμφανίστηκαν αναρτήσεις σε ρωσικά κανάλια στο Telegram και σε άλλες εφαρμογές, ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο χωριό και μάλιστα ανάρτησαν και μια ρωσική σημαία εκεί. Μπλόγκερ όπως οι Dva Mayora επιβεβαιώνουν το γεγονός, άλλοι όμως, όπως ο Rybar’, διατηρούν επιφυλάξεις. Σε κάθε περίπτωση μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες θα μάθουμε σαφώς περισσότερα. Εάν δε ισχύει το περιστατικό με τη ρωσική σημαία, το οπτικοακουστικό υλικό κρίνεται απαραίτητο για την επιβεβαίωσή του.
– Ο πίνακας των απωλειών των VSU κατά τη χτεσινή (17/01) μέρα διαμορφώθηκε ως εξής (Στγ: η σειρά παρουσίασης των μετώπων είναι σταθερά από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 30 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 BTR και 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 210 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Περίπου 290 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 2 BMP, 5 τεθωρακισμένα οχήματα, 12 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30 και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S7 Pion.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 75 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20 και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 25 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 25 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 2 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika.
– Ακόμη:
– Από ρωσικά συνδυασμένα πυρά επλήγησαν κατά τη χτεσινή μέρα:
* 1 βάση καυσίμων για τις ανάγκες των VSU,
* 3 αποθήκες πυρομαχικών της 23ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU,
* 2 σταθμοί ραντάρ εντοπισμού και συνοδείας εναέριων στόχων P-18 και Nebo-SV και
* 1 χώρος προσωρινής διαμονής ξένων μισθοφόρων (Στγ: το περιστατικό στην ιδιωτική κλινική Ashera στο Χάρκοβο, στο οποίο προαναφέρθηκα).
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες συνολικά 21 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε και 7 βλήματα πυραύλων Ol’kha και 4 βλήματα πυραύλων Vampire (τσεχικής παραγωγής).
– Ολοκληρώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, ως συνήθως της στήλης, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (17/01/2024): 567 αεροπλάνα, 265 ελικόπτερα, 10.779 drones, 450 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.658 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.202 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.759 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 17.560 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
– Πάει και το αποψινό… Στο πρώτο σχόλιο κάτω από το αρχικό κείμενο θα βρείτε, κατά τα ειωθότα της στήλης, τον χάρτη της πορείας των στρατιωτικών επιχειρήσεων (κατάσταση έως και το βράδυ 17/01/2024). Πάντα «δια χειρός» Readovka και, πλέον, σε υψηλή ανάλυση.
– ΥΓ: Ένα μνημείο υποκρισίας και «δύο μέτρων και σταθμών» από τον εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ονόματι Μάθιου Μίλερ, όπως μας το παρουσίασε πρωί πρωί ο WarGonzo (κατά κόσμον Σεμιόν Πέγκοφ) στο κανάλι του στο Telegram.
– Η ερώτηση τέθηκε από Ρώσο δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια briefing στην Ουάσιγκτον. «Είπατε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους όπου κι αν βρίσκονται. Το Ιράν χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα όταν επιτίθεται σε τρομοκρατικές ομάδες στο Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν. Πιστεύετε ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.
– «Καταδικάζουμε το Ιράν. Παραβίασε την κυριαρχία άλλων χωρών. Και η διαφορά με τις ΗΠΑ είναι, ότι το πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό», απάντησε η «ομιλούσα κεφαλή» Μάθιου Μίλερ.
Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας